Windows Media Photo!

Явно всички познати четат едни и същи блогове 🙂 ! Преди няколко дни се повдигна отново въпросът за новият файлов формат за изображения – WMP. Гледам дори бай Йовко писал по темата, но той е учен човек и пише умно, демек аз нищо не му разбирам, особено като заприказва за разни отворени стандарти и други Важни Работи.

За нас, кашиците с Малко Акъл, тоя формат изглежда много приятно. Още по-приятно е, че идва от могъщите легиони на Бил Гей(т)с. Който се е занимавал с фотография, складиране и обработка на прилични бройки и мегабайти изображения (примерно (десетки) хиляди такива), знае какви са текущите проблеми. WMP е като сбъдната мечта:

  • floating point формат (не само integer), който дава възможност за HDR изображения, истински 32 бита на канал.
  • различен алгоритъм за различните части от изображението – край на бруталните квадрати и патърна 8х8 на JPEGа
  • възможност за избор между lossless & lossy съхранение с един и същ алгоритъм – повтаряеми резултати, все едно два формата в един, какво по-хубаво
  • пълна CMYK поддръжка, прозрачност, 32 битов grayscale, и въобще точка 2.3.8 от документацията – n-Channel with Alpha – това е много много благо нещо; мислете си за duotone изображения, които няма нужда да са във фотошопски eps, мислете си за 8 канални изображения, подготвени специално за принтерите с CMYK+4 цветност, 3 или 4 канален grayscale за разпечатка с тонирано сиво…
  • пълни метаданни като EXIF, IPTC – това се подразбира

Но стига съм ви цитирал спецификацията. Най-важното е, че идва от Microsoft. Туй ша рече, че много хора ще го ползват. Ша рече почти сигурна поддръжка от Adobe, Apple и всички останали. Ша рече широко разпространение и популярност. Което е сигурно най-важното за всяко едно ново нещо.

One thought on “Windows Media Photo!”

  1. …ша рече бавна и мъчителна смърт за PNG.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.