Родословно дърво

Преди известно време (в началото на 2008 година, ако не се лъжа) попаднах на статия за новооткрит сайт, който позволява на потребителите да създават родословно дърво. От там започна една епопея, която ми се ще да преразказа тук с няколко думи.

От ранна възраст имам интерес към генеалогията, макар тогава още да не знаех, че има такава наука. Когато прекарвах летата в Мичурин, родният град на баща ми, обичах да слушам как дядо ми Дико (който всъщност е дядо на баща ми и мой пра-дядо) разказва за преселението на родата от беломорска Тракия, за неговите 3 братя и 4 сестри, за къщата в Кости…

Един от изумителните за мен факти беше, че дядо Дико беше записвал в една тетрадка всевъзможни неща, свързани с тази част на рода – родени деца, нови снахи и зетьове, кой кога починал, родни места… Един ден видях изрезка от вестник от 1983 година, в който беше публикувана статия за родовата среща на Диковия род. През лето 1983-то пра-дядо ми навърши 80 години и в тази чест е имало голям събор на целия род, 4 поколения. Специално за тази среща баща ми беше изработил (въз основа на записките) родословно дърво. Разбира се, начертано на ръка, увеличено с фотографски увеличител и изкарано на голям формат фото хартия. Къде ти компютри или копирни машини в ония години!

Като видях дървото в мен се зароди едно странно усещане за принадлежност, което в следващите години не ми даваше мира и често си представях себе си като част от тази паяжина от роднини и предшественици. И каквото и да сторя, колкото и да съм различен, колкото и да опъвам нишките, аз винаги ще остана част от тази матрица. Не че не опитах де.

Вярвам, че човек сам създава реалността си и определя съдбата си, но дори от генетична гледна точка е интересно да разбереш и да знаеш кой си и от къде произлизаш. Когато, преди 10 години, дойдох да живея в София, започнаха едни размисли на тема обновяване на родословното дърво и може би нова родова среща. Няколко години кръжах около идеята и тествах различни генеаложки софтуери, които повече приличаха на научни инструменти. В крайна сметка амбицията ми в тази посока затрупана от други занимания… и така докато не попаднах на Geni.com.

Сайтът ме посрещна с невинни полета за въвеждане и подканване да въведа моите две имена и тези на родителите ми. Моментално видях едно мини-дръвче с 3 елемента. Въведох брат ми, после бабите и дядовците, после първите братчедки… Два часа по-късно бях въвел към 30 човека от най-близката рода като имена и град на обитаване. Притесних се, че за повечето хора не знам елементарни неща като дата или град на раждане, какво остава за дата на сватба или дата на смъртта.

Въодушевен от това колко лесно се ползва сайта и колко свободно е въвеждането на информацията (за разлика от софтуерите, които примерно искаха 20 позиции инфо за всеки човек, иначе не позволяват въвеждането в дървото!) поканих майка ми в  Geni.com.

Няколко месеца по-късно чрез баба ми (от страна на баща ми) и дядо (от страна на майка ми) разбрах, че родовата памет е значително по-дълбока от очакването. 250+ човека в дървото са много, много дълбоки и широки корени. До дядото на пра-дядо ми, роден в средата на 19-ти век. И те така.

За да не разточвам и без това дългото повествование, искам да споделя няколко факта за финал:

В Geni.com съм въвел всички хора на кирилица, проблеми с това няма. Само местожителството май-май не е добре да е на роден език, щото явно сайта не може да разположи по картата хора, на които адресите са на български.

Изключително ми харесва „пътеката на връзката“, която сайта показва между теб и избран човек от дървото. Аз си я превеждам по начинът, по който най-често в България се обясняват роднински взаимоотношения. Примерно: поетесата Петя Дубарова е на дядо ми, та брат му, та дъщеря му, та свекър ѝ, та на брат му дъщеря. На английски е по-кратко, но по-неразбираемо: Петя Дубарова is your first cousin once removed’s husband’s first cousin.

На същия тоя принцип на безкрайното разклоняване преди 6 месеца дървото ни се сля с друго дърво. В първият момент се зачудих, като получих известие, че  понеже тия и тия профили съвпадат изцяло в моето и в друго дърво, най-вероятно имаме допирни точки. Слях дърветата и тук е момента да благодаря и да пратя поздрави на Лалю Метев, който е положил доста труд в неговата част на рода. С неговото дърво допирната точка е някъде около Васил Лолов (роден 1844), съпругът на Минка от Въжаровия род, която е сестра на един от пра-пра-дядовците ми по майчина линия – Джендо, от който тръгва Джендовия род. Смяяяяяяяятай, Елкааа!

Ако случайно сте прочели всичко до тук се надявам да закачите малко от моя ентусиазъм и да се пробвате в Geni.com. Да знаете, че информацията се губи, историите в семейството изчезват, променят се, забравят се. Бабите и дядовците си отиват, а всяко следващо поколение знае все по-малко и по-малко. Така че дори сега да запишете своите починали пра-дядо и пра-баба – къде и кога са родени, къде са живели и тн – шансът е, че децата и внуците ви няма да научат по друг начин за тях 😀

пп: Снимката горе е едно малко парченце с най-близките около 100 души от нашето дърво.

26 thoughts on “Родословно дърво”

 1. Боби да знаеш благородно ти завиждам за генеалогическата памет на твоя род. В моето родословно дърво попълнените клони са далеч по-малко – примерно 30-40.

  А най-далеко знаем за дядото на пра-дядо ми по мъжка линия, за който знаем, че не му знаем името, а само прякора 😉 И все пак е дал първата фамилия, за която знаем – Катилов.

 2. толкова се радвам, че попаднах на тоя пост – напоследък се притеснявам, че и при нас много информация се губи е крайно време някой да направи родословно дърво, щото напоследък се запознавам с родата само по погребения 😕
  много благодаря 😉

 3. Ванка, то на пръв прочит и аз толкова изкарах, но е достатъчно да седнеш с някоя баба или дядо (дано имаш останали живи!) и те да се отприщят за братовчедки втори, втори бракове, природени деца… Пробвай да подпиташ – освен всичко останало старите хора се кефят като проявяваш интерес към тях и като се чувстват полезни!

  Лита, съболезнования за поводите за запознанство, но хубавата страна е, че поне се запознаваш с родата! По подобен начин моя позната покани двама втори братовчеди, с които не се бяха виждали до 20тата си годишнина и момчетата обогатиха много дървото. Действай докато е време 🙂

 4. Поздравление за направеното. Не знам защо не виждам написаното то мен преди няколко дена Аз също съм направила родословното дърво на семейството ми от 1760 г до днешни дни
  http://1.bp.blogspot.com/_ZjIcpT-SS0Q/SbZeYKzkK1I/AAAAAAAAE_U/7TMyFpHZfGI/s1600-h/novo+darvosim3.gif
  Програмата ви е на английски и това ще ме затрудни.Моята е на EXEL,но няма много информация за хората Ще помисля как да го направя

 5. Това, че е на английски не би трябвало да ви спира. В крайна сметка няма проблем да въвеждате имената на хората на български, а полетата за рожденна дата и град са ясни. Проблемът на този ексел файл, който сте създали, е че е труден за работа от повече от 1 човек и не е в стандартен формат. Докато от Geni.com можете да експортирате данните по всяко време в стандартен формат, който може да се отвори от всички генеоложки програми, а и сайтът позволява повече от 1 човек да работи по дървото.

  И все пак поздравления за „дълбочината“ на родата, явно имате добре запазени писмени източници!

 6. Баща ми е на 100 години и 2 месеца….мнооого достоверен източник Паметта му е отлична Ако можех да ползвам програма с повече възможности щях да стигна много далече

 7. Сетих се-Този Лолов не е ли от Медвен? От рода на Т Лолова? Ние също сме с корени от Медвен от Далакчиевия род

 8. Не съм сигурен за рода Лолов, но рода на баба ми по майчина линия е от този край – Медвен, Ичера и околията. В частност пра-дядо ми по тая линия е роден в Медвен в края на 19ти век, а пра-баба ми – в Ичера. Това е все Въжаровия род.

 9. Ако сте обърнали внимание на моето родословно дърво, първия известен прародител за рода ми е от въжаровия род-Стоян / 1760 г-?/ Аз черпя информация от книгата „Медвенските родове“Но най вече от най стария в рода ни-роден 1910 година.Ако знаете името на прадядо си и ако е живял в Медвен до 1928 година може би ще мога да ви дам някаква информация.

 10. A тази книга къде се продава, заинтригува ме заглавието?

  От Въжаровия род имам следната информация: Джендо и Станка имат няколко деца, сред които Господин, роден 1888 в Медвен, който се жени за Минка от Ичера. Те двамата са моите пра-дядо и пра-баба, които за съжаление са починали доста преди да се родя.

  А сестра на Джендо е Минка, която се жени за Васил Лолов и от там е „връзката“ между тия два рода. Сливането на дърветата, за което разказвам в блогирането по-горе.

 11. Книгата купих от музея в Медвен Разбрах,че тиражът е изчерпан Възможно е някъде в София да се намери.Точното заглавие е “ Миналото на село Медвен и медвенските родове“Автор-Христо Георгиев Чомаков,издава „Жажда“,Сливен,по заявка на Община Котел
  В книгата откривам Минка Русева,женена за Васил Лолов Дъщеря е на Руси кехая Караиванов
  /1815-1886 / ,но тя няма брат Джендо?? Там децата са-Стефан /1863-1941/,Господин / 1854-1939 /-живял в Ямбол,Иван1874-1938 / ,следва Минка по мъж Лолова,Марина /?? /Ще сканирам страниците и ще ви ги пратя ако не намерите книгата Пишете ми на пощата,ако решите, защото не се сещам да отварям тази страница
  Получих някакви указания от програмата за родовете но е на английски…чакам да ми преведат

 12. Благодаря за информацията, ще пиша по мейла! Явно има някакво несъответствие, което ще трябва да избистря. Вероятно идва от там, че в тая част на дървото има няколко Минки и Господиновци 🙂

  Едната е родена 1890 и е от Ичера, Даскаловия род, на Сава Даскалов щерка. И се жени за Господин Въжаров.

  А другата е Минка (по мъж Лолова), която би трябвало да е Въжарова по фамилия и сестра на Джендо и Петко (Кривовратия) Въжарови. На тях тримата родителите не са ни известни.

 13. Доколкото разбирам Господин / кой?-име / е твърдо известното име ,свързано с Медвен Другото сигурно /мисля аз / е Въжаровия род Но там,в книгата е пълно с господиновци Ако годината на раждане е 1880 то може така да се търси В Медвен има архив-църковен Лошото е, че не знам къде се съхранява /няма свещеник/.През лятото ще питам…Опитайте се да напишете име и фамилия на прадядото Не е толкова далече…Все някой помни.
  Колкото до Минка ,по мъж Лолова то тя няма такива братя.Ами…съжалявам,така е според книгата, но и там има грешки Баща ми се е заел да коригира някой неща,но толкова назад във времето….Пък и напуснал е селото в 1928 г

 14. Здравей, ще се радвам ако можеш да ми обясниш как точно се прави родословното дърво, т. е. знаеш ли кои знаци се поставят за жени и кои за мъже и как се обозначават връзките между роднините. Ако имаш някаква по-подробна информация моля те пиши ми на е-мейла:) мерси предварително:)

 15. Много лесно се прави, нямаш нужда от знаци и връзки и тн. Отиваш на GENI.COM, правиш си регистрация и почваш да попълваш кой на кого какъв се пада. Готово 🙂 Аз съм вече на 250 човека!

 16. Здравей ,много надъхваща статия – зариби ме на макс .
  Имам въпрос – как и от къде мога да намеря информация за рода си (освен от роднини)- примерно в архива – какво трябва да кажа ,каква информация могат да ми дадат 🙂

 17. Мартине, ако намериш начин да добиваш информация *освен* от роднини – моля те пиши, защото аз такъв метод все още нямам! Всичко, което съм записал, са неща по спомени на баби и дядовци.

 18. Ами чувал съм за архивите ,но не ми е ясно как стават нещата – знам само че ти трябва пълната дата на раждане и имената на член от семейството и ти дават някаква информация и документи – но какви не зная

 19. Моят прадядо е Господин Въжаров,починал 1939 година и е от Медвен,прабаба ми е Стефанка

 20. http://www.genery.com/bg много добра и много удобна програма.Има и на български.Безплатната версия е до 40 души.Аз си платих и съм неограничено

 21. Със закъснение откривам написаното по-горе от Вас, Боби. Съпругът ми е от Далакчиевия род, клонката на Христо – син на Димитър Далакчията. Миналата седмица посетихме музея на Захари Стоянов в Медвен и открихме на графично изобразеното родословно дърво там пра-прадядо му Стефан Далакчиев и жена му Кера Лолова. Нашето дърво в Geni.com e . Ще е чудесно, ако можем да свържем още повече дървета заедно. Най-сърдечни поздрави, Люба

 22. Люба, най-добре се свържете с Лалю Метев, който е изградил дървото за Лоловия род! Поздрави и успех!

 23. Боби, браво, определено успя да запалиш аудиторията, в това число и мен самия. Започнах съвсем наскоро да съставям моето Родословно дърво, като съм събирал информация през годините. Информацията естествено е от баби, дядовци – кой каквото знае. Има съмнителни моменти или места където липсват дати на раждане, град на раждане или къде и кога е починал човекът, но рядко някой да има всичко на куп, без пропуски. Може би такива са от рода Сакскобурготски, шегичка.
  Въпросът ми към теб е следният. Тъй като ЕГН-тата са въведени едва през 1977г. и всички, които са починали преди тази дата не са получили ЕГН, как може да се открие информация за периоди от преди това. Дали Общините имат някаква база данни? Ще се радвам ако ми драснеш някой ред на имейл, бих се радвал да си разменим контакти и да поговорим. Имейлът ми е yakaliev_1990@abv.bg.
  Желая Успех и Търпение на всички в търсенето!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.