Риба на фурна

Някои хора не уважават рибата като храна. Други я харесват само пържена. Аз пък мисля, че само морската риба става за консумация (все пак от морето идем), но я харесвам приготвена по какъв да е начин.

Пържена, печена на скара, панирана, на фурна, на чорба, маринована, веяна, сушена… Не подбирам. И ето, че онзи ден сготвих риба на фурна. Някои му викат на това риба-плакия (то така пише и в рецептурника за обществено хранене), ама не е баш същото. Основното е, че се готви на фурна в йенски съд или в дълбока керемида. При това похлюпено или завито с фолио.

Рибата (която може да е всяко средно едро мезе – скумрия, карагьоз, чернокоп по-едър или съответно лефер много дребен и прочее) се изчиства, разполовява по дължина и и се насолява добре. Главата се оставя – не само заради естетически съображения, придава и вкус.

За всяка половинка риба нарязвате по една голяма глава лук на полумесеци или на шайби, приготвяте и по около 50 грама черни маслини без костилка, а като подправка – едно кардамомче, щипка черен пипер и по желание – розмарин или мащерка. Освен това трябват и домати. Аз използвам домашните, които представляват изпарен доматен сок с цели парчета домати в него, но предполагам всяка консерва подобна става. Въпросът е да не е много рядко, защото и лукът пуска вода и става варена рибата, а не печена.

Та значи, омесвате лук, маслини, домати и подправки в керемидата (или в една купа), поставяте рибата и я покривате частично с тоя бъркоч. Завивате с фолио (а ако ползвате йена – захлупете с капак) и печете на силна фурна. Аз пекох на 4 долу, 3 горе.

Няколко случайни мисли – ако завивате керемидата с фолио – направете дупки с нож, да може да се изпарява водата. Преди да извадите (когато решите, че е готова гозбата) махнете фолиото или капака и запечете за 3-5 минути. Освен това, лукът не трябва да става на каша, даже е добре да хрупка леко. Друго – ако рибата ви не е много мазна, спокойно намажете с олио съда, в който печете.

Някои хора (предимно старите по морските села) имат склонността да казват, че всяко ястие с маслини е „по гръцки“. За тази рецепта не съм сигурен по какво е, защото съм си я изимпровизирал :). При всички положения риба ли е – добре става. Ето ви и фотос на готовата гозба.

5 thoughts on “Риба на фурна”

  1. Ох, потекоха ми лиги…
    И аз ядох риба онзи ден, ама така ми се омириса къщата, че още не може да се махне миризмата. Това е единствения проблем на рибата. Други забележки нямам. Другия път се обади като ще правиш риба да взема едно вино и да дойда.

  2. Чернокоп рулз 🙂

    Иначе много интересно ще е ако пускаш снимка за всяка манджа, която готвиш. Накрая остава да пуснеш и рецептата в удбоден за ползване вид и ето ти готварската книга на Боби.

  3. Puk ako iskarash i nqkoq dryga recepta za file ot riba treska greshka nqma da imash

  4. скумриата много мирише вземи някоя друга морска риба

  5. bulgarina otujdestviava ribata sus skumria i 6aran…u doma prez den se iade ili riba ili morski darove…nai vkusnata hrana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.