Блажен сос

Едно бързо, смело и сръчно сметаново майонезено сосче, което правя редовно. Може да се ползва за заливка на ориз, на всякакви по-сухи меса, за директно топене с чипс и хапки нещо си, въобще харабия. Какво е нужно:

 • 1 малка сметана на Данон
 • 1 кутийка майонеза Краси
 • сок от половин лимон
 • 2 средни, счукани скилидки чесън
 • 10 зърна смлян бял пипер (на вкус)
 • щипка сол

Всичко се слага в купичка заедно и се бърка енергично докато стане хомогенно (без бучки). Да отлежи 10-тина минути, за да хванат подправките.

Ако ви се вижда гъсто – добавете 2 с. л. вода или една препълнена кисело мляко. Последното “олекотява” сосчето, демек не е толкоз блажно. Чесънът е по желание, щот има разни идиоти, дето не гъчат чесън, както и други, които имат алергия примерно. Съболезнования, тъй да се каже.

8 thoughts on “Блажен сос”

 1. За чипс ползвам почти същия сос, като горния, само че вместо сметана ползвам кисело мляко, както и не слагам лимон. Но следващия път ще пробвам с лимон – може да си подхождат.

  А соса на Боби е идеален с късове печено пиле – вчера го пробвах у тях и ми хареса много.

 2. Мдам – с кисело мляко вместо сметана става по-неблажен и жените му налитат повече.
  Иначе тоя сос си е направо създаден за печени картофи 🙂 Сигурно даже е измислен заедно с тях.

 3. Само смени бъркоча на дано-не със свястна сметана (елби/верея/роса) и става перфе. Като ми писне чили соса редовно си лея подобно на пържолите.

 4. Оуин, то туй убуу, ама аз едвам Данонската намирам, а за другите да не говорим! Един път само съм виждал друга сметана и това беше в Пикадилито до нас, в Бургас…

 5. Tough luck, тогава. В близкото Фантастико, че и в кварталното магазинче (Студентски) има ~3 вида заквасени сметанки. От там съм набивал верея, данон, роса и бор-чвор.

 6. И коя ти е най на сърце? Като вкус, гъстота, консистенция? Интересно и като % масленост как са равнени…

 7. Залитам към верея. Много гъста и мазна, леко жълтеникава и има някакъв странен привкус на обор. Елби също е доволна.

 8. Е при такава реклама – мазна, жълтеникава и вкус на обор – просто не мога да не повърна върху теб от уважение 🙂 Ще я пробвам веднага, щом попадне в полезрението!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.