Новите шрифтове във Vista

Вероятно някои от вас знаят, че от доста време се интересувам активно от типография. Това е първото ми блогиране по темата, в бъдеще ще има още.

Една от големите новини покрай новата версия на Windows – Vista, беше наличието на 6 шрифта, специално създадени за медии с ниска резолюция – екран (със и без ClearType), кофти офис принтери и прочее. С други думи – да издържат на тормоз.

По темата има едно страхотнo филмче на Channel9, в което участва Bill Hill (известен мозък в тази сфера). Също така има и предостатъчно ревюта из нета, ако ви се чете.

Шрифтовете са:

 • Calibri – несерифен, с леки заобляния по окончанията и снадките на буквите
 • Cambria – серифен, но с добра плътност на линията и серифа, изглежда леко кондензиран заради пропорциите на буквата (издължена)
 • Candara – несерифен, със специфична варираща дебелина на гредата, което носи някакво „неофициално“ излъчване.
 • Consolas – несерифен, monospaced, създаден като шрифт за програмиране, добър заместител на Courier.
 • Constantia – серифен, но със специфичните остри (или триъгълни) серифи, които са достатъчно плътни да не се губят при ниски резолюции, но и по-фини от тези на Камбрия, което прави Констанция доста по-елегантен. Прекрасен заместител на Times New. Личен фаворит!
 • Corbel – несерифен, с прави, равни греди, с излъчването на Frutiger. Определено заместител на Ариел и Вердана, взети заедно 🙂

Спесимен на всички шрифтове можете да свалите от сайта за типография на Майкрософт (Type Samples.xps). Този „странен формат“ можете да отворите спокойно в Internet Explorer (и да разпечатате от там), стига да имате инсталиран MS.NET Framework 3.0 инсталиран.

Аз все още не се чувствам компетентен да критикувам шрифтове, макар че имам изграден вкус и око за много особености. Затова няма да се впускам в поетични анализи, а ще пристъпя към нещо практично.

Ако нямате Windows Vista или Office 2007, които са двата легални и логични начина за набавяне на шрифтовете, можете да се сдобиете с тях по друг начин (също легален). Ето как:

 1. Сваляте си Office Compatibility Pack for 2007 File Formats, което реално дава възможност в по-стар Офис пакет да отваряте новите документи от Office 2007.
 2. Така полученият FileFormatConverters.exe разархивирате, десен клик и Extract here (командата зависи от инсталираният ви архиватор).
 3. Ще получите 6 файла, от които ви трябва O12Conv.cab. Разархивирайте го по същия начин.
 4. Ще получите много файлове, от които ви трябват всички с разширение .TTF и икона “О” (за OpenType шрифт). Те са общо 24 броя (6 шрифта по 4 начертания (regular, bold, italic, bold italic))
 5. Копирайте си ги в отделна папка, примерно Vista Fonts, и изтрийте всичко останало. Сега вече можете да ги заредите с вашия font manager или да ги пуснете директно с C:\Windows\Fonts.

Разбира се, ако имате Office 2003, можете да стартирате направо първоначалното FileFormatConverters.exe, стига да искате този конвертор да се инсталира.

13 thoughts on “Новите шрифтове във Vista”

 1. Много ми хареса един нов шрифт дето идва с вистата и новия офис – Segoe UI. Той и Consolas са ми особено приятни.
  На сайта на Expression фамилията от продукти на MS има показно за една нова уеб типография с него – пълни ми душата.
  И още нещо като наблюдение – примерно Consolas при мен на ЦРТ монитор има три различни степени на загладеност на ръбовете в зависимост от липсата или наличието на определен антиалайъсинг режим – тва или е супер прецизност или знам ли, определено радва страшно много тъй като стои супер при всички положения.

  Исках да кажа “време беше за тях” бахти…

 2. Като човек, дето пише код, конзолас-а ми е доста непривичен. Имам чувството, че трябва да имаш огромна резолюция и да го пуснеш на четирнайсе или петнайсе за да се вижда добре. Иначе е една мъгла…

 3. и на мен courier new ми е най-удобен за код. lucida е отврат, а consolas, макар че е по-добре, просто ми напомня на lucida…

 4. План Б е да си ги изтеглите оттук:

  http://jakejarvis.com/?p=327

  Аз лично така направих преди няколко години и съм много доволен от тези шрифтове. Candara има проблем – понякога тиретата се появяват като “@”. Идея нямам защо

 5. Може би второто нещо (след слайдера за папките) във Виста което е мно добро са новите фонтаци. Така става когато най-добрите копат. Де да беше се случило тва и с ГУИ дизайнерите.

 6. Еленко, по принцип има още местенца, от които можеш да изтеглиш шрифтовете, но доста от тях са pre-release версии, липсват глифове, проблеми с кернинга… Сравни по обем: 6 686 852 bytes са тези от „официалния“ пакет.

 7. За всички които се интересуват от кухнята на шрифтовете, и по-скоро какво става със шрифтовете на екраните на компютрите, едно интервю на Роджър Блек с Дейвид Берлоу:

  http://www.rogerblack.com/blog/second_font_war

 8. Във връзка с #2. Петьо – снощи след шише крушова ракия установихме, че проблемът с “мъглата” на Конзолас е породен от следния факт: нямаше включен ClearType 🙂 ! При включването му положението стана „сичко шес“.

 9. Забелязвам, че в някои от новите шрифтове продължава лудницата с изписването на цифрите с различна височина ( 1234567890 ). За какъв дявол ще му е на някого това ? Изключително дразнещо.

 10. Хаха, just made my day 🙂

  Това не е лудница, а нормалното състояние на нещата. Съжалявам, че си израстнал в заблуда. Но никога не е късно да се поучиш!

 11. Интересна добавка. Излиза, че Ascender Corporation ще продава тези шрифтове, при това за 300 щатски долари! Ще взема да преведа това блогиране на английски, барем знаят от къде да си ги вземат хората безплатно!

 12. здравейте,имам следния проблем:инсталирах си виста и всичко е наред с изключение на шрифта навсякаде е блед и непълен всякаш лаптопа е под сейв мод.всички драйвери са инсталирани и пробвах всичко за което се сетих включително да вкюча всички визуални ефекти и пак не става. някакви предложения.мерси предварително,ако не се оправи се връщам на хп.моля пишете ми на iliyankata@gmail.com

 13. Блед и непълен? А това пък какво ще да рече?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.