Спагети с пиле

В Happy от край време сервират едно нещо, наречено „Спагети с пиле“. Миналата седмица се опитах да го възпроизведа в домашни условия и с лека промяна в рецептата.

Основната идея: сварява се някаква паста (в рецептата пише спагети, макар че реално се ползват капелини), отделно се запържват зеленчуци, след което всичко се смесва на силен огън, добавя се соев сос и се поднася.

Предварително предупреждение: пада бая играчка, ако нямате кухненски робот, а и като цяло има доста приготовления. А самото готвене отнема не повече от 15 минути. Ще ви трябва и голям разлат тиган, а не дълбок. Ако имате “уок” и можете да го ползвате – идеално.

Едно по едно. Първо зеленчуците. В Хепито слагат зелен лук, зеле и моркови на лентички, някакви гъби, яйце. Аз обаче зеле няма да сложа на спагетите.

Използвах два моркова, две малки тиквички и връзка зелен лук. Гъби нямаше, иначе бих сложил. Също така взех и една кутийка кълнове, защото ми се видяха подходящи като форма за добавка към паста.

Една тарелка пилешки гърди (около 400 гр), малко зехтин, половин пакет Capelinni на Barilla (всичката паста, която купувам, е само от тази фирма). Соев сос по избор – аз предпочитам ето този светъл и тъмен.

Вода в тенджерка и в нея сол на вкус (по желание). Като заври – слагате капелините и засичате 3 минути максимум. Веднага мятате в гевгир и под студена вода, да се охладят. Тази паста е толкова тънка, че от сурова до разварена = един миг невнимание. Освен това, по-добре да я оставите недоварена, след което да поеме от зеленчуците, отколкото да се развари до слепване (както направих първия път аз). А и самото ястие предполага по-жилава паста.

Пилето нарежете с много остър нож на тънки хапчици. Аз лично първо го режа на ленти по дължина, след което всяка тясна лента правя на хапки.

В широк, разлат тиган (или уок) сипвате зехтин и моркови, тиквички, гъби, пиле. Това се държи на много силен огън, не искаме да се сварят, а да се запържат, само за няколко минутки. Когато ви се видят готови (отново на вкус, защото някои ще обичат по-сурови и хрупкави зеленчуци), сипвате соев сос (аз слагам 1 с.л. светъл и половин – тъмен), добавяте кълновете, зеления лук и капелините.

На същия тоя силен огън разбърквате енергично (ако трябва ползвайте щипка или две подходящи лъжици; или ако можете – директно подмятайте сместа, ама леко с тапетите).

И това е то. Сипвате обилна порция и ядене. Обикновено върви да сложите и шишенце соев сос на масата, за да може който иска да си добави.

пп: Висш пилотаж би било да чукнете 1 яйце в последната фаза, което да се разбърка на парцали. Теоретично може и отделно, след което да се добави.

4 thoughts on “Спагети с пиле”

  1. Според мен това трябва да се пробва с тънки оризови спагети. В София съм опитвал само на едно място, добре приготвени такива, но за съжаление отдавна не работи.

  2. Точно за тази рецепта се огллеждах в Нета. ;)Браво на теб, че си я публикувал!
    Благодаря ти, че ме светна за “капелините”!;) Тъкмо се чудех какви са тези специани тънки спагетки. Още днес ще се опитам да изпълня “тайнствената” ти рецепта, дано само не я окалпазя….:)
    Х.

  3. Пробвай, то ша са чуе ако се осере работата… 🙂

  4. С оризовите спагетки и задължително китайски дървестни гъби и джинджифил всичко останало по рецептата…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.