Краят на южното черноморие

Преди 2 седмици, когато се върнах от отпуска, бях обещал да пиша по тази тема. Обаче две неща ме забавиха. Първо, нямах време да подготвя 4-5 снимки, с които да илюстрирам. Второ, бях решил да дам малко време да се слегнат емоциите, защото иначе щеше да се получи една много дълга псувня към всички строящи по черноморието. Но сега на бистра глава ще пробвам да споделя мъката си…

Пред-пис: тъй като това блогиране се получи в титанично, можете да си го четете на части, позволявам!

За да ви подготвя за мизерията, разгледайте снимките. Положенито е трагично. От Мичурин нагоре има не малко къмпинги. Но почти навсякъде положенито е трагично. Нестинарка, Арапя, Оазис, Корал, Юг, Веселие, Смокините, Каваците… Пообиколихме.

На Нестинарка има работещ хотел, на който парадният вход излиза в един укрепен с талпи насип пръст, а двора е разкопано поле с прах и кал. На 20 метра от терасите, в които почиват туристи, се строи още един хотел на същия собственик. В късния следобяд почиващите се разведряват с веселото бумтене на бетонпомпата и псувните на строителите.

Един човек, който продаваше надуваеми плажни хави пред същия тоя хотел, ме видя да снимам и да мърморя недоволно. Явно неразбрал отношението ми се приближи и каза „Снимай, снимай къв убав хотел ни направиха тука! Догодина и ей там на празното още един такъв ще дигнат!“. Аз му отговорих, че това не е причина за радост или гордост, но той не ме разбра. А „празното“ е една тополова горичка, в която едно време се разпъваха палатки и каравани.

За хората по малките градчета на морето голям хотел = много хора. Надяват се по-големият поток да облажи местните. Но тия хотели като гълъбарници са за бедни немски туристи. Идват си алез инклузив и не мърдат от хотела, басейна и плажа.

Което ме подсети – дори да се абстрахираме от развалянето на къмпингите, ебава се мамата на плажа и плажуващите. Тъй като хотелите вземат от концесионерите отсечки от плажа, които набождат със шезлонги и чадъри – ужасът за всеки нормален морски фен.

И така с повечето къмпинги. На Арапя всичко е нацепено като пъзел от частни имотчета, на всяко караванка или мини-къщичка за лятото. Плажът е адски фул през повечето време, освен това често вади доста водорасли.

Нагоре Оазис го няма. Има някакво 5-6 звезди нещо в строеж. Корал – тоже в коша. Едно от най-готините места за разпъване – Юг – е и най-зле. Хем работи и пускат хора, хем им събират пари за къмпинг, хем строят хотел на плажа и няма условия за къмпинговане. Пълен абсурд. На една от снимките се вижда купчина пръст. Тя е от изкопа за басейн, който е напълно необезопасен, просто 2 метра дупка в земята. Наоколо тичат дечица, минават работници, хора се прибират с багаж от плаж… Строителен надзор, anyone?

Още по-нагоре също е забавно. Някакъв чичка, който явно е реститут на къмпинг Веселие, събира по 2 лева за паркинг, защото това му бил частен имот. Добре, ама не дава никакви документи – ни бележка, ни картонче, ни разписка. Ако ти откраднат колата – съжелявам! И никакви документи, разбира се! Просто си плаче за една данъчна проверка. Там спират по 20-30 коли на ден, че и повече. 2000 лева на месец от покрито с бурени неравно място. Без данъци. Nice.

Строежите продължават и още на север. До Поморие правят нещо огромно, многоетажно и повече приличащо на конгломерат заешки клетки, отколкото на курортен комплекс. Някъде около Ахелой подобен титан на модерната архитектура е в активен строеж (на тая снимка има поне 5 крана!). На входа на Несебър (първото кръстовище след кръговото за Сл. Бряг), в разгара на сезона, ни посреща приветливо гола фасада, а надписът долу просто показва дереджето на цялото черноморие – FOR SALE!

И не са само строежите. Заради тях непрекъснато има проблеми по пътя. Разбити отсечки, рязан асфалт, разкопано и незасипано, покапал бетон на бабуни, течаща вода, кал и прах. Мизерия. Примерно към Созопол, след като слезеш от главния път. Нещо станало с тамошния комплекс Санта Марина (заради който унищожиха декари борова гора и изринаха полвината хълм) и дай в 6 часа следобяд, баш когато хората се прибират в града или се връщат от плаж, да разкопаем едното от двете платна. Резултат: 20 минути опашка коли.

На Каваците отсреща тоже някой строи хотелче. Хубуу, ама не предвидил, че преди да се разстрои там обръщат рейсове. Съответно насипът с пясък определено помага да засядат превозни средства. М/у другото този рейс и с ТИР го теглиха, ама не стана – скъса се стоманената втулка на теглича. Още 10 минути чакане на опашка.

Та такива неща.

И тъй като реално Смокиня и Каваци са единствените два прилични къмпинга на юг от Бургас, напливът там е толкова голям, че в момента има повече хора разпънали по плажа, отколкото в самият къмпинг. И предни години винаги има народ на първа линия (демек под водата при първата буря), но тази беше ненадмината! Почти изцяло до Веселие стигат палатките.

Между другото, къмпингуващите не са бедни хора и изпаднали хипари, както си мислят повечето. Да ходиш на сериозен къмпинг (10 дни минимум) иска голяма кола, пари, екипировка. Не са рядка гледка компютри и големи колони. Почти всеки носи телевизор и хладилник. В колите, спрели до нашата, нямаше нито една по-стара от 5-6 години. Да не говорим пък за чужденците (чехи, поляци, германци), които идват с каравани за по 200 000 евро. Ако някой предприемчив българин се хване да направи един къмпинг по Хърватски или Гръцки образец, па с кеф да му дадеш по 20 кинта за нощувка, че и повече (в момента на Смокиня е към 13 лева за двама с палатка и кола на вечер).

И за финал нещо несвързано. Продавачите на плодове и зеленчуци, разполагащи сергии извън населени места. Не се вижда добре, защото сме далече на голямата опашка (20 минути чакахме), но това в далечината е тройна катастрофа, причинена от прасковеният глад на някой нерез. Не знам кой е повече за бой. Тия, дет спират, или тия, дет продават.

Ако имаше на 200 метра големи табели за пазар и ограничение на скоростта до 50 км/ч – разбирам. Само на три коли от нас един джип Audi Q7 (тва пък га успяха да го внесат) спря от 110 до 0 км за секунди и можеше да стане пореден спек. В крайна сметка, заради 5 кила праскови трима човека се бяха ударили яко, а още 200 чакаха на безкрайна опашка, заобикаляйки катастрофата.

За пет кила праскови. И после отивай на море, дето има само гълъбарници. Ем морето е всъщност хотел, ем се убиваш заради някое прасе ненаядно на праскови.

46 thoughts on “Краят на южното черноморие”

 1. миналия месец бях на Банско за два дена… там е същата работа.

  хората са ненормални…

 2. Боби, не е само морето така – навсякъде е така. Аз зимата ходих на Пампорово да карам ски. И там е застроено – строят направо върху пистите… строят по склонове, които са свлачищни, строят на 4 км. от пистите (тия хора как ще ходят с екипировката?) Токът спира на всеки 30 минути. Лифтаджиите те гледат все едно си им длъжен, а дневната карта за съоръженията по цена гони алпийските курорти. Половината лифтове са по-стари от мен. Новата четворка до Снежанка е много хубава, само дето от нея капе грес като за световно – имам две петна на гърба на горната грейка. И там ходят да карат ски само бедни изпаднали ирландци – овчари, свиневъди и други селски стопани, които даже английски не говорят като хората. И те ходят там на all inclusive и не харчат нито лев – туроператорът им купува всичко – от хотела и храната, до картите за лифта, ски учител, наем за екипировка, бусче от летището до там и обратно, дори и един киек да ходи с камера да ги снима по пистите… Мисля, че съм ти разказвал за един нахален ирландец, как го нокаутираха на опашката на лифта… С две думи положението е направо трагично.

  По морето е същата история – от южните курорти под Созопол до Албена е една непрекъсната 200 км. застроена ивица. Тия архитекти заслужават да ги разпнат, да ги линчуват със сурови яйца и развалени домати, и накрая да ги зазидат в творенията им. Гледах един хотел в Слънчев бряг, който приличаше на мавзолея на Г. Димитров – 5 етажна гигантска квадратна постройка, която има вход и не повече от 10 миниатюрни прозореца. Какво има в центъра на тази сграда е загадка за мен, защо има само един вход също, а защо има толкова малко и толкова малки прозорци и защо няма балкони е още по-голяма загадка.

 3. След известно време така търсената фраза “тераса с изглед към морето”, ще се перифразира в “тераса с изглед към новия свръхлуксозен хотел”…
  Ако трябва да цитирам Вапцаров, с лека промяна, ще прозвучи:
  “Огромен град, бетонен град,
  с едно бетонено сърце!
  Във всяка длан трепти корава,
  желязна воля за РЕГРЕС.”

 4. Аз тази година си спестих “удоволствието”, което представлява в момента Черноморието, тъй като бях за 2-3 дни по морето Май месец. Още тогава видях какво се готви (то не, че е от тази година само) и с изключение на Албена, която си е същата както едно време (понеже е приватизирана на цяло и хората, които ся я взели явно знаят какво правят), всичко друго само ме натъжи като гледка. Тъпото е друго – вместо да станем дестинация за богати туристи, т.е. да се строят малко, но луксозни бутикови хотели запазвайки разнообразната природа, която има по Черноморието, ние се превръщаме в място за почивка тип МакДоналдс, в което си настанен с още няколко стотин бюргера в хотел построен на някое свлачище, като ходиш по улицата газиш в това, което до преди малко е било в каналите на съседния хотел и се наслаждаваш на бетонния пейзаж около теб…

  А и така или иначе ще се стигне до това:
  Mallorca is the best known and largest of the Balearic Islands in the Mediterranean. It is a very beautiful island with stunning scenery. There are wooded hillsides, towering mountains, gentle valleys, olive groves, ancient towns and villages, sheltered bays and marvellous sandy beaches. Mallorcas inclusive holiday tourism started in the early 1960s and they are still ahead with ideas and improvements. Mistakes that were made in the sixties or seventies have been rectified with many of the resorts tidied up and unwanted high rise hotels demolished to make green areas.

 5. бр.33 (252) на списание Тема 78стр. (можете да го закупите от офиса им на Денкоглу (с/у пица Таз):

  Особености на българския къмпинг
  По-скоро екстремно преживяване, отколкото тих и спокоен начин на почивка. Макар че всичко зависи от това къде ще отидеш… и с кого ще се озовеш
  Автор: Цвета Стоева

  Сниман е нашия лагер на Смокиня 🙂

 6. НА мен ли говориш? Аз не съм вече българин? Никога повече няма да ходя на българското черноморие, ако имам малко късмет до една две години никога няма да ходя в България. Ще си купя карта и ще задраскам тая дупка. Както се вика у нас и за секс туризъм вече не става. Всички станаха чорбаджии.
  Всички имат имоти. Всички продават и майките си за стинки. Всички искат Тънкана да минат.
  Ако мое да дадат днес 2 лева а утре да вземат 200. За нищо не стааме.
  FUCK BG.

 7. Бат Нуби, и на мен понякога ми иде да се нАпия, да си рАзкъсам ризата и да са мана от тоя живот.

  Но само понякога, повечето време ми е кеф 🙂

 8. //оффтпик

  Хубав блог Боби. Ще се радвам да имаш енергия да продължаваш да го поддържаш.

  Поствам тоя коментар заради номер 7. Писна ми от нихилисти , за това ще ти каза едно : Fack off Nubizus. Върви където ти видят очите и ближи подметките на западната сган.

 9. Както казват гърците: Авто ине полозение 🙂 Да плачеш или да се смееш…

 10. Даа, и аз пообиколих преди седмица и картината наистина е жалка. BTW: Това на входа на Несебър не е ли построено в така наречените защитени дюни?!

 11. Едно време бяха природна забележителност. После станаха защитени дюни. След това вече не бяха дюни, защото ги изгребаха. Останаха само защитени. А сега там има хотел. Може би е защитен хотел?

 12. А аз се гласях да си купувам каравана:(
  Май ще се откажа:(
  А е толкова хубаво на къмпинг:(
  Тази година май беше последната за къмпинг Юг, едва ли ще ни допускат там и догодина:(
  Каквото успяхме да вземем това е, за съжаление…

 13. Втора година поред ходя в Гърция. Там има точно това от което се нуждая – празни плажове, природа, гора покрай морето. Липсва ми нашето море и нашата природа – с по-малко солената вода и бъкащо от живот (били то щипалки или медузи), с приятните крайбрежни горички от акации, смокини и тополи. Средиземно море не е богато на живот около брега – голи камъни, гол пясък. Да не говорим, че винаги имаш едно наум заради морските таралежи. Но правя компромис – къпя се на по-солена вода, харча евро, и говоря чужди езици с келнерите. В тоя панаир-кочина в който се превърна нашето черноморие ще се върна, когато оправят пейзажа..
  Комитата
  komitata.blogspot.com

 14. А нещо за северното черноморие–Шабла, Крапец, Дуранкулак? Ходих на там октомври, липсва строителство, плажовете са сравнително големи със ситен пясък, единствено от към спална база ми се струва, че условията са почти никакви. Не знам какво ги влече строителните предприемачи само надолу.

 15. „Крадат дюните край Созопол”, е водещото заглавие на вестник „Труд”

  Дюните на къмпинг “Златна рибка” край Созопол са откраднати, алармира вестник „Труд”.
  Тонове пясък се изнася всеки ден от плажа, за да се превърне в строителен материал, алармираха вчера столичани, станали свидетели на вандалщината.
  По техен сигнал на място веднага пристигнали гранични полицаи и съставили протокол за кражбата. Безсъвестни предприемачи използват безплатната суровина, за да издигнат поредния хотел край морето, коментираха те. От морски пясък не може да се направи здрава къща – солта в него разяжда арматурата.
  “Ще направим незабавно проверка по случая”, каза вчера кметицата на Созопол Веска Караманова.

 16. Типично… Хората си знаят и си изнасят от сума време. И на Несебър е така. И на Нестинарка. И къде ли не! Обаче новинарите – голяма новина! Дет вика един познат – ония изнесоха житото, смелиха го, направиха хляб, изядоха го и се оригат вече, а по новините говорят а бе тука нямаше ли едно жито, дъгуеба?

 17. лято 2006 бях на къмпинг Юг и останах много доволна беше прекрасно

 18. През 2006г. отново за пета поредна година бях на палатка на к. Юг.Отново прекарах чудесно въпреки
  че всеки ден псувах заради гадното и грозено нещо което се строи там.Нямам думи да изкажа гнева си
  как можаха да развалят хубавия къмпинг.

 19. Споделям мнението, Васко… Вече ме е страх да се смъкна надолу към Веселие, че кой знае какво ще застроят и там 🙁 А това лято се предполага да е още по-фул този залив, защото все по-малко къмпинги остават и работят. Язък – отиде си нудисткия плаж с 30+ годишна традиция.

 20. Всички вие говорите за южното черноморие.
  Там за жалост , положението е трагично и не от миналото лято – това си е факт. За сметка но тава, на север е съвсем друго … позакъсняха, но пък за сметка на това има къде да се отмаря на спокойствие 🙂
  Визирам Кранево и Албена. Пък то и в Златни нещата (за разлика от цените на хотелите) се поуспокоиха.
  Забравих – Свети Константин е “тръгнал” по пътя на южните комплекси. Та така … споделих си.

 21. Боби, мама му стара замина си нашето море…
  Искам да заведа дъщеря си /1.5 г/ на първа среща с Къмпинг-а. Аз бях на мнооого, но за нея май не останаха.
  Идеи за тук или гърция?

 22. Тази година Каваците и Смокините ще работят пак. Не знам до къде докараха делото за Веселие, та от там и дали са почнали хотела… Ако не са – това лято ще съм там. По разните други места не е невъзможно, но на мен не ми се вижда готино, особено с малко дете. На Юг ми е много любимо място, но не знам дали ще има плаж там, защото с новия хотел вероятно ще стане цялата ивица резерве.

  В Гърция нямам опит, но имам познати, с които мога да се консултирам… Изключая чичо ми Йорго и братчеда Тасо. Макар че там трябва да се внимава, защото водата е с висока соленост и е неприятно за по-чуствителните, а и е почти невъзможно да направиш къпане без душ.

 23. Благодаря за съвета. И аз съм се насочил към Каваци за сега. Дано само не е съвсем претъпкано,
  защото снощи попаднах на някакъв форум че застоявят и Арапя – съответно народа от там трябва да се изнесе някъде…..
  Фен съм и на Смокиня, но мисля че на малката и е още рано за там :).
  Ще съм ти благодарен ако разбереш нещо и за Гърция – гледах сайтове с много къмпинги на Халкидики и изглеждат ОК, но е хубаво да има и информация от “преки участници”.

 24. Ооо, на Арапя имам двама познати с мини-парцели, седянка за караванка дето им викат 🙂 Миналата година нямаше индикации за строеж, но ще проверя как е положението… Едно време плажът там беше страхотен (м/у другото, баща ми е бил там спасител в юношеските си години), но през последните 10 години вади много водорасли и (не знам защо) в пиковия сезон е застояло като езеро.

  Но иначе за претъпканото – ще е. Миналото лято като заминавах от Смокините втория път (бях сам, с раница и на стоп), имаше колона каравани, които бяха тръгнали от Синеморец нагоре да търсят къде да се установят. Хората гледаха с отчаяние, защото бяха минали през сума места и навсякъде разруха или липсват условия.

  Чувал съм добри думи за разни хърватски къмпинги, но там нещата са бая пара, като цяло е скъпо, а и не е хич малко път.

 25. Ей заради това не си купувам каравана :)- ще трябва да стои през цялото време на паркинга пред блока / а то май и него почнаха да го застрояват/
  Хърватска и аз съм чувал че е добре, но пътя до морето им е 15 – 20 ч.
  Ще потърся още малко инфо за гръцките къмпинги – видях че са по 20 – 25 евро на ден, няма защо да коментирам битовите условия. Бих ги дал и тук, само дето никой ги не иска ….
  И задължително ще се пробваме на Каваци!!!

 26. Има ли някой информация за “Бяла река” и “Карадере” – застроено ли е вече. Последно бях там 2005 г.

 27. За Бяла Река не зная нищо, но май някой познат от региона спомена, че по баира към Бяла има започнат строеж на селище. На около километър от Кара Дере… На север от Сл. Бряг рядко ходя и нямам информация от първа ръка… А специално на Кара Дере много ме притеснява нуждата от ежедневни трипове с кола до селото, за провизии.

 28. Спокойно приятели,
  ще пускаме на къмпинг Юг с каравани и палатки и много години напред.
  Ще стане и много по-чисто и уредено.
  Хотелът НЕ Е на пясъка.
  Можехме да го направим 2 пъти по-висок, но не искахме.
  Но от другата страна са го купили испанци – какво ще правят, не знам.

 29. А, неочаквано включване! Благодаря за информацията! Това лято ще направя забежка по тези места да видя как е. Основно баните и тоалетните да са наред, да се дава ток и плажът да не е 80% резерве за хотела, шезлонги и чадъри… Ще поживеем, ще видим 🙂

  М/у другото, някои има ли информация от кога отварят къмпинзите и как ще са цените тази година? Като ходих до Смокините предната седмица не видях подобни индикации…

 30. За момента нямаме договор с арендатор, така че тази година може изобщо да няма шезлонги. Ще чистим пясъка – и натюр не е лошо.
  Хотелът трябваше да е готов на 1 юни миналата година и да не притесняваме лятото плажуващите, но “на строителите им избягали 2 бригади” и ….Краденето на бригади от строители е част от Бг особеностите на строителството по Черноморието. Всички знаем кой и как краде.

 31. Е, първа добра новина за сезона! А ако не е тайна, кога ще отваряте врати и на какви цени за палатки, каравани, коли и т.н.? В какво състояние са тоалетните и баните? Питам за тях втори път, защото преди 3 години като бях на Юг и банята беше 3 кабинки без врати.

  По 24 май смятам да ходя до морето пак и ще намина през къмпинг Юг да проконтролирам, хем ще има и снимков материал после.

 32. Преди по-малко от седмица минах през бившия къмпинг Юг. Положението е от зле – по-зле! Изкопали са огромна яма от източната страна (откъм плажа) на хотела за плувен басейн, което си е чисто унищожаване на плажа и прилежащите към него пясъчни дюни. Къде са еколозите, общинарите и кмета на Царево? Спят! А дали и те не са в комбина със собственика на къмпинга (ИФ Фаворит ООД), който за няколко години му видяха сметката и вероятно ще продължава да действат в същата насока необезпокояван от никого…
  Няма място за каравани и палатки, няма и следа от магазините, барчето, кръчмата и ресторанта! За игрището, асфалтираните пътиша и алеите с цветя да не говорим. Навсякъде само прах, мръсотия и разруха!
  Какво беше положението през сезон 2006:
  В “къмпинга” имаше само един останал и все аще действащ санитарен възел в окаяно състояние. Отседналите там туристи-мазохисти сутрин чакаха на опашка за да се изпикаят вместо да го направят пред вратата на управителя или рецепцията. За да се изкъпеш с топличка вода трябва да отидеш по първи или втори петли. През деня – само студена! Барчето на плажа работеше с пълна пара, понеже също беше единствено и народът освен да се чипка в морето и да се пече на плажа трябва и да яде. За щастие поне храната беще що-годе нормална на фона на всичко останало наоколо.
  Планирам скоро пак да намина оттам и този път ще си взема фотоапарат за да подкрепя написаното със снимки.
  Лятото наближава…

 33. Точно от това се опасявах, но по-горе коментарите от Инвест всякаш хвърлиха малко надежда. Ако кенефът е още онази дупка, която помня, това обяснява защо Инвест не отговори на няколкото ми въпроса за баните и тоалетните (защото и аз съм страдал от тази мизерия). Стане ли 24 май, вероятно и аз ще изскоча със снимки.

 34. Хора, съсипана съм, плановете, които градих цял ден се сринаха след като прочетох дотук написаното. За първи път в живота си /35г/ имам Огромно, направо Неистово желание да се слея с морето и да летувам на палатка. Исках да заведа дъщеря си да усети истинска ваканция, да се будим и да заспиваме с шума на вълните. Пред очите ми се редяха купища романтични картини … вдъхновени от снимките на мои приятели, които наред къмпингуват на “Юг” и на които години наред отказвах да споделим това вълшебство. Сега ми идва да си изям ушите от яд! Не искам да ходя в Гърция или другаде, искам си нашата романтика и неповторими морски мигове. Жалко, че не ми е хрумнало да си купя някое диво парцелче с изглед към морето по времето, когато все още Синеморец, Варвара и др. бяха тихи нецивилизовани селца. Благодаря на всички ви, че публикувахте обективна и достоверна информация.Успех

 35. Наде, няма да се плашиш толкова… Аз лично ще бъда на Смокиня и може би ще отскоча до Юг, да видя дали наистина е толкова зле хавата. Но тия желания, които си имала за първи път в живота, на мен са ми по 6 месеца в годината от почти 10 години насам (от как се отделих от морето) и до сега нищо не ме е спирало.

  На Варвара е супер застроено и плажът е малък. Синеморец – по-може. Там, през последните години (в началото на септември) стая за двама с баня и тоалетна е 20 лв, а плажът е на 5 минути.

  Места като Градина, Корал или Златна рибка също са възможен къмпинг, но трябва малко рисърч, защото не знам как са the facilities по тия места, а и по принцип там се изсипват много хора за обикновен плаж и си е гъч.

  Идеалното ми положение, както го виждам за това лято, ще е комбинация палатка с изглед към морето на Смокиня и плаж на Дюни от време на време.

 36. Кога е много готино? Ти в момента (21 Май, 2007) там ли си? Миналата година беше зле… Кои тоалетни ползва, а баня? В коя кръчмичка обядва? Как беше снабдаването с ток и вода до палатките?

 37. …#
  Инвест, 14 April 2007, 11:12

  Спокойно приятели,
  ще пускаме на къмпинг Юг с каравани и палатки и много години напред.
  Ще стане и много по-чисто и уредено.
  Хотелът НЕ Е на пясъка.
  Можехме да го направим 2 пъти по-висок, но не искахме.
  Но от другата страна са го купили испанци – какво ще правят, не знам…

  Всичко написано по-горе е гнусна лъжа! Хотелът, а и всичко около него си е баш на пясъка! Е, позакрили са го набързо за да не се види.
  Как ще стане сам къмпингът по-чист не ми е ясно.
  “Не става само с приказкиии, трябва и работааа!” – но пък кой го е еня?
  От година на година става по-зле. Никой не инвестира, защото е по-лесно. Има си редовни туристи, свикнали с нуредиците там. Плащат си без да негодуват. Ползват само ток и вода. Доста вече си носят химически тоалетни и са си пригодили варелче за душ… Други – страдат! Но заради плажа и природата, а и може би от някакви сантименти си траят. Дали пък и това не е вид проява на робско съзнание, остатък от вековете “турско присъствие”?
  Инак, обещания много…

 38. Турист, по повод едни съобщенията Марк Твен бил написал: “Съобщенията за моята смърт са силно преувеличени.” Същото се отнася и за смъртта на къмпинг Юг.

  Отидете, вижте и си признайте – дали в соц. времената беше по-чисто и по-подредено.
  Или просто сляпа соц. носталгия.
  И вие като си строите къща, преди да завършите ще е по-зле, отколкото преди да я започнете, но не и след като я завършите. А процеса на строителството не е основан на магия. За съжаление.
  Ако държавата (политиците Х,Y, Z) не беше продала къмпингите, ако не бяха приели реституционни закони, вероятно нещата нямаше да се променят в тази посока.
  Но каквито гражданите – такава и държавата.
  Реалистичният въпрос е – дали в реалната ситуация може да е по-добре.

 39. От 26 август до 6 септември 2007 бях на къмпинг ЮГ. Да, има хотел на плажа, с някакъв смешен басейн и всичко си рабити. Обичам да ми е тихо и спокойно като съм на море и в това отношение съм много доволен. От всички къмпинги на които спирахме докато стигнем Юг (ВСИЧКИ от Бургас надолу) на Юг е най-добре. Има нови бани и тоалетни. По 4 кабинки душ и 4 тоалетни за мъже и жени. Кво пиша?!!! С две думи, осем нови тоалетни и осем нови душ кабини, като последните са достатъчно големи да се къпят спокойно по двама души. Имаше постоянно гореща вода, защото има инсталирани слънчеви колектори и огромен боилер. На плажа има тук там шезлонги, но нямам преки впечатления за обсебване от страна на хотела. Ние сме от нудистите и се разполагахме близо до скалата дето разделя двата плажа – Юг и Плажа на Кум къшла. Не бях ходил на къмпинг от много години и споделям общото разочарование от положението по къмпинзите. Но къмпинг Юг ме изненада много приятно. Старите ресторан, магазин и други подобни пустеят, може би тази година ще ги махнат да не пречат останало е само капанчето на плажа. Поне както аз го помня. Хората с които се видяхме там бяха на 90 % със съшите впечатления. Към INVEST имам пожелание – ако имате желание да развиете къмпинга дерзайте в същата посока. Без повече строежи и само още малко подобряване на базата. Предполагам, че в пиковия сезон топлата вода не достига. Добре би било да има още една санитарна комбинация, като вече направената. И наистина има нужда от малък магазин , за да не ходим всеки ден до китен за провизии. С мен беше дъщеря ми (7 г.) и тя просто се влюби в това място. Тази година пак ще сме там. Дори съм си купил каравана за да пробваме и този чалъм. Поздрави на всички които са къмпингари. Бетона е за ТЪПАЦИТЕ!!!!

 40. Мерси за инфото! Аз минах през Юг в началото на Сезон 2007, но не видях никакви тоалетни и бани, та доста се Фтрештих… Явно има развитие и тая година ще разпъна там, да видим как е дережето…

 41. Аз сезон 2007 бях на “Юг”, на бугалата. Ходя там от 5 години, преди това ходех по къмпинзите в Царево. Бях много скептичен към хотела на плажа, но всъщност той беше почти празен, нямаше шезлонги на плажа. Всеки посетител на хотела, който желае шезлонг и чадър му се донасяше специално от персонала, като след края на деня се прибираше. Ресторантът беше перфектен, климатик, обедно меню и места навън. Имаше и басейн за децата. В общи линии хотелът не пречеше, но ще видим тази година как ще е? Дано да не продължат със строежите защото и това последно място ще си отиде. Сега от 16 ти пак съм там и ще видя как ще е.. ПОздрави

 42. И на теб мерси и още един път мерси предварително за инфото, което ще доставиш след като се върнеш! Приятно прекарване и много поздрави на морет!

 43. Какви са тия каравани по 20о ооо евро??? Аз си мислех че за 22 000 съм си купил върха на сладоледа или поне така каза продавача.Да няма някоя нула в повече?

 44. Коментираш в блогиране от 2006 г… През 2005 гледах предаване за каравани от световно изложение по темата. Там имаше поне два модела с цена 900 000 евро, като единият включваше джакузи, подово отопление и целият интериор беше облицован с тиково дърво и махагон. Иначе стандартните, които показваха, с модерни за онова време системи и соларни панели бяха между 80 и 300 000 евро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.