Криворазбрана еманципация

В днешно време жените се емарципанизират. Или нещо подобно. Подозрителното е, че май-май и те не знаят що ще да рече тая реч…

Разбира се, разглавието е заигравка с Криворазбраната цивилизация. Защото май точно тъй се получава и при средностатистическата средновъзрастова среднокласова среднобългарска жена.

Тя говори за еманципация. Което неминуемо насочва към женските права и към феминизъмът. Обаче май само говори, а не разбира за какво става дума. Както се казва във филма „Зона Замфирова“ – „От куде извади тая реч, бре, могаре Йорданско?!“

Ей го, вчера една колежка има рожден ден. Идва и черпи с банбони (готин лаф). Пожелавам туй-онуй и питам коя година е родена, за да мога да я запиша в Outlook като контакт с рожден ден (Outlook не иска да приема рожден ден без година – което пък е логично, защото ти нямаш всяка година рожден ден, а просто го празнуваш всяка година). Брех като се тръшна тая ми ти колежка – как съм можел да я питам кога е родена! Измърморих една тиха майна изпод мустак и зарязах.

Обаче после на почерпката с уиски (или както казва дедо ми – виски) „Чернио Коч“ и фАстъци темата за годините се зачекна отново. Не трябвало, видите ли, да се пита жена кога е родена. Ми добре, като се подписва трудов договор – какво? Или като иде за виза – какво? Хората ти казват „Ааа, ясно, вие сте зодия Дева, друго не ни интересува! Срамно е и е неудобно да ви питаме коя година сте родена, ша знаете!“

Започна лют спор… Един колега, който очевидно не го интересуваше темата отбеляза, че друга колежка имала пъпка на челото или нещо такова. Тогава моментално излезе ново постановление, че не е редно да се дискутират недостатъците на една жена, защото било обидно.

Рядко се вбесявам повече от случаите, когато ме предизвиква човешката глупост, ignorance и тъпоглавие. Значи хем искат еманципация, равни права и не на дискриминационното отношение, хем искат специално внимание и захват с кадифени ръкавици. Значи може жената да казва „Виж са какво си прасе!“, но е обидно мъжа да каже, че жената има пъпка. Отбелязването на явен факт е обидно, но същевременно изричането на явна обида е факт.

Идеше ми да шибна по два шамара на всички псевдо-еманципантки и да ги пратя да пасат трева. Защо еманципираните жени искат да им се отваря врата и да им се правят отстъпки заради голям бюст? Защо на мен никой не ми прави 20% скидка от сиренето или патладжана заради месестия ми бухалковиден (© Петьо) кур?

Бесен съм и има защо! Като кажа, че с тия обувки счетоводителката прилича на Малкия Мук, 5 жени ми скачат на главата защото съм бил много груб. Ама зимата като пренасяхме тия 3 тона мрамор и като изсипаха тия 8 кубика почва в двора, та я разфърляхме по градинките и заваля пороен дъжд, та тогава можеха да плещят (е)марципантките, че миришем на пръч и че сме омърляни като прасета. И това не се водеше за грубо. А къде беше вашия задник с надпис „Аз съм модерна феминистка“ като разпределяхме лопатите, а?!

Да не говорим, че коча мирише повече от пръча и тогава никой не миришеше на пръч, на коч или друго домашно животно. Миришеше на мъж.

То и бащата на Гошо го уволниха, щото влязъл в стаята на шефката, където шефката и някаква друга пача се греели на калорифер, който духал отдоле-нагоре, и казал „На тоя свят само две неща миришат на вмирисана риба и едното е вмирисана риба.“. Ама аз никой не уволних, щото мириша на мъж, нали?

Е те това ако не е специално отношение – здраве!

12 thoughts on “Криворазбрана еманципация”

 1. Хаха, човече и аз много пъти съм си ги мислил тези неща за еманципацията, правата на жените и шибаните им вечни претенции. И честно казано и аз им отварям вратите и не ги питам за годините ( понякога ) и не им правя кофти забележки като им мирише устата например 😉 ( на всички се случва ), обаче тия жени никво разбиране брат, никва поука. Тъй че скоро трябва да се организира някакво движение ( “менонизъм” може или някво подобно ) и да се предприемат някакви действия за подобряване обществения статус на мъжа, щото те ще ни смачкат по някое време, още повече, че самите ние сме заприличали на путки с тази си мания да им се мазним и да им угаждаме …

  Ама понякога са доста добра компания 😉

 2. То си го е казал Бънди – NO MA’AM. Поне в това отношение колежките носят на глупостите ми. Якото за годините е, че в кухнята имаме една менделеева таблица със служителите, която включва и рожденната година.

 3. интересна гледна точка и ти донякъде си прав, но не можем да равнопоставяме жените и мъжете на 100%. 🙂 просто това не е възможно и който почне да ви говори за “равнопоставеност между половете” по-добре побързайте да го ударите с опакото на ръката си, защото клишетата, които плещи биха били идиотски. 🙂 а пък това с питането за разни рождени дати и други подобни работи е останало (предполагам) като някакво по-специално отношение към нежния пол – видите ли, че ги ценим и че се отнасяме с тях не както със съседа, когато сме на две чаши бира (макар и инак да има разлика).

  все пак, мисля си, че ако през XXI век жена ви се тросне задето я питате кога се е родила, то това би била проява на старомодност, според мен. просто на подобни учтивости почва да им минава времето, а ако жената пък се засегне от това, значи има някакви комплекси (може би че не е красива, че не я уважават или други подобни). комай по-добре да си нямам работа с подобни представителки на този пол, не че винаги е възможно.

  а че има жени, които просто са вманиачени на тема мода (аз-съм-най-красивата) и си мислят, че когато нахлузят обувки, с които ритането прави дупки и чорапи, които стигат до бедрата са модерни, то значи пак нещо не е наред. 😉 модата е хубаво нещо, но не и когато следваме сляпо всяка нейна привичка и се стремим да сме“в крак” с нея. 🙂

  ама пък – жени – какво да ги правиш 😉

 4. Ами… според мен ако искат абсолютно равенство /а те го искат винаги, когато им изнася/, то трябва да се плащат сметки по раво, да се мъкнат чанти по равно и т.н. … И когато им го кажеш обикновено следва думата “простак” 🙂

  и все пак жените са нещо прекрасно…

 5. Ако позволи Fredy да допълня – ..НЯКОИ жени са прекрасни..

  Жените и мъжете НЕ са еднакви дори обективно погледнато(до колкото може да става дума за обективизъм тук), като започнем дори само с физиологията – разликата в нивата на някои хормони у двата пола, водеща до психологични отклонения е достатъчен (за мен) фактор..

  Нормално е да се подхожда към един човек И съответно пола му, като универсални(и за двата пола) са няколко хуманни директиви, актуални още от времето на “10-те Божи Заповеди”(© Господ)..
  (не съм вярващ, не ме разбирайте погрешно)
  Равнопоставеност може да има, но при отделни случаи..
  По-отвисоко погледнато хората се делят на високоморални, нискоморални и аморални..

  Май прекалено дълбоко задълбах, екскюз ми

 6. Брех какви философи посещавали моя скромен блог! А аз си мислех, че само Петьо Бънди Махмура и още 5 човека на кръст го гледат 🙂 !

 7. Жените и мъжете да са равни … е хайде няма нужда …

  Еманципирана жена… представете си следната мила гледка Тя седнала на дивана натъкмила се, навила се с ролките, мазнала от онуй скъпото, как беше бее … ааа фактора на гЪрние, ‘бе “направила се хубава”. Та седи тя и пие някакъв коктейл, гледа мила комедия или фешън ТиВи. Облякла си е балната рокля и си спомня как Пища Хуфтнагел едно време в гимназията се опитвал да я свали, ама тя се хванала с Бедю (по нашенски Киро Рейзъра).
  Седи и си мисли “Пфу, бравата се е счупила, трябва да се оправи …” “ооох, трябва да оправят накладките” почесва се не много прилично и провиква с глас а’ла Пепа Николова “Кироооооооооооооооооооо, вземи звънни на Мишката да опрайте колата биеееее! и ми донеси една бира, ама да е студена че тая тука на пико* мяза” после добавя на ум “еееех трябваше да се оженя за Пища Хуфтнагел” …
  Красота, нежност, пасторалност, почти като в Холмарк. Усещам ще не ща да съм Киро, но усещам че и не е това еманципацията както и да е … Задавам си въпроса, как тази еманципация е възникнала, дали като опит за нечий болен мозък да задоволи сексуални мечти или още по-болен мозък решил, че като си създаде аудитория, която смята себе си за ВЕЧЕ по-силна (че кога ли е била по-слаба) ще има повече гласове/пазари? да кажеш на една жена че е СИЛНА е все едно да кажеш на един мъж че е МУХЛЬО …

  Няма нищо по-истинско от НЕЖНА и УМНА ЖЕНА (и това го има ееееех) и от СИЛЕН и УРАВНОВЕСЕН мъж.

  Създадедни сме за да сме заедно и да се допълваме, а не да се караме. Останалото е … “Войната на семейство Роуз”

  Амин.

 8. Много сте словоохотливи бре :P. Я дай да пусна и аз една думичка. Всъщност не виждам какво е криворазбраното на женската еманципация – напротив това е просто еволюция от най-сложен тип ;). Целта на еволюцията като цяло е човек да прави света около себе си все по-пригоден и по-удобен, нес’па? 😉 Е, та жената иска равенство – до известна степен го получава, получава привилегии за това, че е по-слаба – не виждате ли гениалността? 🙂 Това просто е най-добрата форма на развитие – използваш мъжа за тежката работа пък се наслаждаваш на резултатите ;), къде по хедонистична идеология от това? А и не виждам, господа, защо се оплаквате, да не би дамите да са измислили кавалерския/рицарски/джентълменски кодекс? Ами не – вие сте си решили да създадете идеализиран образ на понятието мъж. Ето един англицизъм – bare with it :P. И като заключение, таз тема на бат’ Боби съвсем намирисва на мъжка еманципация ;).

 9. Гуспойце, почти не сте права, ама не напълно! Тоз женталменски кодекс ако ша е в сила – да бъде. По същия начин и за емарпанизацията – или да или не.

  Аз не говоря против самата идеология, а към погрешното ѝ тълкуване. Имам приятелки лезбийки и според мен те най-правилно разбират за какво отношение трябва да става дума.

  Еманципираната жена преди всичко е силна и самостоятелна жена, евоюлирала (да използвам твойте думи) над женските капризи и фасони, излязла от изкуствения розов свят в който живее и справяща се със живота въпреки всичко.

  А това не е жена, която употребява всеки 2 изречения „уеуеее, верно ли?“, „а най-мразя…“ и подобните. И не чака да ѝ отварят вратата, защото знае, че ако сама не си свършиш работата – никой няма да ти я свърши.

 10. hey guy`s!
  когато жената е доволна, светът се върти,така чееее бъдете малко повече ментълджени:)

 11. Туй последното прозвуча доста като женска агитация… Добър опит, няма що…

  Вижте сия, четете моля ви не през редовете, а самите редове и то по два пъти. С мнението си най-горе и предпоследното аз не отричам правото на жената да бъде дундуркана и държана с кафидени ръкавици. Нека е така, щом иска!

  Аз казвам, че ако жената се пише за еманципирана – трябва да бъде такава без уговорки. А ако има уговорки, поне да не се води за модерна еманципантка!

  И сега, понеже това явно е гореща тема и може да се дискутира форевър, спирам коментарите. Благодаря на всички!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.