Лицемерни текстилци

Да, знам, че обещах днес да пиша по друга тема, но нямах време да подготвя снимковият матрял, така че остава за по-сетне. Текстилец е нещо като съжалително и присмехулно нарицателно име за човек, който ходи на плаж с дрехи. Били те шорти, тениски, потничета, бански, бикини, шалове и прочее. Това име се дава на вече описаните субекти от нудистите. Но защо да са „лицемерни“ горките нещастни срамежливи комплексирани текстилци? (no offense intended; очаквам някой да каже none comprehended). Ето защо.

През последните няколко години започвам да обръщам внимание на една притеснителна тенденция. Или може би тази тенденция се появява чак сега, знае ли човек? Та, плажуващите текстилци от женски пол следват тези стъпки на лицемерно онудяване (ако мога така да изобретя едно глаголче за превърщане в нудист):

 1. Цял бански и шал
 2. Бански с две части (шал по избор)
 3. Горнището развързано, полу-свалено или с отрязани презрамки, но винаги нервно подръпвано нагоре при забелязване на чужди погледи
 4. Само долнище, но с длани на гърдите през цялото време, освен когато лежи на тях; тук е важно да се каже, че влизане във водата и подпличкване се прави с една ръка, докато другата крие гърдите
 5. Само долнище, без други притеснения – практикувано предимно от мацки с идеални гърди, без никакви гърди или със каквито и да е гърди, но мутра с ланци до тях
 6. Долнище, леко напъхано в задника, за да се разкрие повече… седалище
 7. Долнище, напъхано в задника до състояние на тесни прашки

За мъжете важат само последните две стъпки. Но и при двата пола резултатите са фрапиращи, както визуално, така и психически (поне за наблюдаващите отстрани нудисти и обикновени хора въобще).

Поради необичайното (макар и логично) степенуване на разсъбличането, човек заприличва на някаква гротескна карикатура на амазонски тапир или дори далечен и изроден братовчед на зебрата. В екстремният вариант се наблюдават поне 3 разцветки на тен по задника, още поне 2 по тялото.

Сега няколко съображения.

 • Разбираемо е принципен нудист да има разлика в изпичането. Аз примерно миналото лято имах, защото първо имахме работа по паркинга пред офиса и работих по къси гащи, а второ, защото ходихме доста по публични басейни, където ако си нудист те пребиват с камъни. Но тази разлика никога не е била толкова фрапираща, като това, което се вижда по плажовете. Предната седмица видях три шоколадови на цвят мацки, които имаха бели като мляко цици и на всичкото отгоре си ги криеха с ръце. За кой чеп са се друснали на нудистки плаж и са си махнали горнищата тогава?
 • Разбираемо е да си на който искаш плаж и да си облечен както искаш (освен ако няма правила от концесионера). Свеждам пример. Човек отива на нудистки плаж с гаджето си, като тя е нормална, а той седи с бански. Втори човек, за да угоди, остава по гол гъз, крие се нервно и има 300:1 контрастно съотношение между загорели му колене и белнал се дирник. Бих уважил повече първия – спазва си принципите и не изглежда като смешник.
 • Разбираемо е да не харесваш тялото си или да изпитваш притеснения. Но тогава вземи решение – стой си с бански и не се опитвай да съсипеш почивката си с нерви „ох ако ме види някой“ и техниката на Постъпателно Набутване (отнася се за банския в задника).
 • И последно, само до някъде е разбираемо (с оглед на личното здраве и благосъстояние (чети: да не те набият някъде злостни пуритани)) нудист да се съобразява с текстилци в името на всеобщото разбирателство. Пример дадох по-горе със себе си и басейните.

Сигурен съм, че за всяко такова лицемерно текстилско поведение си има оправдание. Само че за мен точно тези оправдания са по-скоро причина да избягвате съответното поведение. Или са просто нерационални… Хората с двоен стандарт в принципите си много си падат по тия неща. Срам от познатото, страх от непознатото.

В общи линии апелирам всеки да прави каквото иска (на плажа), но нека е искрено. Ако те е срам, че ще те снимат докато доставяш орални удоволствия на мацката си, просто не го прави, вместо да се завиете през глава с хавлия и сегиз-тогиз да надзърташ нервно изпод покрова, потейки обилно се от жегата.

пп: Напомниха ми да добавя нещо важно. Не оставайте с впечатление, че всички текстилци са лицемерни! Ни най-малко! Но въпреки това има много такива, те са навсякъде около нас!

10 thoughts on “Лицемерни текстилци”

 1. И аз много се зачудих, защо имаше черни мадами с бели цици и не разбрах логиката, първо да се опечеш на потник, като кооператор, и после да си лъснеш белите части. Пък и то, ако на море ходиш само за тен, по-лесно е да идеш в солариум, по-бързо и вероятно по-евтино ще излезе.

 2. Ами аз лично съм шарена, защото започнах да правя тен по разни басейни още от началото на лятото и когато стана време за море – банксият ми беше вече очертан по мен. И в интерес на истината тази година за първи път ме заведоха на нудистки плаж и ми хареса. Тялото ми не е перфектно и не мога да кажа, че отивам на плаж, за да се хваля с него – обичам да се излежавам на слънце и да се плацикам в морето. Хареса ми чувството, че хората са естествени там – както майка ги е родила, не се крият – не крият своите несъвършенств, т.е. себе си.
  Но наистина е смешно да се съблечеш и да си криеш циците с ръка – по-добре да си крият лицето тогава.

 3. А тъй, дръж фронта и другия път се обади да цъкнем една табличка! 🙂

 4. Значи, ако не си нудист си тапир, амазонски и то, сиреч от сой 🙂 Аз попадам в категория “текстилка”, тоест ходя на плаж само с долнище и то не “напъхано в задника до състояние на тесни прашки”, а с прашки… без мутра с ланци до мен! Съвсем обичайна гледка по варненските плажове впрочем , драги ми Боби!

 5. Ааа, Майче, не си разбрала! Щом се печеш само по долнище значи няма как да си тапир. Тапир се получава ако сваляш и слагаш на случаен принцип части от плажното облекло, та да се получат едни такива сериозни и ясно видими дори на тъмно разлики торс-гърди-задник 🙂

  А и аз съм чувал, че във Варна има плаж – всяка година се размразявал за 5-10 дни (заедно с пристанището), според това колко силен е топлият вятър от към Бургас 🙂

 6. Хахаха :))) ами за съжаление правилно си чул. Че са 5-10 дни, толкова са, но пък пътуваме по 5-10-15 минути до плажа… не е кофти, нали!? 😉

 7. … Боби, хубав… много точен коментар, почти е супер, ако не беше ядосан докато го пишеш. Искам да те питам, според теб нудистките схващания по рождение ли са у човека или идват по време на неговото личностно сформиране? Аз съм на 25 години и вече спокойно мога да обявя, че съм нудист. Всъщност двама сме – аз и жена ми. Почти от когато започнах да съзрявам проявявах интерес към натуризма, прекарвал съм много дни и нощи сред природата и т.н. но тогава изобщо не се виждах нудист. От обикновен човек с бански, с едно изуване на гащите не се става нудист. При мен метаморфозата продължи три цели пълноценни летни сезона, изпълнени с емоции. Сега, ако трябва да сравня спомените си с твоя коментар ще трябва да ти кажа, че първото лято изглеждах точно като описания от теб герой – с много бяло дупе. През второто лято бях с по-малка разлика и така. Много е хубаво да се чувстваш толкова близо до природата. Препоръчвам на всички с дрехи да свалят дрехите, а на теб Боби да не ги нападаш така, че ще ни намразят.

 8. Евстати, няма д‘са пуашиш! Аз само онлайн така говоря. На живо не съм така… много по-сурово го раздавам 🙂

  Почесвам се сутрешно и се чудя как да ти отговоря… Приятелите ми ме знаят като толерантно-строг човек. „Прави каквото искаш, но без да пречиш на другите. Преди всичко бъди себе си.“ That kinda thing. Никой нищо не карам да прави преко сили.

  За мен нудизмът не е някаква възвишена философия. Е, може би е, но не си го мисля по този начин. В моя случай нещата са по-скоро навик, лично предпочитание и, преди всичко, удобство. Навик по семейна линия. Чуствам се добре в тялото си и нямам проблеми със срам и прочее. Не понасям мокри дрехи по тялото си и в началото на гимназията много страдах от тоя факт, покрай плажовете с компания.

  Напълно съм съгласен че „с едно изуване на гащите не се става нудист“. Това е и единият от векторите на обвинението по-горе. За мен най-важната страна на нудизма е да нямаш проблеми със себе си, да си в мир с това как изглеждаш и се чустваш. Очевидно е, че ако се притесняваш от някоя твоя видима особеност (имаш паласки, космат гръб, плосък задник и прочее), няма да се чустваш комфортно не само на плажа, ами никъде, където тази особеност е на показ. Затова е нужно да се преодолее тази фобия от себе си, която много хора изпитват и да се научат да се чустват добре в телата си. Или да направят нещо по въпроса – епилация, правилно хранене, операция…

  Моята основна заслуга към „нудисткото общество“, ако може тъй да се каже, е отношението ми към хората, които идват с мен на плаж. Никой не се чуства притиснат от обстоятелствата да става нудист насила. В същото време ако се появят такива желания, те биват насърчавани пасивно – като показвам, че приемам хората такива, каквито са.

  Та така… В заключение, за мен нудизмът е много повече метод за себеопознаване и морално шлифоване, отколкото някакъв акт към природата, хипария, начин на живот и прочее.

  Да не говорим какви други перспективи се откриват в една смесена нудистка компания… но натам няма да отивам, че ще загубим детската аудитория.

  пп: Иначе имам бански, да. Нося го по басейните, че бият. Около 10тина пъти годишно се обува, в периода ноември-март…

 9. Браво ! Поздравления за написаното.
  Аз съм абсолютен фен на нудизма. Практикувам го от 3 години и твърдо ще го прсктикувам и за напред.
  Това което искам да споделя и аз е тъпия и арогантен манталитет на българина когато види нудисти.
  Миналата година с жена ми ходихме на Созопол, тя е от срамежливите и не се съблече и тя робува милата на комплекси.
  В края на плажа в Созопол както знаете са нудисти, там ходихме и ние по скро аз защото аз съм нудиста.
  Значи отвратил съм се от реакцията на минаващите , ами тези хора като чели са дошли от джунглата като видят нудист или се кикотат или злобеят псуват или пък най-често срещаните гледат като куче пред месарница.
  Ужас ви казвам , аз мислщя че тези плажове трябва да са отделени за да може ние нудистите да уползотворяваме максимално почивката.
  За мене лично нудизма е един ралакс страхотно усещане да се печеш гол и да се къпеш гол.
  Винаги спозвам и правилото да се преведа в приличен вид , имам предвид да си избръсна тялото.
  Радвам се че има мислещи хора като мен , които обичат нудизма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.