За музиката, метаданните и сортирането

Всеки от вас има и слуша музика от някаква форма кодиран или компресиран формат, който поддържа метаданни – mp3, vorbis, flac и прочее. Тъй като наскоро се наложи да правя малък рисърч за клиенти на тема компресия на звук, музика и реч, използвах възможността да се осведомя по-подробно и за метаданните, които могат да се асоциират с тези формати. Какъв въпрос веднага изникна пред мен…?

Ще дам за пример най-популярното – емпетройките и техните ID3 тагове. Тези тагове представляват метаданни. С тях лесно може да се опише в дейтали всеки файл, което да последва в подходящо сортиране, класифициране, подбор и т.н.

Име на песента, на изпълнителя и на албума, година на release, жанр, композитор и прочее – това са все данни, които можете да въведете за музиката си. Ако имате едни добре описани файлове, това би позволило да ползвате Media Library функциите на всеки мултимедиен плейър като WMP, WinAmp…

Там ще получите една спретната колонка с изпълнители, за всеки изпълнител брой албуми, които имате, за всеки албум – брой песни. По този начин се прерязва омразната ми практика да си разглеждаш папките на харда и да си драгваш която намериш за добре до плейъра.

Докато експериментирах и четях за форматите на описване ми хрумна един явен недостатък. По подразбиране всички програми сортират музиката в библиотеката по изпълнител с приоритет. Но какво се случва във варианта с официалните компилации, саундтракове на филми и сборните албуми?

Случва се лайно! Иначе казано – shit happens! Ако пуснете OST с 12 песни, всяка от различен изпълнител, ще получите в Музикалната си Библиотека 12 изпълнителя с по един албум с по една песен всеки. Мега тъпня.

Излиза, че имаме нужда от едновремено сортиране по албум и по изпълнител. Което не може да стане в познатите ми няколко програми. Принуден съм да търся заобикалки около този голям и объл камък.

Примерно специален плейлист (или филтър), който показва определени изпълнители с приоритет на албума. Или филтър, който показва само OST и компилации. Добре, ама как да укажа, че нещо е компилация, като жанра примерно е соул?

Виждал съм примерно два MP3 плейъра – ми те имат същото отношение – artist first, album second. Утре да речем и аз си взема и няма да е добре, ама никак, защото реално не мога да си изслушам един саундтрак на спокойствие.

Тъпо ми е. Представях си идеален свят с перфектно описани музики (отделих сума часове за преглеждане и описване на няколко хиляди песнички), а излезе, че чисто решение няма. Твърде очевидно е това проблемче, че да е незабелязано и неадресирано… Някой нещо да е чул/чел/видял по въпроса?

14 thoughts on “За музиката, метаданните и сортирането”

 1. за съжаление и аз нямам решение на този проблем. е, нещо такова става и ако например в Guns n’ / ‘n Roses поразместиш / или просто някой неразбиращ е писал глупости. А колко такива недоразумения оправях един цял ден, и въпреки това iPod-а е пълна лудница в момента… Гадно гадно

 2. Боби, решението, което търсиш, е “Album Artist” тага. Той съдържа името на компилацията или саунтрака. В обикновения “Artist” таг влиза конкретния изпълнител на песента от албума. Хвърли едно око тук. Не съм сигурен дали мобилните устройства четат този таг, но все пак пробвайте. Горещо бих ви препоръчал да използвате Foobar, ако имате големи музикални колекции. Плейърът няма проблеми от този сорт и предлага възможност за Masstaging и други екстри. Да не говоря за native поддръжката на мнозинството от аудио формати.

 3. Кирчо, тоя таг да не е някоя измислица на Foobar, щото в WMP и Winamp таквози нящу няма… Сега проверих и за 3-4 популярни mp3 players – и те го нямат. Не ми се ще да преопиша стотици файлове и после да се окаже, че не са съвместими с нищо друго…

  Ще му фърля едно око на Foobar-a отново, но едно време като прохождаше си спомням че беше много неприятен – приличаше на програмистка версия на Winamp!

  пп: Мммда, като гледам не е отишъл много напред! Пиши алгоритми за преименоване…

 4. Боби, проблемът ти ми е познат. Мога да ти препоръчам да пробваш iTunes за качествена организация на музикална колекция с много удобно записване на CD с XML база данни, която при слагане на диска се добавя към колекцията ти. За оправяне на тагове, сваляне на CDDB/AllMusic информация, автоматично вграждане на картинка в музиката, и не на последно място прекрасно визуализиране на колекцията по дискове, пробвай Album Player – специален плеър за колекционери на цели албуми. По принцип може да постигнеш доста добро сортиране на колекцията си по “виртуални папки”, ако обърнеш внимание на query builder-a на WinAMP, това е може би най-мощното и, за съжаление, половинчато реализирано нововъведение в 5.х.

 5. Пропуснах за прочета подробно темата, така че ще добавя за сортирането по изпълнител и албум едновременно: по принцип в iTunes има специален checkbox “part of compilation”, който върши именно това, което искаш. По принцип може в WinAMP да създадеш подобен ефект с query builder-a като зададеш два филтъра на дадена папка, но като че ли iTunes решението е по-удачно.

 6. Чапс, къде е тоя query builder в WinAmp? Прерових хелпа и не виждам нищо такова…

  А колкото до iTunes – не знам до коя версия са вече и т.н., но имам добри спомени преди време като го пробвах глътваше по 30-50МБ памет съвсем спокойно…

 7. Пак толкоз гълта. Аз също имах подобни проблеми с разделянето на един soundtrack на много изпълнители, долу-горе оттогава се отказах да подреждам музиката с програма. Бутам в директории и преименувам и толкова.
  Ако WinAmp-а пееше през 6те колони, нещо щях да използвам, защото най-малко памет заема. Обаче при мен не ще, и си използвам MediaPlayer, без Библиотека, защото ми изчезна.

 8. Бе той Winamp-а може да се накара да пуска към всички канали (мисля с плъгин ставаше това).

  И аз съм на същото дередже в момента и съм на път да се откажа от тая библиотека… Не мога да повярвам, че няма универсално решение за толкова голям проблем. Не би трябвало да е нужно да сменяш програмата… Все едно ако искаш да направиш resize на изображение – ползвай Фотошоп, ама ако искаш да го завъртиш – отвори Корел Фотопейнт… Баси тъпнята!

 9. По темата -> WinAMP -> “Sort list by path and filename”

 10. И как по-точно това е по темата?! То по подразбиране това е поведението на програмата… Ти всъщност отварял ли си Библиотеката на WinAmp?

 11. Боби, открих го. Отваряш голямата media Library в WinAMP, даваш десен бутон върху някоя папка напр. Local Media и избираш Add Smart View, след което в Advanced View натискаш на Query Builder, оттам дупе да ти е яко… шапка им свалям, скрили са тази опция максимално добре.

 12. Може да хвърлиш поглед на програмата The Godfather : http://users.otenet.gr/~jtcliper/tgf/
  Много я хвалят точно за организация и подреждане на големи колекции. Смятам скоро да я пробвам.
  Аз самия доскоро ползвах Advanced MP3 Catalog Pro, но за съжаление тя не поддържа други формати освен MP3 и засега (временно може би) съм се спрял на WhereIsIt? – тя не е специализирана за музика, но може да чете таговете.

 13. WhereIsIt я ползвам от няколко години, но уви не върши това, което ми е нужно… Ще разгледам тоя Кръстник, да видим какво ще покаже. А иначе Чапи ми препоръча Helium Music Manager, но съм нямал време да го тествам още.

 14. Имам следния проблем, нека който може помогне със идея и съвет.
  Изтеглен от мрежаta албум във формат mp3 е нацепен от програмата за конвертиране на отделни файлове, който след това така и се възпроизвеждат (с пауза между тях). В оригинала, първия трак съдържа 3 песни обединени в една, но присъстват и трите заглавия, които се сменят (без пауза между тях). С помощта на AVS аудиоедитора обединих трите заглавия отново в един трак. Как сега да добавя таговете към вече създадения трак на местата в които се прелива едната песен към следващата?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.