Джента

Една от мистиките при някое от трите местения на блога е, че някои блогирания зачезнаха. Нищо, ще спиша отново това специално, защото си заслужава различният поглед върху това лятно питие – джентата.

Някъде из барманския фолклор съм срещал комбинация от джин, мента и сметана – или като шот с повече джин и капка мента, или като коктейл.  Това, обаче, не бих нарекъл лятно питие в никой случай. Първо, джинът е силничък, пък комбинация със сметана?! А мента + сметана = прекалено сладко. Затова ето как се прави джента в Бургаски регион (или поне по моя заръка).

Използва се джин, мента, тоник, лед на сняг, лимон. Джин – Търговище. Мента – Пещера. Тоник – Швепс. Лед – разбит в миксер на сняг. Пропорциите могат да бъдат най-различни, според предпочитанията. Най-класическото е в халба за бира 100 джин, 100 мента, 1 тоник. Допълва се със сок от половин лимон, резен лимон, сламка и до ръба с натрошен лед. Така се получава най-добра смес от аромати и балансирано безалкохолно – можеш спокойно да изпиеш литри.

За хората, които не обичат толкова джина и неговата миризма (като брат ми), приготвям 50 джин, 150 мента и останалото как си му е ред. Ако искате по-силно питие, препоръчвам в колинс чаша 50 джин, 50 мента и половин тоник. Лед едвам ще влезе, така че става по-алкохолно. Има и вариант 100 мента, тоник, лимон и лед в колинс чаша + лъжичка джин само за лек аромат.

Едно от най-колосалните ми постижения в джентологията е смеската за един летен купон, направена в леген – бутилка джин, две бутилки мента, две бутилки тоник и една торба лед. Пропорция 1:2:4:2, леко питие, което се пие по-бързо от кола 🙂 Разбира се, имаше и 10-тина лимона нарязани в легена.

Ако не ви се занимава с резенче лимон във всяка чаша, ползвайте лимонов концентрат и накапете на вкус. Също – ако нямате миксер, слагайте леда директно! Можете да го разбиете като го увиете в кърпа и биете с чукче за пържоли, но играчката е излишна.

Айде някой да кихне сега, че наздраве!

11 thoughts on “Джента”

 1. Това за хърбави пиячи е смъртоносно, само да предупредя. От една такава чаша (само че беше хардкор 50:50 джин и мента) краката стават на пластелин.

 2. Точно това имам предвид с второто изречение на втория параграф. Точно затова и джинът по принцип е по-малко и винаги се добавя тоник и лед. Иначе теб та знам – пиеш 10 бири одмах, ама ако са ракии – след втората точиш лиги на пода под масата. Дори „Куцо магаре“ не помага!

 3. Аз пък по цел ден жула “Менко” (ментъ с млеко) и нишо ми нема.

 4. аз пък слагам към ментата с мляко,два ликиора,два топинга за вкус,водка,джни,мастика,портокалов сок,бананов сок и за всеки случай ром.

 5. Какво е “топинг”?!

  То реално искаш да кажеш, че слагаш към всички тия хави малко мента, щото не виждам ако сложиш по равно, как ша се сбере в нещо по-малко от литрова халба.

 6. Звучи интересно, ще се пробва, па ако ще януари да е.

  А аз искам да споделя какво пием ние в Бургас цяло лято. Това е коктейла “Жабешко Блато” а.к.а. “Резачката”. Състои се от 50гр Бира, 50гр Водка, 50гр Мента и Спрайт до ръба.

  Звучи кофти, изглежда кофти, обаче понякога с правилната компания прави чудеса.
  Горещо ви го препоръчвам.

  ПП: Ако имате интерес мога да ви споделя и тайната игра на карти “ Умри с Текила “, която гарантира една незабравима вечер.

 7. Имаме, имаме интерес. Лично аз искам много незабравими вечери, така че с нетърпение очаквам подробности. Макар че “Умри с Текила” (с главни букви) вече звучи многообещаващо…

 8. Виж сега, Боби, на това ние в Пазарджик му викаме “глиган” (100 г. джин, 50 г. мента, тоник и лед догоре – лимон по желание). Глиган е, за щото аз досега повече от три не съм изпивал, без да стана на глиган. А и не само аз 🙂 А джентата си е верно, че тя е проста комбинация от джин с мента.
  Има и друго питие – казва се “вента” и е комбинация от 50/50 водка с мента (може и лед).
  А ако искате рецепта за енерджайзер, ето една (изпълнява се към края на вечерта, за да не заспиш на бара). В чашка от текила се сипва мастика от рафта ( НЕ студена от камерата), добавя се кафена лъжичка нескафе, без да се разбърква. Със запалка се запалва повърхността (почва да гори със слаб и нежен син пламък). След като вече имате пламък, изчаквате 3-4 секунди и захлупвате чашката плътно с длан така, че да залепне за дланта. Вдигате ръка (със залепнала за нея чашка) и раздрусвате, за да се разбърка сместа. Пиете на екс. Няма страшно, не пари нито на ръката, нито на гърлото. Само ти става медено на душата 🙂

 9. Ииииибахти, разби ма с тва пазарджишки кноу-хау! Еваларка!

 10. Нещо много важно.добавката от лимон не значи само киселина,но и аромат,който е в КОРАТА.Не си размаляйте кефа с лимонов сок, особено ако не е изцеден току-що
  от лимон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.