Заек в гърне с балучка

Вече съм писал за подобна гозба, макар и тогава да я правих с пилешко, поради неналичие на ушати твари. Сега ще повторя с някои уточнения и снимка.

Преди две седмици приятел ми донесе един заек. Ама то заек-чудо просто! Голям, с доста мръвка, не мазен, крехък и не мирише (не е дивеч, а домашен). Решено беше да повторя рецептата от преди няколко години, след която беше написана одата за балучката.

Предварителните замервания (демек проби за набутване на гадта в глинения гювеч) показаха, че няма да влезе без нарязване. Така че го форматирах на 4 крайника, глава и тяло на две парчета. Отделно бях приготвил един килограм балучка, на която се маха най-горната ципа, но не се бели напълно. Реже се и “дъното” на всяко лукче – там, където е коренът. Важно е да се отбележи, че точно тия ципи дават характерен цвят и аромат на бульона и ястието.

В предното блогиране имаше въпрос – как се яде после? Ето как – вземаш лукчето с ръка за “опашката” (обратното на дъното), стисваш с два пръста и изсмукваш омекналото съдържание, като в ръката ти остава ципата.

По същия начин се яде и чесънът, който трябва да разделите на скилидки. Бях писал 3-5-7 глави преди, защото всичко зависи от личният ви вкус за чеснов лук.

За подправяне на заешкото използвам соев сос (или Уорчестършир, който аз предпочитам), червен пипер, кориандър, сол, зеленчуков бульон на кубчета, олио. Като заместител може и с някоя готова подправка за задушено или от сорта. Сместа от всичко това натривам по месото. Отделно слагам дафинов лист и пиперчета на зърна в гювеча.

И така, заешкото, балучката, чесънът и подправките влизат в гювеча в произволен ред. Не се притеснявайте да напънете малко цялата тая смес, така или иначе те ще слегне по време на готвене. Затапвам с фолио гювеча и поставям капакът. Пече се 3 часа на 200+ градуса, без да се отваря. Ето и завършеният вид на печеният заек в гърне с балучка.

Няколко random съвета:

  • Ако забелязахте – не писах нищо за поставяне на вода или друга течност. Лукът пуска предостатъчно, но спокойно можете да поставите 100-200 мл червено вино, ако чорбата ви влече.
  • Ако месото няма много мазнина, добавете повече олио, защото ще стане сухо. Намажете и страните на гърнето отвътре с олио. 4-6 супени лъжици олио не са много за цялата манджа.
  • Ако нямате заек – ползвайте пиле, примерно. Както съм писал, става също много добре.
  • Ако искате да съкратите времето за готвене, докато приготвяте балучката, загрейте фурната на 200+ градуса и оставете гърнето (празно, но намазано с олио) вътре за 10 минути. Сгорещената съдинка изисква повече внимание при пълнене, но пък ускорява поне с 30-45 минути целият процес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.