Измекяри в странство

Наскоро се върна от белия свят поредния познат. Още поне двама предстоят. За (мое) съжаление, малко хора споделят моето виждане по въпроса за робуването на западната капиталистическа система. Прекалено крайно и грубо е да наричам всички останали тъпи, но винаги като видя такова отношение, каквото ще опиша по-долу, си казвам на ум “това е ебаси тъпотията!”.

Вече вероятно двуцифрено число хора съм изпратил и посрещнал само за 7-8 години в посока западна Европа или САЩ, а някои дори към далечна Азия.

Доста от тях практикуват следното нещо… Отиват там за шест месеца със или без уредена работа, бачкат до счупване по 14, 16, 18, че и нагоре часа на денонощие, живеят като скотове (недохранени, junk food, недоспали, стрес), вземат бесни за нашите стандарти пари, намират си втора (трета и т.н.) работа, работят още повече, спичат се още повече, вземат още повече пари.

И накрая, като стане време да се връщат насам, за 2-3 седмици си скъсват пребитите от работа и тъпня задници да обикалят де що селце и паланка има, да видели свят, пръскайки всичко спечелено. “Скъпи, събуди се, това е Ниагарския водопад! Не, не, не утре, сега! Ставай! Е поне спри да хъркаш де!”

Това е реална случка.

После се връщат тук, върнат взетите на заем пари за заминаването, останат на червено, забият се в студентската квартира, спят по 20 часа на ден в продължение на 3 месеца и тъпеят, разбирайки колко е тъпо тука и колко тъпо им е сега, като са затъпявали 6 месеца, докато връсниците копат в правилната посока.

Има много неща, с които не съм съгласен и не приемам, но разбирам. Като например мнението на опонента в някоя дискусия. Обаче това поведение не само, че не го приемам, ами и не го разбирам! Просто го гледам с празен поглед и се чудя – ЗАЩО?!

Не ме разбирайте криво – аз съм напълно ЗА гастарбайтерската политика. Да се ходи по богатите, да им се работи до спукване, да им се вземат възможно най-много пари и да се върнат в България, където да се направи нещо. С 2-3 излизания може да се започне страхотен бизнес, да не говорим за контактите, които се създават там. Познат правеше по 3000$ на месец чисто спестявания. За 5 месеца, по три излизания – сами си сметнете.

Но да отидеш като измекяр (в истинския смисъл на думата) да слугуваш на богатите, да те убият от бачкане и накрая да ти вземат парите (поправка – да си дадеш доброволно парите) в собствените си “развлекателни” паркове и прочие “amusements” – е те това вече е нещо неразбираемо за мен.

Дори съм склонен ДО НЯКЪДЕ да приема схемата “работиш 6 месеца, връщаш се с 10-12К пари, почиваш 6 месеца, отиваш за един месец на почивка”. Защото отиваш свеж, с определени цели, като гъзар и можеш по цял ден да шляпаш по джапанки и да гледаш дебели американци, щом това толкова те влече. На спокойствие. No stress.

Иначе си като войничетата в граничните поделения преди десетина години – толкова са убити от гърч и тъпня, че насран вестник да им покажеш – ще се сберат в кръг да го гледат, някой ще го разгъне и ще го четат. А идването на провизиите един път седмично (понякога месечно) си е направо празник.

Или като бай Грую – обръща бостана от 5 сутринта до 10 вечерта и после за развлечение, едвам седейки на краката си, отива у бостана на комшията да види той как е прекопал. За amusement малко, нали разбирате! Е същото, ама и даваш 200 долара, за да влезеш у бостана на комшията.

Така че отиваш и работиш яко. Или отиваш и почиваш яко. Или в краен случай отиваш, работиш съвсем леко, почиваш съвсем леко и в общи линии леко нищо не правиш.

При всички положения трябва да има отплата за 6-те месеца робство. Или пари, или кеф. Но не и полу-кеф в полу-мъртво състояние и никакви пари.

пп: До сега само едни познати са постъпили разумно – върнаха се с достатъчно пари, ожениха се, обзаведоха си апартамента яко и си живеят живота. Умни хора.

8 thoughts on “Измекяри в странство”

 1. Такааааа…
  Това, което си написал е донякъде вярно! Аз няма да те критикувам или пък да се карам или други такива. Това си е твоето мнение в твоя блог и аз го уважавам(като един голям фен на блоговете и интернет :)).
  Проблемът в тази история е, че аз също познавам такива хора, за които става дума по-горе(гастарбайтери), и, да ти кажа, всеки един има различни преживявания от останалите. Един приятел, който се върна наскоро от студентска бригада от USA, пък е страшно доволен. Накупил си човека всичко, що е digital от там, като върна заемите по заминаването му останаха 2-3К(в долари) пари и пак се кани да ходи. Имам приятел в Ню Йорк, software engineer се води там, взема луди пари(5-6К на месец) и се оплаква, че му било супер тъпо и искал да се връща. А аз тук работя (ама наистина) по 14 часа на ден(на 2 до 3 работи, като web developer) и накрая на месеца – пак съм със същите дрехи и пак съм пропуснал четирите уикенда в месеца, защото през тях също съм работил(предимно в събота). Всеки има своя история и всеки е видял нещата по своя начин. Аз, например, съм за идеята да поработиш 1 до 5 години навън, но в яка фирма за яки пари, а не като мияч на чинии. После да се върнеш и да помислиш струва ли си все още тук и ако “да” – какво ще правиш тук.
  И последно: хора, ако тук имате хубава работа(и добре платена за нашите стандарти, естествено!) и искате да заминете, не го правете! Зарежете всичко само ако няма какво да губите! Това е моя съвет! Иначе е много вероятно да съжалявате! И после става по-трудно!

  7 пъти мисли, един път заминавай!

 2. Мисля, че в поста по-горе Борислав говори точно за миячите на чинии, а не за софтуерните инженери на по 5-6к. Няма нищо лошо да работиш по специалността си и да се развиваш – ако пък е в чужбина – още по-добре. Но не мога да приема факта, че младите хора доброволно се записват за черно робство в чужбина.

 3. Краси, съгласен съм с теб – всичко е субективно и има много “зависи”-та. Това е нормално.

  Иначе никой не карам да ходи, да се връща или да остава. Въпросът е, че моята нагласа през последните 10 години е да отстоявам твърдо позицията на харестващ живота в България. Каквото и да си говорим за системата, държавата, положението и времето – тук си ми харесва и туйто!

  Затова и за мен е нормално да се иде, да се работи и да се почне бизнес тук. По този начин се развива България…

  Не ми се ще това да прерастне в някакъв могъщ флейм на тема национализъм; това си е просто мое мнение.

  И веднага се сетих за един добър пример – Антон, дето живя 5 години в Англия и беше се издигнал в IT бизнеса, върна се, па стана дизайнер в Пайнер, а сега вече мисля и общински съветник!

 4. Петьо, и на мен не ми харесва това, че българи робуват на американците, ама се замисли над следното. Колко хора в България работят по 16 часа на ден? И колко от тях успяват да спестят по десетина хиляди $ за половин година?
  Сега ще кажеш, че стандарта ни е друг и т.н., ама 16 часа работа са си 16 часа работа в сяка точка на света, нали? Е и аз смятам да робувам другото лято на американците, колкото и да не ми е приятно… И половината пари ще си оставя в http://www.bhphotovideo.com 🙂

 5. абе ако нямате пари и ще работите унизителна работа ‘що поне не си я работите в България?

 6. Щото се вземат повече пари 🙂 ! И аз съм готов да мия чинии, ако за 5 месеца ще изляза на чисто със $10К. Обаче my point по-горе е, че много хора работят и после се връщат разбити, без пари и без придобивки, освен бегъл поглед на Дисни Ленд във Флорида през полу-отворено ляво око.

  Иначе браво на Кико – струва си да се инвестира в читава техника, после с нея ще работиш все пак! Аз лично не бих отказал един 7D…

 7. Ами и аз смятам може би след време да отида в чужбина, но при мен положението е по-различно, понеже имам роднини там(в Италия). Но и на мен не ми допада идеята да си спестиш пари(при това с черен труд), и после да ги хвърлиш на вятъра. Виж примерно да отидеш там, да спестиш пари, след което да си направиш бизнеса, да си купиш кола и тн, това вече е разумно .. лично аз искам да ходя в чужбина, понеже специалноста, която поне на този етап искам да изучавам(анимция), в България няма да ме научат, докато например в Америка(там са Disney, Warnen Brothers, Bluesky, Pixar studio и тн), ще могат да ме научат на много неща … така че, не знам … няма лошо да отидеш в чужбина, зависи с каква цел:)

 8. I took a different brand of Acai for a couple of months, but most of the products don’t work. Atlast i find a wonderful product from <a href=“http://www.belmos.com/acai-berry-review.html”>Acai Berry Reviews</a>. This product is much better than what I took previously. My clothes fit better, I have more energy, I’m not hungry all the time. This acai I will stick with.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.