БГСайт – la grande finale

И така, големият и дългоочакван финал на сагата!

Знаете ли че… положението в България е „пробито корито“? Разбира се, всички знаят това. Обаче никой не обича да му се навира носа в проблемите. Не дай си боже някой луд да стане и да се извика „Потъваме!“. Изведнъж се надига хор ядни гласове – „Седи долу, бе, идиот! Клатиш лодката!“.

Е и? Тя и без това е пробита, тече от всякъде, а и не е лодка, а корито. Поне да имаме смелост да наричаме нещата с реалните им имена.

Когато реших да приема поканата за жури в БГ Сайт 2006, имах доброто намерение да подобря нещо в конкурса. Ако не с моментална намеса, поне с предложения или критики. Смятах да проверя от къде тръгва цялата тая негативна енергия, насочена всяка година към журито (всички сме виждали десетките обвинения за корупция и некоректни похвати). И накрая ми се искаше да пусна едно блогиране, в което да опиша реално как седят нещата.

Чудно ми беше, че за толкова години никой не си беше направил труда да опише подробно това велико журиране. Вече разбрах защо – не искат да се излагат хората. Е, аз от това не се притеснявам…

Ако всичко беше just peachy с цялата организация, нямаше да има толкова надигнат вой всяка година. При това от участниците. В крайна сметка, те са най-важният елемент в БГ Сайт. Всичко трябва да се върти около тях и тяхното удобство. Престижът на конкурса всъщност зависи от това до колко участниците вярват в него и го смятат за меродавен.

Аз бих пуснал мой сайт на такъв конкурс, за да чуя мнението на 15 човека специалисти за него. Да видя как го оценяват по различни критерии. Да го съпоставя с оценяването на други подобни сайтове. Уви, тези неща не са възможни при БГ Сайт.

Само между другото: това, че титаните на родната уеб продукция (ABC, MAG, Netage и прочее) приемат участието в конкурса за нещо като частна надпревара (и съответно осигуряват половината участници), не би трябвало да променя нещата по никакъв начин.

Та да си дойда на думата и да приключваме тоя въпрос. Жустин обяви, че нямало да има вече БГ Сайт, защото „се уморих да давам по хиляди пъти подобни обяснения“.

Когато написах въпросните две блогирания, разбунили кошера, идеята зад тях беше широката публика да разбере как седят нещата, други хора да си извадят поука и да променят нещо, но към по-добро, следващия път. Идеята беше да се защити интересът на участниците и да се подобри процесът на провеждане. Идеи – бол. Я как хубаво се допитваха момчетата от Търново за техния конкурс. И колко неща бяха предвидени като проблеми още преди началото. Можело значи.

Разбира се, че понякога трябва да крещиш, за да ти обърнат внимание, както беше в текущия случай. И изведнъж станах като Gandalf Stormcrow – идващ да съобщи лошите новини, когато всички останали се спотайват по дупките си. Днес дори получих писма в духа на „Как можа?! Заради теб спряха хубавия конкурс!“.

Ако ще спира БГ Сайт – good riddance! Но поне имайте доблестта да не се извинявате с моята откровеност. Проблемите са реални и те са причината за спирането на конкурса, а не умората на Жустин или моите писания.

Well, that does it…

7 thoughts on “БГСайт – la grande finale”

 1. Ясна работата…..

  Не искам коментарът ми да прозвучи, като всички останали мръкнаници и оплаквания по адрес на нашата прекрасна държава но няма как да не стане така.

  Излиза че у нас всеки, който си отвори устата става “лошия вълк”.

  Честно казано нямам информация кой прав кой крив, но що се отнася до така нареченото отношение на Боби аз нямам проблеми. Учудва ме отношението на БУА, което за мен е прекалено дребнаво. И ако наистина са толкова праведни и безгрешни нямаше да се оправдават така усърдно.

  Пък със или без БГ Сайт …. все таз. Рано или късно ще се организира друг конкурс. Няма незаменими хора/организации. Докато има продукция ще има и конкуренция и нужда от конкурси, пък ако на един човек му е писнало ще се намери друг да го замести.

 2. порнография отвсякъде… дали въобще в България може да се свърши нещо като хората?

 3. Тва, че Боби не е имал време да разгледа сайтовете както му се е искало не означава автоматично, че и останалите оценяващите са направили същото. Точно затова е хубаво, че са толкова много и толкова различни челновете на журито. Освен това ми идва директно клишето “много е лесно да се псува, но като опре до нещо градивно всеки се скатава”. Такъв конкурс не се организира лесно и задачата е изключително нелицеприятна. За сметка на това резултатът е предимно положителен. Наградените се радват, заслужено. Тази година Rizn взеха доста награди и много се радвам, че добрият им дизайн беше отличен. А не участваха в журито.

  Като цяло смятам, че подобен начин на общуване и изясняване на позициите е крайно неуместен и не води до нищо позитивно. Хората се изпокараха за глупости, конкурс няма да има, публиката си изгражда невярна представа за предишните издания и въобще – свинщина. Самият ми коментар е свинщина, за която съжалявам (но няма да я изтрия).

 4. Мене ми е ясно сичко бе. Не мое без конкурси. Тре да има конкурси.
  Само се чудя аз ли съм идиота които не би участвал в подобна оргия. Май не съм само аз.
  Някой ще ми оценява нещата. Кой ще е този?
  Какво ще ми оцени? Счупените нерви в процеса на повишаване на визуалната култура на крайно неблагодарните клиенти за да си събера още по неблагодарни такива.
  Хубавите поръчки у нас се раздават в по-голямата си част и ако ще да има човек 20 награди
  и 300 клиента все тая.
  Кво ще се промени когато колега ме оцени. Ми нищо.
  В реалната версия на този занаят (някъде навън където визията и дизайна имат значение а не са плод на ДонКихотовско преследване от страна на дизайнерите, а клиентите искат разликата истински) нещата са логични и хората нямат огромна нужда от конкурси и монкурси и специалисти.
  В БГ ако ще Фрогдизайн да направят конкурс нищо няма да стане поради основната причина
  Публика. Публиката оценява дизайна и технологиите в автомобила и хола. Всичко останало
  е ситуация с много неизвестни и вечно желание за неплащане на нещо отгоре. Българска Уеб Асоциация? ВТФ.
  И какво се случва като не съм член на тази измишльотина. Нямам клиенти? ХА.
  Стига сте си губили времето в глупости деа. Тая суета ще ви изяде главите.
  Нещо градивно? Това ли е градивното бе Жоре? Конкурс?
  Ми мерси.
  За мен градивното е да започнат клиентите да си плащат масово на човекочас, да се научат, че
  продукта който правим не се мери на килограм, че пазарлъка след определена точка подлага продукта на риск и милиони други неща които ще се променят чрез конкретни действия в ежедневието а не чрез конкурсите.
  Сори ако обиждам усилията на някой. Това ми е искреното мнение и не мисля, че ще го спестявам на клиент или колега.

 5. уффф – бати тъпата тема
  дори не знаех че си бил жури там
  едно време и аз бях – сега ми е като черно петно в историята.
  спред мен най-логично е частна фирма да организира конкурса, тя до оценява, и да не може да участва в него.
  ако имам пари бих го направил. ама нямам 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.