Строят хотел на Веселие

В края на януари бях в Бургас. Мои приятели ме известиха тревожно, че на територията на бившия къмпинг Веселие (върнат на собствениците преди няколко години и унищожен) е започнал строеж на хотел. Моментално цъфнах на мястото на събитието, за да се уверя с очите си в най-страшното. И се уверих – застрояват моя любим черноморски плаж. Преди да продължа с това блогиране ви предлагам да прочетете предното – за почистването на плажа на Веселие. Няма смисъл да повтарям фактите, така че прегледайте Лиричното отклонение и се върнете тук.

А тъй, пак здрасти.

Вървях по алеята покрай шосето, подминах Смокините и излязох на дюните на плажа. Щом се покатерих на първата дюна в далечината лъснха кранът, оградите, бетоновозите и строежът на ниво трета плоча.

Знаех, че този момент ще дойде. Още преди години, когато отивахме да разпъваме на Веселие, а ни посрещна разрушение и учтив циганин, който обясни, че това вече е частна собственост, още тогава знаех, че някой ден лакомите собственици ще вдигнат колосална постройка и ще заграбят плажната ивица.

И все пак се надявах да не дойде. Радвах се на всеки ден, прекаран на този плаж. Престоя на това малко парченце от останалия непокътнат черноморски рай беше най-очакваното събитие през годината. Винаги си тръгвах зареден, отпочинал, доволен, малко тъжен, но сигурен, че пак ще се върна.

Затова гледката на строежа ме накара просто да седна на дюната и да си поплача тихо за известно време. Слънцето, вятъра и морето ми съчустваха. Първото се показа за малко иззад надвисналите облаци и ме стопли, втория задуха по-силно, сигурно за да отвее тъжните мисли, а третото се разбунтува, явно недоволно от отношението на хората към него.

В крайна сметка отидох до хотела, вървейки по прибоя. Морето протягаше вълни към мен и успя да ме намокри обилно (след изсъхване едната ми обувка се разлепи). Направих 2-3 снимки и това беше; честно казано нямах желание за повече.

UPDATE: Оказа се, че табелата с техническите данни не била за този обект. Всъщност, нямала нищо общо. Ето коментарът, който хвърля „успокоителна“ светлина. И тъй като с мен се свързаха от четири новинарски медии, две от които ме разпитваха за експертно мнение по правни и строителни въпроси, искам да заявя нещо ясно, с големи букви.

Нямам връзки с никакви природозащитни организации. Нито с инвеститори, строители, юристи, държавни институции. Не работя за никоя медия.

Нямам представа законен ли е този строеж или не. Честно казано – не ме и интересува. Знам от (прекалено) близо за много незаконни начинания по Несебър, Мичурин, Влас, но съм на мнение, че нищо не може да се направи с методите, които аз предпочитам. Законови и правови.

Просто споделям с всички вас тъжният факт за поредния отекъл роден плаж. Надеждата не е умряла – ще чистим плажа и лятото ще разпъваме пак на Смокиня. Но е тъжно, че се разрешават подобни строежи, защото така губим и малкото, което ни е останало. А то наистина не е много. 🙁

Обиколих обекта в търсене на задължителните технически данни. Намерих една „табела“ и се изумих доста. Не разбирам от строителство, но ми се вижда странно адресът на сградата да е “УПИ 10, кв. 46А, зона В-17, ул. Враня, район Сердика, град София”, вместо реалното “На плажа на къмпинг Веселие”. Има ли сред вас вещи лица, които могат да разяснят положението? Да не се окаже внезапно, че строежът е незаконен? Щото в такъв случай похвати има много и различни…

Наличието на този строеж, обаче, не ме е обезкуражило съвсем и за момента почистването на плажа все още е на дневен ред. Искам да се възползвам от всеки предоставен момент на този плаж. Така че ще си го почистим, лятото ще си летуваме там, пък нататък – каквото сабля покаже.

Кой знае, може би този хотел ще е за добро. Може би няма да преградят плажа и да го направят платен. Може би няма да набучат чадъри и шезлонги. Може би ще го чистят редовно. Може би ще определят място за къмпинг и ще направят публична баня и тоалетна. Може би дори ще харесат цялата нудистка тайфа, която се изсипва там всяко лято….

Да не спирам да мечтая – май това е моята New Year’s Resolution.

42 thoughts on “Строят хотел на Веселие”

 1. Относно техническата информация.
  Гледам стоежа, гледам това което си снимал – няколкото листа формат А4 ( вероятно) и съм все по-убедена, че те НЕ СА за този обект.
  Обикновено се поставя информация за настоящия обект – име на проекта, местонахождение и всичко останало както е показано там по подточки. Склонна съм да мисля, че тази сграда НИКОГА няма да бъде със подземни гаражи – това гледайки терена. И определено няма начин адреса да е софийки, така че раззвънете телефони и вижте за какво става въпрос – ако искате се представете за заинтересовани купувачи – начини много 🙂
  Иначе…
  Очудвам се, че пред този стоеж откъм шосето не си видял огромни билборди от сорта “Продава фантастични апартаменти с чудесна гледка на добри цени” или “Очаквайте скоро хотел еди-кои-си – пет звезди да отвори врати” + фантастичното примамливо 3Д.
  Напоследък освен техническата инф. стоителите поставят и по някоя друга визуализация за да привличат купувачи. Какво е положението там ще кажеш ти…
  ….незнам какво да кажа….тъжна история….просто нямам думи, а лоши примери имам…:(

 2. Преглеждам пак статията и поста си и стигнах до “…съм все по-убедена, че те НЕ СА за този обект…”
  Пропуснала съм реда, в които обяснявам как вероятно фирмата стоител е имала обект в София на посочения адрес и просто не е свалила инфо-то, когато е оставила огражденията на новото място….

 3. Много дълбоко ме засегнаха снимките ти. Тъкмо си мечтаех за идващото лято на Смокиня и видях скелета на този хотел. Почувствах се сякаш някои ми е взел най-любимата играчка. Единственото, което ни остава е да си откраднем още едно, последно лято …

 4. Потресена съм от това, което видях и прочетох тук…Аз съм архитект и по принцип тук, в София, инвеститорът на обекта е задължен да постави билборд на загражденията на строежа с подробна информация кой е възложител, изпълнител, проектант и т.н. на обекта..според мен също,както каза Алекс, това не е инфо за този обект, а вероятно са останали от предишен…но пък ако имаш възможност да се поровиш ,що пък не! Но аз от поне 2 години гледам на това място табели , че се продава и нищо чудно всичко да е законно, доколкото може…най-много някоя глоба ,че не са си сложили актуална табела да отнесат. А другото , за което се сещам , е че ми се вижда много близко до морето. По закон масивните сгради трябва да отстоят на мин. 100м от морската ивица…ако мога с още нещо да помогна питайте! Много е тъжно цялото това!

 5. Има една вероятност просто да не са били поставили още големи табели… Ако ми се отвори работа към Бургас в началото на март месец (че има такава възможност), ще отида да обиколя отново.

  Като минаха няколко дни и имах време да помисля. Всъщност аз нямам против самият хотел, защото това предполага облагородяване на местността. Къмпингът пустее, стари бараки, буренясало… Основният ми проблем е с потенциалните тъпотии, които могат да се случат на плажа. Визирам заграждане, платен плаж, чадъри… Както стана по почти целия южен плаж на Несебър.

  Там дори се стига до колосални извращения (изобщо пък да не споменавам, че преграждат плажа, за да има запазени места за техните клиенти). Примерно Биляна Бийч и околните хотели са почнали в края на сезона да викат булдозери, с които събират пясъка от плажа на големи купчини, като двуметрови пясъчни диги пред хотела. Това се прави, за да се защити постройката от зимното море, което често пъти залива целия плаж. Естествено, така се разваля плажа и се губи пясък. Ако погледнете някоя снимка дори от началото на 90те години, ще видите колко голяма е плажната ивица тогава… Морето просто си взема плажовете, явно не ги заслужаваме.

 6. Здрасти Боби, имаш ли нещо против да ми пратиш снимките със строежа в real size, за да ги кача на нашия сайт. Аз работя в едно специализирано списание за туризъм и хотелиерство. И не от тази позиция, а като човек, който ходи всяко лято там, съм така…малко бясна:)))) Меилът ми е aniko@horemag.bg, а сайтът е http://www.horemag.bg, 10x предварително

 7. Някои от вас знаят че до скоро работих в строителна фирма, покрай което омразата ми към този отрасъл е безгранична. За съжаление единственият начин да се спасят българските плажове е с мащабни кампании, но не на плажа, а по улиците на София. През зимата плажовете са пусти и дори да ни направи впечатление поредния строеж – оставаме безсилни. Парите за него отдавна са влезли в банковите сметки на кметове, архитекти, министри и тн за да си запушват уши и очи.

  Самата аз бях свидетел как главния архитект на район Красно село, Николай Христов, се криеше от свой със студент, съсед на незаконен строеж, за който беше пуснал оплакване срещу строителя, а именно бившите ми работодатели. Оплакването беше с искане г-н Христов да спре строежа, на който беше лично архитект. Това е просто пример.

  Само преди дни бяхме свидетели на скандала с пътната агенция, която приключи с едно нелепо извинение до Мехмед Дикме (тук е момента да кажа ХАЙР ДА НЕ ВИДИ), че Министерството на земеделието не е подкупно. Няма да споменавам за Министерството на околната среда и водите, за което подкупно е слаба дума. Какво да кажем за набитите и набедени преди дни младежи на плава на Иракли.

  Уви кръга е твърде порочен и не може да се избегне. Пътят на блокадите по главните улици е и ще е нашето бъдеще. Масовата медийна подкрепа и създаване на проекти от типа на този за децата в Могилино. Не омаловажавам каузата на тези хора, но както сме го подкарали сте трябва да се правят и концерти за спасението на България.

 8. ок Боби, хотел нека има.. но да е на съвсем различно място и определено по-отдалечено от плажа… частно, частно, но не тр. да се строи до 100 м, това е… А след това като се построи не през 10-20 м почнат да правят още 10 хотела, а да има някаква площ и т.н. В общи линии това място го виждам за 2-3 хотела, но след години познай дали няма да са поне 10 пъти повече… ей за това става въпрос… И в Гърция например това е уредено – колко строеж, колко зелена площ и съседната колко и какво може да се построи…

 9. НЯМАМ ДУМИ!!! ТОВА Е НАЙ-ГАДНОТО НЕЩО, КОЕТО МОЖЕШЕ ДА НИ СЕ СЛУЧИ !!!
  ТЪЖНО МИ Е, ПЛАЧА СИ, НО ТОВА НЯМА ДА РЕШИ НЕЩАТА…ТРЯБВА ВСИЧКИ, КОИТО ОБИЧАМЕ КЪМПИНГ ВЕСЕЛИЕ И КЪМПИНГ СМОКИНИ ДА СЕ ОБЕДИНИМ И ДА ГИ БОЙКОТИРАМЕ ТЕЗИ ГАДНИ КО….ТА !!!!

 10. Ох, знам, Niro, ама дай идея какво да се направи? Разходи се с рулетка по Влас или дори по Харманите на Созопол… 100 метра може би се мери в мащаб 1:10? За мен е ясно, че в близко бъдеще няма да стане по-добре. Ще гледаме да не става много по-зле. Но не ми се иска да се губи надеждата, затова оставям една отворена “вратичка” с “може би”-тата в края на блогирането.

  Докато дойдем на дереджето на Испания – да се събарят сгради, да се обезщетяват собственици и да се гради наново “естествена” среда – това не го виждам в близките 20 години, честно.

  Аз не съм човек, който ще излезе по протести и митинги. Мисля, че нещата трябва да се решават по нормален начин. Уви, не живеем в нормална държава, но, ако мога да цитирам две любими мои мисли: “A man can only do so much” & “I’m only responsible for my watch”.

  Това не е пораженско мислене, напротив. Тези мисли означават, че зная възможностите си, че съм по-ефективен ако спиша нещо и отида да направя някоя снимка, а и че правя всичко по силите си да забавя ентропията. Освен това искам да се радвам на тая шепа места по нашето море до колкото е възможно…

  Защото, както е тръгнало, догодина ще стане “Гърция, здравей!”. Жалко само, че няма къде да се къмпингува близо до Райския плаж на Тасос.

 11. ако на табелата не е направена грешка, строежът е незаконен. Няма начин строително разрешение за имот в софия да разрешава строеж в община созопол. Толкова е абсурдно, че предполагам че табелата е сбъркана (което само по себе си е нарушение за глоба). по интересно е че разрешенията се издават от съответния главен архитект на общината, така че не само имота и строежа е грешен, но и органа който го е издал. Като за начало пиши сигнал до гл. архитект на община Созопол. Той/тя има доста сериозен интерес сам да предприеме действия за спиране на строежа. Повече инфо, какво да правиш с незаконния строеж можеш да намериш ей тук ecopravo.blogspot.com
  успех в битката!

 12. Що не пратите материалите до “Господари на ефира”.
  Да дадат малко публичност на проблема и да ходят да питат кмета кой е дал разрешението.

 13. Мисля и това да направя, след като поразпитам фирмите изпълнител и поръчител, а и вероятно след още един тур снимки.

 14. ПЕТЪР ПЕТРОВ ХРИСТОВ
  ЕГН : 6811171427, BGR
  Участва в управлението на :
  131488565 АЙ БИ ДЕВЕЛОПМЪНТ
  104020033 БОЛКАН-ЕСКУЛАП
  121625981 ПОЛИТРЕЙДИМПЕКС
  121175598 БОЛКАН ТРЪСТ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ
  121093603 ДИТОЛ/ТАЙЛАНД/КО.ЛИМИТИД
  130500496 БАЛКАН ФУДС
  831606203 ДИТО
  131448433 ТИДАР БЪЛГАРИЯ
  131440924 ЛЮЛИН ГАРДЪН
  175028728 АЙ БИ РЕЗИДЪНС
  175062248 АРБАНАСИ ХИЛ
  175084586 ЛОЗЕНЕЦ ИНВЕСТМЪНТ ГРУП
  814177157 СДРУЖЕНИЕ “СПОРТЕН КЛУБ ПО БОРБА“ЛОКОМОТИВ”“
  175079393 РИЛА ВИЮ ВИЛИДЖ
  175174069 МАЛИНА ВАЛИ
  131319851 АЙ БИ КОРП
  131421361 НОА-ОР БЪЛГАРИЯ
  175273220 ТИДАР-БИГ ДЖЕЙ ВИ
  175279903 МАЛИНА ПРОПЪРТИС
  131501003 ВЕЛИКО ТЪРНОВО ХИЛС
  175294129 СЕНТРЪЛ ПАРК ЗАГОРЕ
  131480413 ПИ ЕЙЧ КОНСУЛТ
  175194292 СОФИЯ ТАУЪР
  175275075 МАЛИНА РЕЗИДЪНС
  814191121 ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО
  175233471 ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДИВЕЛОПМЪНТ
  175258631 РИЛА ВИЮ ДИВЕЛОПМЪНТ
  175344906 ГЛОБАЛ ИНВЕСТМЪНТ ДЖЕЙ ВИ
  175332918 ИНДУСТРИАЛЕН ПАРК ЗАПАД
  175079443 ПИРИН ВИЮ
  175081907 ПИ ЕЙЧ ФИНАНС
  175318384 ТУ ГОУ
  175182685 ВИТОША ГАРДЪН
  175034640 БЪЛГАРИЯ ИНВЕСТМЪНТ ГРУП
  175408789 ИНЕВСТИЦИОННА ГРУПА БЪЛГАРИЯ
  175408821 ХОУМ ПРОПЪРТИС
  175408839 ПРОПЪРТИС КОНСУЛТ
  175410441 БИЗНЕС ПАРК ВЕЛИКО ТЪРНОВО
  175416743 БЪЛГАРИЯ ГРУП
  175408807 НЮ УЕЙВ ПРОПЪРТИС
  175434563 БЪЛГАРИЯ РИЪЛ ИСТЕЙТ ГРУП
  175028744 СИТИ ТАУЪР
  175230226 АЙ БИ ПРОПЪРТИС
  175364711 БЪЛГАРО-ИЗРАЕЛСКА ИНВЕСТИЦИОННА ГРУПА

  Участва като собственик в :
  175364711 БЪЛГАРО-ИЗРАЕЛСКА ИНВЕСТИЦИОННА ГРУПА 50.0 %
  831606203 ДИТО 40.0 %
  121175598 БОЛКАН ТРЪСТ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ 50.0 %
  131440924 ЛЮЛИН ГАРДЪН 88.0 %
  175195113 ПРОПЪРТИС МЕНИДЖМЪНТ ГРУП 100.0 %
  175081907 ПИ ЕЙЧ ФИНАНС 100.0 %

 15. Много вероятно строителното разрешително да е издадено преди 01.01.2008. Оттогава влезе в действие Закона за Черноморското крайбрежие. Именно в него се говори за 100м от плажната изица. Той обаче НЕ работи със задна дата. Каквото е направено – това е. Единствено табелата за която писаха и Марина и Зеления адвокат. Но на фона на всичко тя е бял кахър. И аз писах http://pavel-yanchev.blogspot.com/2008/02/blog-post_14.html. Ползвах снимките ти, но съм уредил и въпроса с авторството 🙂

 16. ако мога да цитирам две любими мои мисли: “A man can only do so much” & “I’m only responsible for my watch”.

  ama sq posledno tva tvoi misli li sa ili sa ti prosto lubimite misli na nqkoi drug? a ti tvoi misli imash li

 17. Ся последно тва са общи мисли. Аз още живея в комунизъма – мойто си е мое, чуждото е общо.

  Е га ти, какви хора има…

 18. Не са, свързаха се с мен хората, разрешено е ползването и всичко е точно. Пък и до колкото повече хора стигне – толкова по-добре.

 19. Хора, дайте да спасяваме Веселие. Това е нечовешко. Седя, гледам и роня кродилски сълзи! Писах да кмета на Бургас, писах до 24 часа, до бТВ, до Нова …. дайвате всички

 20. Седя и ги гледам, седя и цитирам, седя! says:

  Ех, Боби, че си в комунизЪма – там си, ама дали живееш???

 21. писах и на господарите, писах на кмета на Созопол, писах до Европейския съюз … давайте семло … Като ми отговорят ще ви пиша …. Давайте …. Сърцето ми е на топка.

 22. Лек ъпдейт.

  В резюме – не се надявам, че може да се направи нещо за строежа. Мисля, че ще бъде завършен. Мисля, че ще се разпродадат апартаментите. Може би морето ще си вземе своето (вижте басейните и мазетата на всички хотели по южния плаж на Несебър – на места има пукнатини от по 20 см и тия хотели са доста по-далече от прибоя). При всички положения инвеститорите няма да са на загуба, да са живи и здрави.

  Но се надявам поне плажът да се поддържа, да не стане платен, да се оправи бившия къмпинг Веселие с една публична баня и тоалетна… и някой ден, когато дойде реда за сриването на хотелите като в Испания – ще ме намерите с кирка в ръка сред първите редици.

  Mistakes that were made in the sixties or seventies have been rectified with many of the resorts tidied up and unwanted high rise hotels demolished to make green areas.

 23. ЛАПАЙ чУРКАТА БЕ “Седя и ги гледам, седя и цитирам, седя!” ли4но ще отида да се изпикая на тъпата гробницата дет се строи на Веселие… и ще се изакам също с най-голямо удоволствие и дано поддаде плажа и се срути тоя скапан бетон :))))
  браво Боби ПРОДЪЛЖАВАМЕ БОРБАТА! аз преди малко пратих материали за 4асът на Милен 😉 ПЕШО с ФИРМИТЕ Му НЯКОЙ ДЕН ЩЕ ЗАЛАПА МАРкУ4А

 24. Ще гледаме бетонените скели,
  под слънцето на родното море.

 25. днес е имало репортажи и по НТВ и по бТВ – не съм гледала нищо … Чакам в Нетера да ги качат. Но това което ми казаха е, че било законно всичко ….Представяте ли си?

 26. и аз си позволих да вържа две от твоите снимки в моя блог:
  http://bgblacklist.blogspot.com/2008/02/blog-post_20.html
  съвсем скоро ще опресня и Списъка:
  http://bgnature-blacklist.bravehost.com

  За “сбърканата” табела мисля, че “грешката е вярна”. Опитах се да се свържа с “Ай Би Резидънс”. Даденият от тях e-mail не съществува. Формата на сайта им също не работи, уж случайно.
  Със сигурност ако табелата е снимана там означава, че преди това е била на обект в София. Така като гледам снимката, разбирам че това е част от онази синя ограда. Значи най-вероятно стоителната фирма е същата като в София и после е пренесла оградата за следващия обект.
  За дюните разбрах че са заменени за други земи, уж като обработваема площ. Новият собственик на тази изключително държавна собственост се казва Йосиф Спиридонов.
  Давайте факти – слагам всичко което звучи правдоподобно.

  (извинявайте за анонимността но някои вече искат главата ми)

 27. Za syvalene kmeta na Sozopol ni nare4e narkomani direktno w medijnoto prostranstwo. A nie iskame da mu po4istim plava. Tyvno mi e, no dogodina ste otida na more w Turciq ili Gyrciq, tam pone uwavawat prirodata si.

 28. И още нещо за строежа. Няма начин да е законен даже и ако се окаже че сделката “нива срещу дюни” е законна. Строено е върху пясъка на плажа (забранено по Конституция), с пясък от плажа (забранено по ЗЗТ), на самия плаж и то многоетажна монолитна сграда (забранено по Закона за Черноморското крайбрежие), без ОВОС и без оценка по Натура-2000, с план за изливане на кенефите директно в залива (това никъде другаде го няма).
  Не се обиждайте на “наркомани” – установено е, че тези които използват тази дума за обидна са обикновено наркозависими. Също като Стоян Захариев от Суис Пропъртис дето съсипа Иракли.
  Сега, съвсем сериозно: Събирам всичко за мърляча който е развалил плажа на Веселие. Блогът ми е с анонимен достъп така че давайте всякакви компромати за които се сетите!
  http://bgblacklist.blogspot.com/2008/02/blog-post_20.html

 29. Тази наглост просто преля чашата. Ако има институции тези, разрешили това, извинете ме, лайно, трябва да са в затвора, а “творението” съборено до основи за сметка на собственика. Всичко написано във вестник “Новинар” е абсолютно точно и вярно. Бих добавил и още малко информация относно въпросния г-н Йосиф Спиридонов. По непотвърдена, за сега, информация, той е бил доносник на ДС. След 1989 започва да се занимава с частен и не особено чист бизнес. Съсобственик е във фирма “Конфорт”, която държи всички линии на маршрутните таксита в Бургас. Изгонен е от съдружниците си за злоупотреби във фирмата.Става представител на автомобили “Хюндай” за Бургас и областта, но и там не се задържа много, пак заради далавера, този път с някакви автомобили на Безмитна зона Бургас. Преди над 10г. се появява в Созопол и започва да парадира с висок стандарт на живот- скъпи коли, пари и т.н. Без много шум започва да изкупува/неясно с какви пари/, не особено скъпите тогава земи в атрактивната сега местност „Буджака”. След няколко години, след покачване на цените им Спиридонов продава една част от тях и натрупва доста добри пари, които със сигурност не е декларирал. Йоско, както е известен в Созопол е доста близък до Йордан Цонев, като дори се коментира, че хотела е негов. Новия главен архитект, узаконил цялата далавера, преди да бъде назначен / без конкурс? / като такъв, получава заплатата си от близката до бившия председател на общинския съвет, а сега кмет – Панайот Рейзи – „Черноморска лизингова компания”-частна фирма, която държи 66% в „Алепу вилидж”АД, а Община Созопол мизерните 34%. Да знаете, че това са просто съвпадения, нищо друго – хахаха. На въпросното дружество бяха подарени десетки общински декари на първа линия море. Всички са навързани, като свински черва – ДПС – Данчо- ментата – Йоско – Александров- архитектчето и не на последно място – Рейзи!
  P.S. Ей, сега разбирам защо Йоско беше спонсор на предизборната кампания на Рейзи! НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО!

 30. Не знам никакви факти за инвеститорите и т. н., знам само, че когато онзи ден ми изпратиха линка към снимките с хотела, ми се прииска да зарева с глас. Бях отчаяна, бясна, тъжна, не вярвах на очите си… И все пак си мисля, че не може да не може да се направи нещо. Ако някой има и някакви други някакви разумни идеи, освен телевизията, нека пише. Лично аз с удоволствие ще участвам във всяко едно начинание, което би могло да спаси любимия ни плаж, трябва да има място и за нас.

 31. Ако има някой близо до Созопол или Бургас, нека да провери дали този хотел има ОВОС и оценка за съвместимост по Натура-2000. Ако тези документи липсват, означава че всичко останало е незаконно. Така поне е според министъра на околната среда и водите.
  http://nomtax.blogspot.com/2008/02/blog-post_21.html
  Според негово писмо (НСЗП 2515/12.02.2008), ОВОС и ОС не могат да бъдат давани на основата на съществуващи разрешителни за строежи и планове, нито пък след реализирането на проекта. Ако хотелът чака ОВОС и ОС, трябва да бъде СЪБОРЕН, тъй като документите му са нищожни. Чак след това се издават задължителните ОВОС (а в конкретния случай и ОС), след което на тяхната база се прави план на строежа, искат се разрешителните които потвърждават спшазените изисквания по ОВОС и ОС, и чак след това, извън активния сезон се строи, отново според изискванията по ОВОС и ОС. В смисъла на тези разсъждения, ако този хотел е започнат без ОВОС, няма начин да го получи, т.е. няма начин да заработи зайконно.

 32. На 16 години съм и от 3 години ходя на къмпинг Смокиня . Вече не мога да си представя лятната почивка по друг начин, който не е бил на море на къмпинг, не знае какво е! Няма по-истинско време от годината от дните, прекарани на плажа от сутрин до вечер, далеч от гнусния претенциозен социален живот и от безумието на индустриалната цивилизация! Любимата част от залива ми е точно Веселие, именно заради липсата на бетон, кафенца, чадъри и други подобни простотии. Да не говорим за красотата… Миналата година ревах само заради чадърите, забучени по плажа на Смокиня, представете си какво ми беше, когато видях снимките на онова чудовище… Всичко бих направила, за да се спре това безумие! Ако знаех, че ще строят, щях да легна пред тракторите, честно ви казвам! Проблемът е, че не знам точно какво мога да направя, освен да пиша на разни природни организации, медии, общи ни и тн… И пак нз какво точно да напиша… Също така нямам знания по юристика, примерно, или по инжинерство, а подобни хора биха били най-полезни в случая… Към тях един апел: Моля ви, помагайте хора, бъдете съпричастни! Ще направя обаче всичко възможно да се сдобия с колкото се може повече информация, която би послужила и ще направя всичко, което ми хрумне и е по силите ми! Нека обаче не забравяме девиза на държавата, едно от малкото хубави нейни неща: Обединението прави силата! След като онея свини могат да си гонят интересите и да минават през вратичките в системата, за да си постигат целите(а те, забележете, са обединени и се подкрепят един друг), значи и ние ще успеем да извадим истината наяве и да защитим НАШИТЕ интереси! Нека да не говорим само, да се борим наистина! Нямам предвид просташки начини и безсмислен инат, а работа с факти! Нека съберем информация и да съставим неоспорими доводи, които никой не може да конфронтира! Понеже още не съм разровила целия нет за инфо и не съм достатъчно осведомена по някои въпроси, няма да излагам някои от идеите си, за да не са без покритие. Ако се окаже пък, че има мегдан за осъществяването на някоя от тях, ще се опитам да я осъществя и да намеря подкрепа, така че ще пиша пак и ще следя редово сайта. Апелирам всички да търсят информация и да я събираме тук. И нека действаме навременно… Приемам с най-голямо удоволствие всякакви съвети за това, какво точно още би могъл да направи един обикновен пубер като мен, пък и един обикновен човек… За всякакви акции по въпроса – винаги готов картоф! =) И нека не се отдалечаваме от думите на Русо, до които той е достигнал още през Просвещението: “НАЗАД КЪМ ПРРОДАТА!” Само трябва да сме достатъчно инициативни, уверени и обединени… Кoйто иска да ми пише, може да го направи на belatrix@abv.bg
  Между другото нека на първо време да разберем дали имат въпросните ОБОС. Не че знам какво е, но въпросния Бат’Киро преди мен е писал, че ,ако нямат, трябва да се събори хотела! Не знам как и кой обаче може да провери това…

 33. Деси, много прочувствен коментар. Ако може една реплика към него…

  Говорих с познати юристи, които ми обясниха (разбира се, това е неофициално становище и никой не ангажирам с него), че в посока борба чрез закона хляб няма, поне в момента. НАТУРА е нещо прекрасно, но неработещо както трябва, пак поне в момента. Основната идея – че трябва да се прилага ретро-активно, демек без значение дали преди си бил изряден – щом сега попадаш в някоя от зоните, значи трябва да бъдеш обезщетен и общината да събори постройката – та тази хватка още не се прилага активно.

  Според други запознати с положението хора няма и как да почне да се прилага, понеже били нужни милиарди евра за обезщетения за всички “засегнати” от НАТУРА и още милиони за събаряне и възстановяване на околната среда.

  Докато това всичкото стане може би ще минат 2, 5 или 10 години, а може и никога да не стане, знае ли човек… Това е и причината много хора да налазят Гърция, стига да разполагаш с мааалко повече средства и транспорт. Там поне НАТУРА работи.

 34. добре де, в превод това ще рече – тъй като по легалния начин няма как да надвиеш чичковците с шумулящите банкноти в джобовете тъй като те имат връзки и пари да си купят всичко – алтернативата е саморазправи и живи вериги пред багерите, или се заблуждавам нещо? Явно единственият начин нещо да се постигне е като се съберат масите и обявят протест (за справка – блокадите на таксиметърджиите,активистите срещу застрояването на Иракли, стачките на учителите). Това ли е единственият начин? Някой има ли друго предложение?

  Защото ако това е начина – явно трябва да се поведат хората към действия, което става чрез масови призиви във всякакви блогове , форуми, плакати и диплянки, и т.н. За Смокини аз съм 10000% сигурен че ще се вдигнат поне 3 пъти повече хора от тези за Иракли, тъй като в последните няколко години Смокините добиха много голяма популярност и започнаха да се посещават от адски много хора.

  е?

 35. Sly, не зная какво да допълня, човече… По-горе сред коментарите писах, че по митинги няма да тръгна, защото 1) не мисля, че това е начинът и 2) мисля, че няма ефект. Понеже си дал за пример Иракли – в момента строежът там продължава, без значение какво къде си чул. Иди на място и виж (или се обади на приятел, който живее наблизо, да отиде да провери – както направих аз). И ще продължи, определено.

  По-горе (коментар #11) казах – аз моята работа съм я свършил. Исках да уведомя хората и да се даде гласност на тоя факт. Дали е законно или не – оставям на юристите. Дали ще падне или не – оставям на архитектите и инжинерите. Дали ще изчезне в облак бетонен прах или ще бъде завършен – оставям на партизаните и чиновниците.

  Саморазправа, жива верига, легни под багера, фадрома на задна да те гази, протести… Това не трогва никой. При условие, че има закон, който не се спазва (до колкото разбирам, това е положението с НАТУРА) – не виждам какво има да се говори повече. Горе по северното черноморие вдигнаха хотел на 6 етажа в резерват като “реконструкция на рибарска хижа” – напълно законно.

  Имаше публикации в повечето големи родни сайтове и в някои вестници. Имаше дори репортаж по новините в прайм тайм. Ако някой е искал да научи – научил е. Говорих по телефона с журналисти, които мислиха, че съм нещо като тартор на екстремистка еко организация и ме питаха “какви действия ще предприемете?”. Говорих с юристи, които ме караха да им цитирам членове и алинеи от закони и наредби. Говорих с държавни служители, които ме разпитваха “чии интереси защитавам” и “кой стои зад гърба ми”…

  На всички обясних същото, което съм добавил в блогирането, подчертано. От тук нататък не ми е ясно какво може да се направи. Освен да почнат да се спазват законите.

  Но да не прекаляваме с мечтите.

 36. явно съм пропуснал момента в който си обяснил че държиш да привлечеш вниманието на хората в/у проблема без да имаш за цел предприемане на по-нататъчни действия – моя грешка, извинявай (и нека не звъчи сякаш се заяждам, напротив, нищо подобно). Посочените по-горе бяха просто една опция която съм видял да се прилага, къде успешно, къде не, от наши сънародници и съграждани. И беше по-скоро въпрос – това ли е начина или има и друг?

  Моята мисъл беше обаче – явно когато обществеността негодува (т.е. събира се селото в кръчмата и коментира колко е зле всичко и как някой трябва да го оправи и после си се разотиват доволни че са свършили своето задължение по решаване на проблемите) и дотам спира всичко – тогава хората (журналисти, юристи и държавни служители, архитекти инженери и тн) от които евентуално нещо зависи разсъждават така: “Ще бучат, ще бучат пък ще млъкнат, къде ще ходят…” . Някои от тях имат изгода да не се променят нещата, други просто рискуват много ако нададат глас, трети нямат сила или стимул да го направят.

  Не сме държава където управляващите се стремят да угодят на управляваните, напротив – тук има напредък само когато им опреш нож в гърлото и кажеш – “действай или изчезваш”. Иначе хората си дремят по бюрата, гушкат си кой откъдето може нещо да налази и си държат главата ниско. Всеки се е предал от идеята да “make some difference” демек да се опита да промени нещата към по-добро, защото има прекалено много фактори които ще го приглушат прекалено бързо – чичковците и лелките с големи интереси са много и са организирани. По-скоро разсъждавах в писмен вид отколкото да прокламирам нещо, и мисълта ми беше – явно когато учителите стачкуваха и такситата запушиха центъра, тогава управата се видя притисната и без друга опция освен да действа в полза на негодуващите. Това с Иракли – явно просто нещата са представени като “протестиращите са група наркомани които се опитват да привлекат внимание”, предположението ми е, че по тази причина протеста имаше нулев ефект. Освен това връстници на протестиращите изказваха негативно мнение за протеста, т.е. като ние не сме единни другите няма да ни се вържат.

  Та – нужно ли е да се стига до подобни действия, има ли друг начин ефективно да се борим с проблема? И аз съм човек който работи, има си приятелка и компания, личен живот и малко свободно време, с две думи – доста неща които да загубя и не бих тръгнал на радикални протести с арести и тямподобни – има ли нещо което АЗ мога да направя за да помогна? Явно ти си говорил с кой ли не, спомена журналисти, чиновници и тн, явно са те възприели баш като някой Дон Кихот който сам е тръгнал срещу системата, а обикновено някой който се осмели да го направи или е луд (както в книгата) или има сериозен гръб. Ако обаче се окаже че лудите са много, никой няма да те пита ТИ за кого работиш и тн – вече ще има група хора които споделят възгледите ти и са активни – тях няма да ги питат за кого работят, ще се знае за какво се борят и ще са фактор с който трябва да се съобразяват. Май на това му се викаше активно гражданско общество.

  Та въпроса, който не е отправен конкретно към автора на блога – някой знае ли друг ефективен начин по който може да се справим с проблема; нещо с което АЗ мога да допринеса. Идеи са добре дошли, най-малкото защото има доста АЗ-овци който си имат собствен живот и своите си проблеми, но все пак са готови да помогнат за подобни каузи ако някой им даде идея какво могат да направят…

  е?

  П.С. Докато си четох поста си мислех – подписките явно не вършат работа, спам до правителствени мейли също, ако се сетя за нещо друго пак ще искам мнение

 37. Стари къмпингьори сме,просто безчет прекрасни дни и нощи на “диво” и “цивилизовано “къмпиране сме изживели…Четох с прекалено голяма тъга всичко дотук,уви ,всичко е вярно и действителността по черноморието от Каликра до Синеморец е една и съща;и ще става още по-лоша-низ от бетонирана природа.
  Когато миналото лято (2007)почнахме да се приготвяме за редовното къмпингуване,започнахме да броим останалите “живи“къмпинги и след много чаши ,мейли и телефони се преборихме с носталгията по старите места отидохме в Турция.Все едно че бяхме се върнали по нашето крайбрежие тридесет и пет години назад : идиеално чист и пуст плаж,кристална вода,(и така-километри наоколо в едната и другата посока)чиста тоалетна,страхотно обслужване,усмихващ се персонал,доколкото го има в оскъдица-ами то си пе почти къмпиране на диво.Никакви постройки!Ледената бира в лавката на “къмпинга“струваше толкова,колкото в магазина на селото,отстоящо на 5 км(а вкъмпинга даже нямаше и ток)!За цените да не говорим.(Прочее-чели сме всички бръщолевенията за върховенството на българското кисело мляко-ами опитайте турското и ще си припомните забравеният вкус от детството,с дебел каймак).Но законът на юг от нас се спазва желязно-има места определени за курортно строителство,цялото останало крайбрежие си е непокътнато.И това се случва в Европа,на 200км от нашата граница.Та,сигурно е време вече да откриваме Турското крайбрежие…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.