Белмекен

Събота и неделя прекарах на палатки до северната страна на язовир Белмекен. Малка и приятна компания, огънче, готвене на жар, домашна ракийка и прясна салатка с много сирене, хубаво време, изворна вода, разходки из околията, спане на припек на поляна с мащерка и жълт кантарион, малки пъстърви на плиткото, миризма на борова смола…

Много благо, като цяло. Саворин с розмарин, зехтин и лимон беше част от храната. Пилешки пържоли – другата част. Салатата беше елементарна – домати, краставици, чушки, сирене, зехтин. Но, както винаги в планината, дори най-простите неща ти се услаждат много. Узо с диня за следобедна закуска и мента с тоник за разхлаждане след разходката в посока предела Рила / Родопи.

Downside e могъщия студ вечер, комбиниран с вятър. Температурите спадат до 5 градуса, а след 16:00 следобед всяко скриване на слънцето = 10 градуса моментално понижение. На южната стена (Белмекен е особен с фактът, че има две стени, а не една, както повечето язовири) има по-малко вятър, но пък има и толкова много народ, че е криво.

Малко random информация:

  • На южната стена е спортната база, която работи на хотелски начела. 17 лв на човек на вечер. Ремонтирано наскоро.
  • Има път, който обикаля целият язовир. Западната дъга е асфалтирана, по-къса и права, подходяща да потичате сутрин няколко километра. Източната – по-криволичеща, черен път и прекрасна за разходки. 1:30 часа по нея с умерен ход между двете стени.
  • Навсякъде по източната дъга има изворчета, от които можете да си налеете вода. Не носете тежки туби.
  • Драснах малко бележки върху сателитната снимка на язовир Белмекен в Гугъл Мапс. Дано са полезни на някой.
  • За предварителен рисърч можете да си свалите топографски карти на региона. Интересуват ви парчета K-34-072-2 и K-34-072-4.

One thought on “Белмекен”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.