Скакавица през зимата

Този път няма да има пространно блогиране, защото разходката до Скакавица си е точно това – разходка. Лятото се прави за час, час и малко, ако мързеливо си оставите колата след разклона за хижа Пионерска.

Зимата е мааалко по-коварно, защото на много места пътеката е покрита с дебел слой лед, от ляво е стръмен баир надолу, а от дясно – нагоре. Но не е невъзможно с повече внимание. Нашият преход продължи 5 часа, включващи Паничище – х. Скакавица – почивка за сандвичи с чай и Джак – проправяне на пъртина до водопад Скакавица – съзерцаване на гледка и идиотски снимки – връщане на Паничище.

Skakavitsa waterfall

Тъй като времето беше доста меко и температурата – над нулата, преди обяд в деня на разходката се беше отчупило парче от обледяването на водопада. Така станахме свидетели на рядка гледка – полу-замръзнала Скакавица. Преди доста години съм гледал как хора се катерят по ледената колона, но тогава беше стегнало на -15 в продължение на месец и ледът беше доста по-дебел.

Всъщност реката беше доста по-пълноводна, отколкото очаквах. Дори малкия водопад, който е на 20 минути от хижата, бумтеше с пълна сила и беше направил страхотни ледени форми.

Small semi-frozen waterfall

В крайна сметка този преход се получи една чудесна разгрявка за бъдещи зимни приключения. Освен това уикендът продължи с несебърски чернокоп на скара, домашен суджук, греяна ракия и вино и домашни ръжени хлебчета. Ползотворна и приятна почивка 🙂

Ето тук са всичките 20-тина снимки от Скакавица.

пп: Който не е бил на водопад Скакавица – да се засрами и да си планира разходка в тази посока тутакси. Най-добре на пролет, когато е най-пълноводен.

ппп: Респект за младежа, който беше опънал палатка, окопана в снега пред хижата.

6 thoughts on “Скакавица през зимата”

  1. Там наблизо ви е бил и Овчарченския водопад, който също ще да представлява доста впечатляващ в момента, понеже водата си е оформила нещо като вертикално корито в скалата. До него се стига доста по-лесно де. Почти в самото село е Овчарци (близо до Сапарева баня).

  2. Линкът, който сложих съдържа доста информация, впечатления и снимки от забележителностите на нашата Родина.

  3. Много красиви снимки . Браво. Продължавай все така да се занимаваш с фотография :):) Поздрави

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.