Пишещи инструменти

Така, според мен, се превежда writing implements на български. Преди няколко дни получих пратка от Англия, включваща няколко различни пишещи инструменти с обща стойност 55 паунда.

120 лева за “химикалки” (както ги определи брат ми) изглежда стряскащо. И какви са тия химикалки, които трябва да купуваш чак от UK? Всъщност, няма нищо невиждано – просто се оказа, че в татковината (като почнеш от Office1, Orange Center, Шипка 6 и всичко останало) всичко по-екзотично от текст маркер или автоматичен молив е неоткриваемо. Или пък се доставя само по поръчка, с две седмици изчакване и на цена, по-висока от тази в Англия.

В четвъртък направих и платих поръчката, в рамките на деня получих мейл, че е пратена и в понеделник следобед вече тичах към пощата. По-бързо идва пратка от южна Англия, отколкото от Бургас… Ето какво получих:

Първите две са ми нужни за упражнения по калиграфия. Нещата на edding са евтини и са подобни на маркер – с тях ще правя първите стъпки, освен това са удобни за разнасяне без притеснение от разливане на мастило. А писалките на Pilot са близки до класическа перодръжка, но с модерен механизъм, така че не е нужно топене в мастилница. Пълнителите са лесно сменяеми и има 12 различни цвята! Калиграфията е нещо, което ме привлича от известно време, и заради увлечението ми по типография като цяло, а и заради възможността за красиво надписване на ръка на нашите картички, покани, пликове… От дълги години следя продуктите на Sudtipos – водеща фирма в превръщането на ръкописни шрифтове от известни калиграфи в цифрови шрифтове (за компютър). Шедьоври като Feel Script или Burgues Script са основен стимул за покупката на тези писалки. Сега остава само да поръчам подходящо четиво от Амазон!

Вторите две са взети с подобна идея и схема. PITT писалката е като маркер, но пишещият връх е във формата на твърда, заострена четка, която поддава при писане. Това се използва за създаване на т. нар. brush lettering и всякакви неща, които се облагодетелстват от линия с различна дебелина според силата на натиска. Като четка с туш, но без цапаницата и мастилница и попивателна… Между другото, много художници на комикси използват подобни писалки. Един прекрасен пример е Chris Sanders (режисьор и аниматор на Lilo & Stitch – любим филм!) и неговия (в момента прекъснат) уеб комикс Kiskaloo.

Химикалките на Stabilo са световно известни и признати. Тези специално са от последното им поколение – с нова система за топчето и ново мастило. Пишат много, много “мазно” и леко, също като gel pen, но мастилото съхне бързо и не зацапва. Много добре се държат и при надписване на нашата ръчна хартия, която е пореста и мека. Потъването в листа не им пречи, дори напротив. Най-хубавата част са 10-те пъстри цвята – за всякакви поводи!

Накрая нещо привидно тривиално – needlepoint pen. Писецът е много тънък, но е метален, а не от влакна, както е при тънкописците. Ако натисна върхът към хартията, мастилото не се просмуква в едно увеличаващо се петънце, както е случая с тънкописците, а се държи като обикновена химикалка. Мастилото е от модерните visco gel, така че съхне бързо. Взех го, за да замести вече изчерпващия се Uni Pin 0.1, който е прекалено остър и задира по неравната ръчна хартия, и стария ми Faber-Castell Ecco Pigment 0.5, който пък е прекалено дебел за ежедневна употреба.

Айде, стига ви толкова бръщолевене за пишещи инструменти (вече чувам брат ми – “не съм си представял, че някой може да говори толкова за едни химикалки, камо ли да напише”)!

27 thoughts on “Пишещи инструменти”

 1. Маниакът по химикалки в мен отиде тихо да завижда в ъгъла…

 2. Поздравления за придобивките!
  Сега като ги разгледах обстойно установих, че имам сходни на Faber-Castell Pitt Artists’ Pens от тип В. Преди години изкупих един магазин в Сан Франциско. Имаше най-различни видове и цветове и аз се задоволих само с 7-8 🙂 Надвечер ще преровя да ги поразгледам по-обстойно за точното название и марка, но пишат невероятно! Аз лично съм много доволна…

 3. Мерси! Сега остава да се науча да ги ползвам по предназначение 🙂

 4. Не че искам да звучи гадно, но всичкото това нещо може да се замести с неща от килера:)))
  Коркови тапи+ножче + неколко четки синтетика. Чак като поизперкаш може да се разтърсиш примерно за редис пера (руски или ддр) от ерата на комунизма и върховете на плакатната калиграфия:))
  Иначе похвално за усилията, опредлено ако някой ден остане време за фонтове, ще ти звънна за инфо.

 5. Килер нямам, четки имам, но пренасянето е крайно сложно в джоб на раница. Перодръжката я зарязах, просто не е практично за полеви условия…

 6. Че защо “сори”?! По-скоро аз ви съчуствам, че сте за оплакване! 😀

 7. Зарежи, корковите тапи и т.н. Намерих една писалка със сменяеми “патрончета”, специална за калиграфия. Много ми харесва, но идиотите от “АртСервиз” не искат да ми я доставят по пощата. (Защото нямат в Пловдив магазин, а на мен не ми се ходи до София или Бургас за една писалка)
  Та благодаря, че си направил търсенето вместо мен!
  А на Nubizus искам да кажа – нямаш си идея какъв кеф е да сътвориш нещо красиво без се увъртиш до ушите с мастило.

  П.С.: Не всичко може да влезе в принтер…

 8. Даниел, ако става дума за нещо подобно на Pilot Parallel Pen – купи си я директно от UK!

 9. След много колебание, разследване проверки и търсене на въпросните артикули(както се вижда от предишния ми пост) съм посредата на никъдето. Няма писалки, няма четчици…. само чакане, но и опита е ценен. Или както се казва в един виц “… и твоето не е лошо…” не знаете вица? Някой друг път.
  Та стигнах до там. Намерих вносителите на Фабер за българия, обясниха ми откъде мога да си закупя нещата. Проблемът е че не всичко имат (може би). Та сега очаквам отговор.
  Намерих вносителите на PilotPen. И от тях очаквам отговор.
  Та си чакам…. но като има раздвижване, ще споделя. Ако на някой му е интересно, разбира се…

 10. А какъв е проблемът с предложението ми от предния коментар?

 11. Ами проблемът беше, че доста дълго време писалката в този магазин беше “out of stock” и аз реших да се огледам. Сега я има в наличност, но очаквам предложение “на което да не мога да откажа” от БГ и ако е о‘к ще го споделя….

 12. Обадиха ми, че в impresia.bg може би имало…

 13. :-))
  А на мен още не са ….
  Да видим за мен кога ще има!

 14. А всъщност къде/как учиш калиграфия? Понеже на мен също ми е доста интересна и правя известни опити, но мисля, че няма да се получи само с клипчета в интернет 😀

 15. Ами виж сега… прав си! Няма да се получи с гледане на клипчета. Трябва много, много, *зверски* много писане и те така. Аз си изписах трите edding флумастера и 2 от Parallel Pen пълнителчетата, но още не мисля, че мога да правя каквото и да е 🙂

  Иначе си купих една книга от Амазон, в която има 100 различни „начертания“, всяко с пълна азбука, като за всяка буква са показани отделните елементи и посоките на изчертаване. Тая книга е много хубава, но в общи линии без пълен контрол над ръката нещата не стават!

  Вземи един А4 лист, сложи го хоризонтално и се опитай да направиш на 3 реда по 33 линии с писалка под 45 градуса. Когато станат еднакви всичките, без да има вариации в дебелини, наклони и покритие на мастилото, значи си почнал да се учиш. Аз още не съм докарал до там 🙂

 16. Разполагам с над 20 различни перодръжки и писалки от периода 1900 година до 1936…Нищо не пише така добре както старовремското конвеционално мастило и писци с различни дебелини на Пеликан или френски на Мюсьо,ръждасяли от старост,но абсолютно невъзможни за имитация в днешно време.Някои от перата на Манускрипт стават,но за съжаление са от дълбоко некачествен китайски метал,разливат,не задържат и са направени като със секира.Ако наистина ви вълнува калиграфията и писането на ръка,както мен-аз пиша основно ноти на ръка и текстове,обиколете антиквариатите и не им давайте парите си на тия глупаци,които ни задръстиха с китайска плява.Има дори и пачи пера,много ме зарадва този факт,но за съжалени единствения магазин който ги предлага не искат да дадат 10 стотинки да ми се обадят по телефона,камо ли някой да се занимава да ми го носи с куриерска служба.Ние обаче сме работещи хора и затова стоките им ще си седят по витрините…

 17. Благодаря ти за полезната публикация. Някой слънчев ден и аз ще се сдобия с удобни средства за калиграфия. Металните пера от магазините наистина създават твърде много проблеми. 🙂

 18. pilot Gtec-C4 е нещо невероятно. Пише тънко, плътно и не пуска мастило за разлика от доста подобни химиклалки който съм пробвал, също така се изписва в пъти по-бавно от другите подобни… до скоро ги продаваха в Плесио но спряха и май вече никаде не могат да се открият

 19. И аз го харесвам, но не е light resistant. Забравен на слънце изписан лист изсветлява до нечетимост за 3-4 месеца.

 20. Как мога да кажа на български „brush pen“? Чудя се дали все пак продават такива в рамките на България… идеални са за китайска калиграфия.

 21. Не зная дали има българско име, но се продават вече на Faber Castel и вероятно на други марки у нас, виждал съм на Шипка и в Слънчоглед!

 22. Здравейте, Боби,
  Случайно попаднахме на поста ви. Бихме искали да ви уведомим, че продуктите на Pentel вече се предлагат и в България. Може да ги потърсите в книжарниците, а ако там ги няма, със сигурност може да ги намерите на сайта на официалния дистрибутор – ОК Офис. Тук: https://www.okoffice.bg/pentel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.