Плажни мисли

Имам един въпрос към хората, които са ходили по плажове в Гърция. Простичък въпрос със явно сложен отговор и уговорки.

Има ли читав плаж в северна Гърция?

Нека сега хвърля светлина върху моето виждане за читавостта на плажовете…

Като морски човек и къмпингар от 10+ години имам известни претенции и натрупани очаквания към плажовете, които посещавам за почивка. Искам плажът да предразполага да легнеш на него и да не станеш, но ако все пак се надигнеш, морето да има какво да покаже и в близката далечина да има нужните пособия за отцеляване. Ето го същото, но с повече детайли:

Пясъчна ивица. Оказва се, че това е препъни-пясъкът, ако може така да се каже, за доста плажове. Плажът трябва да е пясъчен, като ивицата да е поне 20 метра широка. Масовите плажове на ситна минерална мозайка или чакъл или камъни по Гърция и Турция не важат. Тесните микро-плажчета със ширина две хавлии не важат.

Пясъчно и полегато дъно. Един от основните стълбове на летния айляк е да се плацикаш в компанията на дженти и бири. Плацикането изисква полегато, пясъчно дъно, на което можеш да си седнеш спокойно до шия и да си лафиш разхлаждащо. Да, харесвах Германката и каменистите заливи на юг от Нестинарка, но те не са подходящи за lounge в никой случай. На Черноморец пък е другата крайност – толкова полегато дъно, че на 100 метра от брега си още на 50 см дълбочина. Баси, аз се умарям дорде стигна до плуването!

Да няма река или блато, свързани с морето, особено ако е къса ивицата. Всякакви сладководни примеси развалят плажа. Най-големият спек е, че дъното се покрива с фин (а понякога и дебел) слой тиня, която се мъти от прибоя, от хората, от всичко. Освен това водата губи своята кристалност, а ако обичаш да гледаш морски обитатели или просто подводен ambiance – това е особено зле. Прехваленият плаж на Силистар е яка мътилка (на Липите е по-добре). На Иракли където излиза реката е същото нещо, като там се замазва малко положението от това, че залив реално няма, та големите вълни и без това правят всичко на фрапе. Зле. Известната пясъчна коса на Керамоти (срещу Тасос) и всичките плажове наоколо са затинени от Места. Познати ходиха там и ми се обаждат – ейй да знаеш плажът е страхотен, няма хора, няма хотели… Викам – я сега слагай маската и виж положението. След малко отговор – е ми боза е, нищо се не види. Иначе отгоре изглежда лазурно синьо.

Да няма задължителни чадъри и шезлонги. Това няма какво да го дискутираме, такъв тип плажове им викам “панелка” или “плаж под строй” и не бих останал на подобно място. Това отхвърля в общи линии 99% от курортните плажове, за жалост. Защото примерно на Сл. Бряг не е зле плажа като пясък и дъно, но е луда какафония и всичко е под строй. С прискърбие наблюдавах миналата година как отцепиха едно парче от Смокиня за тая цел, тая година може би още ще щипнат за новия хотел на Веселие, дето един апартамент струва 500 000 евро (да, това са половин милион евро).

Да няма застрояване. Плаж, на който лежиш буквално под терасата на някой хотел, не си е работа. Всякакви сгради, по-големи от beach bar или капанче, водят след себе си проблеми като навалица, коли, глъчка… Освен това колкото по-достъпен е един плаж, толкова повече лузъри се изсипват. Виж следващата точка.

Да не е див. Див е плажът на Иракли, в южния край. Ако нещо се случи, най-близкото място с хора е на поне час пеша и половин час с кола, като се налага минаване през джунглата. Примерно Дюни е страхотен плаж, защото няма застрояване и съответно много хора бягат от това, че няма коктейл бар на 15 метра от водата. В същото време колата я паркираш на един хвърлей и ако те напъне за нещо – на 60 секунди с нея (или 15 мин пеша) има заведение, тоалетна, магазин…

Та така.

Оказва се, че в Гърция не малко плажове са на нещо като минерална мозайка, или някакъв едър пясък, като камъчета, който е зверски прашен – оставя слоеве бял прах по теб, хавлията, чадъра, всичко… И не може да се прави замък от него!!! На няколко места има “райски плажове”, които са каменисти. Големи строежи няма почти никъде, но пък плажовете са яко гъч, или ако са пусти – определено има защо. Я тиня, я е на майната си и няма условия в радиус от 20 км…

Положението се усложнява от фактът, че ако съм на нашето черноморие все ще се намери къде да се спи – дет са вика, тука всеки втори ти е роднина. Ама в Гърция? Не можеш да разпънеш където искаш, ако окъснееш. Съответно става доста рисковано да обикаляш на сляпо и да търсиш плажове…

От доверени хора научих, че по Ситония (средния от трите “пръста” на Халкидическия п-ов) има читави плажове. Затова си поставих за задача да обходя по Фликър и по Google Earth всяко местенце, което от космоса прилича на плаж, и да гледам снимките от там. Е ми, нервите ми се изчерпаха някъде след 20тия залив/плаж, защото всички снимки, правени по тия места през лятото показват колосална навалица… И на повечето места – чадъри и шезлонги. Питах други познати – еее, нормално, викат, то знайш къв е гаден тоя пясък, не може да се лежи на него!

Бахти. Help me out!

пп: Понеже още не съм опраил коментарите, ако не можете да коментирате, а много ви напъва да го сторите, драскайте на boby точка dimitrov кльомба gmail.com

11 thoughts on “Плажни мисли”

 1. Колега, не знам какво си гледал, но аз лично посетих сигурно към 10-тина плажа на ситония миналата година. Поне няколко от тях отговаряха на твоите критерии, без чадъри, шезлонги и съответната гмеч.

  За съжаление на карта ми е трудно да ги посоча. Наистина аз бях там през първата десетдневка на септември, а тогава изглежда сезонът свършва или е свършил, не знам, но времето е страхотно за плаж. Ще ми е любопитно да разбера какво е през юни.

 2. Да пробвам и аз, като дългогодишен плажуващ по гръцките “плажове”.

  Първото и най-неприятно нещо е липсата на пясък. Такъв, какъвто цял живот е бил в Поморие и по цял ден можеш да се въргаляш в него. Ситния чакъл е това, което се среща най-често. Другото е камъни 🙂 /поне са гладки/. Имам някакви спомени бледи за един плаж на Касандра с черен пясък, но може и да бъркам. Ще проверя.

  После за многото хора – не съди по снимките. На Ситония има много плажове, които са близо до малки селца и няма никой на тях. Има и такива плажове, около Сарти, които са големи и в краищата са пусти. До колкото си спомням на север, около Кавала, няма такива или са прекалено препълнени. Имаме добри спомени от един къмпинг точно там /забравих името/, но и той не отговаря на 100% от изискванията. Особено за пясъка 🙂

  Плажовете на Тасос и около Катерини са обли камъни във водата, едвам се ходи. Така наречената Егнатия Одос, магистралата от Кавала до Солун, лежи на метри от брега и там има само плажове, които са доста пусти, като на близо има някакви селца. Мисля, че района около Аспровалта е сравнително подходящ.

  И две основни неща: в Гърция не можеш да лежиш по цял ден на плаж без 2 кофички кисло мляко и чадър + шапка и генерално е забранено къмпингуването на диви места. Сиреч, трябва ти къмпинг за спане. Това е особено валидно на Ситония. Вариант, като Иракли няма.

  Това се сещам за сега.

 3. Миналата година бях ей тука на.

  Тва е на източния бряг на Ситония точно срещу Атон, и доста ми хареса. Плажа е с добър пясък и доста голям така че в по голямата си част е пуст (дори през август), макар че има един бийч бар с шезлонги в единия край.

  Е, не отговаря на 100% на твоите изисквания, ама то такива плажове само в Нова Зенландия съм виждал 🙂

  Другия плюс на тва место е че около плажа има много къмпинги, единия от които доста голям така че място все ще се намери. А, и тва дет в Гърция навсякъде пише че free campimg is forbidden, не е точно така. Аз съм го правил, а и кат настане уикенд самите гърци също налазват навякъде с палатки (дори на места до пътя дет всичко се вижда).

  Туйто. На Гьокчеадъ също има много як плаж до селото дет ходим, а и тоя на сърфисткия къмпинг не е лош, ма се пада малко по далеч. Не и ако тръгваш от нашия край де (Ямбооол и Бургас).

  Сполай ви.

 4. (тези съобщения получих по мейл докато не работеше системата с коментарите, но ги пускам тук, защото мисля ще са полезни и за други хора)

  Мерси и на тримата за информацията!

  Баш тия плажове около Сарти и Сикия, както и по-надоле, към Талата Каламици – това са все места, които смятам да обиколя септември, за проба. Имам вече две мнения за Thalata Kalamitsi къмпинга – все добри неща, единствено народа е проблем, но предимно през август…

  Митко правилно обажда, че на доста места при пясъчен плаж следва каменисто дъно. Често пъти това говори за изкуствено насипан пясък, което само по себе си е гадна шмекерия и зле.

  Тва Гьокчеадъ не ми е познато, ще го рисърчна, макар че Турцията нещо като че не ме влече толкова. Ама знае ли човек на де ша задуха нудисткия вятър!

 5. Да ти кажа плажовете на сардиния (дето ходихме по-миналата година) отговарят на изискванията. Ма пък е далечко. Ма пък си заслужава.

 6. Паралия Сикя… ммм красота. Най-готиния рибен ресторант. Малко по-встрани… от плажа…
  Знам, че почти никой не спазва забраната за къмпинг, ама нали законите са за това! За да бъдат спазвани имам предвид. Инак не съм останал с впечатление, че плажовете са пълни с народ… а бяхме в края на юли.
  Освен това на повечето плажове има душове със сладка вода и колкото прахоляк да има по теб… сещаш се 🙂

 7. Най-южната точка на Ситония, Мамба биич – има го на google earth. Стига се по 3 километра черен път.

  Има срутен заслон и прекрасен залив.

 8. ivozag, не зная дали го намерих правилно, защото при търсене показва един тесен залив, но не е най-южната точка определено. Обаче има 5-6 плашещи снимки, като тази например. Това не е пясъчен плаж, определено… Дано говорим за различно място?

 9. Camping Platanitsi, пеша се стига и до Portokali Beach. Страшно добри пясъчни плажове. Къмпинга е само палатков и караванест – огромен като площ. Има и камениста част, има и пясъчна.
  Никъде плажа и водата не са като на Ахтопол (в Гърция поне не са). Golden Beach на Тасос също е яко. Дори да е пясък, е не от мидени черупки ами нещо друго – един по-бял е, и е една идея по-странно морето – изглежда не толкова приятелско и тук там растат водораски от дъното.
  От каквото съм видял в Гърция – Platanitsi май е най-яко за плажуване. Ако искаш да видиш firsthand снимки от плажа, кажи да ти ги email-на.

 10. И аз както всички тук се интересувам от плажовете в Гърция. Много добри отзиви чувам за плажа на Керамоти. Ето тук http://www.trivago.bg/keramoti-456571/%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%B5/keramoti-1304230 може да прочетете коментари и да разгледате снимки на хора, които са го посещавали.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.