БГСайт – каторга за журито?

След като ЖороВар ме кандардиса, тази година се включих в журито на БГСайт. От него, а и от други източници знам, че всяка година постъпват голяма бройка сайтове за оценяване. Имало е практика да се разпределят сайтовете между всички членове на журито (15 човека), за да се свърши работата все пак. Но какво излезе?

Получих спретнато листче с над 300 сайта за оценяване. Време за действие – под две работни седмици. В условията на конкурса пише, че сайтовете се оценяват по 5 критерия. Съдържание, дизайн, функционалност, техническо изпълнение, оригиналност. Сметнах грубо по 10 минути на сайт, за създаване на впечатление все пак по всички тези критерии; излиза 50 часа.

Не ми е ясно как е възможно някой да очаква 15 човека жури да дари общо седемстотин и петдесет (750) човеко-часа безвъзмездно.

Когато учтиво попитах каква е тази пародия, от PWC ми отговориха също толкова учтиво че:

  • Критериите за оценяване са дадени само за улеснение, оценката в крайна сметка е само една. Що за улеснение е разбиване на една цифра на 5 други?
  • Подходът на всеки член на журито е индивидуален, по негова преценка, както и разпределението на времето, с което разполага за гласуване. Искам да знам как по-точно могат да се разпределят 50 часа на 10 дни, от които 4 – почивни?

Нямам интернет в къщи и то умишлено. Не работя на почивното си място. От 9 до 18 часа съм ангажиран служебно, още повече, че в момента ми тече календарна кампания и е лудница, както всяка година преди празниците.

Значи, 6 работни дни трябва да оставам по 8 часа след работа (от 18 до 2 часа сутринта), за да мога да си свърша отговорно работата. Нямам нищо против. Консултантската ми тарифа е 20 лева на час. Конкурсът сбира благо по 40 кинта за участие на сайта. Обаче тия 300+ сайта по 40 лева, демек 12 000 пара не се разпределят сред журито, а както ме убеди ЖороВар – отивали за организация на мероприятието.

300 сайта разпределени на случаен принцип сред 15 журиращи се ядва. Но 300 на всеки – да си имаме уважението. И какво излиза? Или трябва да нацъкам на всички сайтове единици, защото нямам цял живот време за даряване, или да “информирам своевременно огранизаторите с писмо”.

Мор да тръшне тирана!

пп: Друг член от журито ми писа нещо като “какво се опъваш, да не си се съгласявал като нямаш време”. Това е смешно, колега. Аз подписвам декларация без детайли. Все едно аз да дойда в твоята фирма и да кажа “направете ми сайтче”, след което да поискам MSCMS и 20 човека да ми играят по свирката една година. А ти да си оферирал 6000 лева. Благо ли ти е сега?

ппп: А и почнаха тъпотиите – летят мейли за интриги и незнамквоси. Българска му работа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.