Цветница на Бойково

Както писах наскоро – Цветница прекарахме на Бойково, в къщата на Симо. Следва кратко сказание за това кулинарно приключение.

Редовната организация със споделен документ онлайн и този път сработи. Ето какво излезе в крайна сметка като списък с покупки и други натурии.

Общата цена от около 300 лева беше достигната със завидна точност: +/- 10 кинта. Така за по 30 лева на човек се осигуриха (теоретично) две вечери, два обяда и две закуски, както и пиенето и мезета. Менюто включваше свински пържоли и риба на жар, за гарнитура – печени картофи и млечна салата.

Свинското беше 4 кила свински врат с кост, специално го избирах да не е много мазен, и 1 кило котлети, че да има и ‘ептен постно. Начуканите пържоли подправях с някаква готова смес за скара (пак на основа кориандър), дижонска горчица на Борние и тъмен соев сос (за разлика от светлия не се отича от месото, а се „полепва“).

Рибата, нарязана на около 2 см шайби, беше обилно осолена и подправена със стрит розмарин, лимонов сок и зехтин. Тук една отметка, че толкова дребен саворин (a.k.a. океански лефер) не бях виждал! 400 грама парчето, при все, че съм свикнал на поне 1200 грама.

Тези неща бяха изпечени на жар в камината почти изцяло от Коко, в нещо като скараджийско кръщение. Около 1/5 от всичко беше леко позагоряло, но другия път, сигурен съм, ще се справи по-добре.

Картофите карахме по вече изпитаната схема. Всеки картоф се завива плътно в алуминиево фолио отвсякъде. След това се хвърлят в жарта, може и директно във/около огъня. Противно на очакваното – не изгарят, а се изпичат много равномерно. Белиш, цепиш, слагаш масло и сирене и набиваш докато е горещо.

Млечната салата беше съставена от около 15 изцедени кисели млека (които цедя на място, в тензух), 3 катъка на Аида, към 4 кила краставици, 400 грама орехи и 4 големи глави чесън. Правихме я на три транша, щото то просто няма толкова големи съдове там.

За останалите дреболии (мезета, сухоежбина и прочее) можете да се ориентирате от документа. Направихме и няколко снимки от мястото на събитието. Вече са качени във Фликър и надлежно описани. Забавлявайте се!

пп: Интересен факт е, че не изтрезнях 3 дни. В петък пристигнахме към 10 вечерта и до 01 вече бях се омотал. После дойдоха Бабата и после – Симо, така че до към 5 часа пихме. След бърза закуска към 11 сутринта в събота (с филийки и бира), подпочнахме един джин, който ме държа до ранната вечер. Тогава минах на бири и вечерта – пак ракия. В неделя пихме бира на гладно, а след това в Пловдив – джента…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.