От тука – там!

Предната седмица в края най-накрая се преместих. За квартирата става въпрос. Следват случайни размисли…

Когато живееш 6 години на едно място, започваш да се привързваш. Почваш да го наричаш „дом“ и „в къщи“, чувстваш се сигурен, когато си вътре и в кризисни моменти искаш да се върнеш там. Това за мен беше квартирата ми на Нишава 17.

В края на миналата година хазяите ме известиха, че няма да продължаваме договора за още една година и да стягам багажа. В първия момент бях разстроен, притеснен, подтиснат… После преминах през непукизъм, небрежност и дори изпитах малко радост, че ще сменя атмосферата.

Спекът настана, когато се обадих на три агенции да търся ново жилище. Списъкът ми с изисквания беше доста подробен… Да се намира в точно определен регион (при това малък), да е необзаведен, да е след ремонт или нов, да е над 65 квадрата, да не е над 200 евро наема… Всяко от тия неща си има сериозна практическа обосновка – не мислете, че съм капризничил.

От общо 8-те имота, които огледах, едва 2 вършеха работа, а на единия от тях наемът беше брутален… В крайна сметка се озовах с договор за наем на апартамент в блок, който е на една спирка от предишната ми квартира. Няма да говоря за плюсове и минуси или да анализирам, фактът е, че просто нямаше друго решение, вервайте ми! И аз се изненадах колко малко апартаменти има, които отговарят на търсенията ми…

Развитието в спека дойде с пренасянето. Както може би (не) знаете, аз имам пълно обзавеждане като мебели и техника. И тия мебели са пълни с разни неща като дрехи, книги, дискове, посуда и прочие.

Дребните неща бяха пренасяни на около 10 курса с домашния Опел Корса и на 4 курса с Форда на мой приятел. И пак останаха разни неща… Мебелите и техниката носихме на 2 курса с доста голям микробус. В пренасянето се включиха общо 8 мъже и две жени. И само за микробусните курсове отиде към 4 часа… Представете си как трябва да свалите 3 секции, 2 гардероба, 2 маси за хранене, кухненска мебел, спалня, сума бяла и черна техника и 20-тина кашона с предмети от трети на първи етаж (по стълбите) и после да ги качите на 12 етаж (с асансьор).

Великия спек ме удари, когато след преместването влязох в новата си квартира и видях в едната стая едва ли не пирамидална конструкция с основа целия под и височина 1 метър, която беше изградена от всичките ми притежания. Без да броим мебелите… До ден днешен (седмица по-късно) все още тази купчина не е разпределена по местата си.

За финансовата страна на нещата няма да говорим, мисля ви е ясно… Предплащаш наем, още един наем за депозит, после и полвин за фирмата, после всички разходи по преместването и накрая се оказва, че това трябва да се подмени, онова да се поправи в новата квартира и парите изчезват яко дим. Отиде ми ъпгрейда на видео картата…

И така, вече знаете защо не пиша особено активно напоследък. С повече късмет до края на месеца ще се стабилизират нещата.

7 thoughts on “От тука – там!”

 1. Да ти е честито новото местоположение и дано да ти е удобно и да не ти се налага скоро пак да го сменяш.
  Пък за видеокартата не се притеснявай, те още по-нови ще излязат. А ако нямаш PCI-X и дъно трябва да сменяш.. и процесор.

 2. За това няма грижи – смених лятото и макар да няма писиай-експрес, в момента всички карти, които ме интересуват са и в ейджипи варианти.

 3. Честито ново жилище, да бъдеш и пребъдеш там и хубаво да ти е на всичкото отгоре.
  Пък ако и знаеш някаква комбинация на кус-кус и месо ще съм ти много благодарен, ако споделиш.

 4. Не съм правил такова, но мога да ти препоръчам да импровизираш на тема италиански “салати” с паста. Обикновено става дума за настъргана шунка и пармезан. Понякога дори и мариновани краставички, орехи, чесън, сметана и горчица.

  Но задължително НЕ трябва да е разварен кус-куса.

 5. Абе батьо, тоя блог от къде ми помни името?!

  Както и да е: честито намиране на новата квартира и честито пренасяне 🙂 Аз също търся (не така усилено) квартирка, пак със сума ти изисквания, но все още удрям на камък…

  В новата квартира вероятно вече няма да правиш барбекюта и т.н. глезотии, но все пак ти пожелавам да решиш и тоя проблем!

 6. “Импровизацията” се получи много добре. Сметана+гочица+лучец+кисели краставички+шунка, като лучеца беше добре запържен. Благодаря за съвета.

 7. Браво бре, човек… не се похвали до сега.
  Голям спечец… хммм, колко още ще има. Ама споко. Няма да се даваш. Трябва едно хубаво хапване и пийване да сторим и всичко ще си дойде на мястото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.