Гозба с балучка

Знаете ли тая думичка – балучка? Преди 6-7 години като доФтасах в Шоплука бях много изумен да разбера, че и в тоя край така се вика на едрия арпаджик.

Тези малки лукчета (не по-големи от 2-3 см. в диаметър) са особено подходящи за задушаване в глинен съд в компанията на крехки мръвки. Мисля беше преди 3 години за рождения ден на жената сготвих заек в гърне с балучка и гостите бяха шашнати от деликатеса.

А то какъв ти деликатес… И тъй като наскоро напипах на пазара новата реколта (ако може тъй да се рече), а в момента не ми се намираше заешко (щото си купувам заешки бутчета или цял заек от Метро; убуу, ама нямаше последнио път), реших да изимпровизирам цялата работа с пилешко. Тъй и тъй беше фанало студ миналата седмица…

За гозбицата ще ви трябват: пиленце към кило и полвина, може и само бутчета примерно; балучка, обикновено в торбички по кило идват; 3-5-7 глави чесън на вкус; една водна чаша червено вино; тучно червен пипер; дафинов лист и пиперче на вкус пак.

Вижте сега каква проста работа е… Пилето, осолено, напиперено с червеното пиперче и разпарчатосано (а може и цяло!) джаскате в глиненото гърне. Балучката я миете и махате само най-горната ципа – някой ще каже, че небелен лук го карам да туря в манджата – е баш тъй йе! Чесъна го роните на скилиди, миете както е с люспите и хряс в гърнето. Люсвате винцето, останалия пипер и подправките. Разбърквате хубаво, захлюпвате добре (аз ползвам комбинация от фолио и глинен капак) и печете в продължение на 2-3 часа. Поне.

Проста работа, ама вкусна!

8 thoughts on “Гозба с балучка”

  1. Лучени манджи … гадост. Балучка съм я чувал и преди да дойда в София.

  2. Хах! Коментара ми е преди твоя пост!

  3. Нали! Открих нов начин да спичам потребителите! Първо не пускам по седмица нови блогирания и накрая се подпичквам с postdate на entry-то 🙂

  4. баба ми е от сливен и го ползваше въпросния термин, дори имаше лошия навик да ме кара да ги садя в градината ::( операцията се извършва с помощта на “калистир”

  5. Сладко, ама лучено. Ама сладко. Ама лучено. И все пак сладко, мамицата му!

  6. Страшно съм заинтригована от такива изумителни български гозби. Моля само да ми се разясни, арпаджика (балучката демек) и чесъна ядат ли се после? И ако се ядат…с люспите ли? А със заешкото как става номера? С тез гювечи, току-виж и заешко сме прояли…:)

  7. До любопитна:яж всичко.От тия неща се става истински мъж.А на заешкото не прощаваи никога.

  8. Евала брат ми, това е чудо манджичка, и аз я приготвям по същия начин. Става също и със свинско или телешко месо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.