Как се почиства плаж? И какво следва?

Точно както се бяхме разбрали, на 03.05, събота, по обяд цъфнахме на плажа след Смокиня и започнахме оборката от бара “Смокини Бийч” (Бара-Бара) на юг (към Веселие). Бяхме подготвени с много чували и работни ръкавици. До края на деня стигнахме до Сметището – там, където рекичката на Веселие зимата минава през плажа и се влива в морето и където в момента има една завидна камара боклук. Равносметката:

 • 20тина чувала от 100 литра, ама от дебелите (100 микрона), в които влязоха предимно тежки и късащи отпадъци – стъкла, метал, обемни пластмаси
 • 15тина чувала от 120 литра – намачкани бутилки, капачки, фасове, найлони

Това направихме общо 7 човека за 3 часа, като за час ни помогнаха и една двойка случайни хора, въодушевени от инициативата ни. И това само по плажа, без дюните към пътя, които са зле. По моя преценка има боклук за още минимум 50 чувала, при това без да броим основната камара на Сметището, за която вероятно ще трябва багер.

Тъй като не можахме да получим навреме съдействие от общината, нямаше как да извозим чувалите директно в сметището до Равадиново. Затова идеята беше да продължим в неделя, 04.05, след което с няколко автомобилни курса да разнесем чувалите по контейнери в Созопол. За целта, в края на деня натрупахме чувалите на една камара до пътя.

Да, обаче…! В неделя осъмнахме в проливен дъжд. Палатката на Пецата беше наводнена поради потребителска грешка, а бурята нямаше изгледи да спре. Тъжно. Събрахме набързо и бихме отбой.

Това, разбира се, далеч не е краят.

След прибирането в София, чрез познати на познати установих връзка с един от общинските съветници в Созопол, който уреди събраните чували да се извозят (чрез концесионера на плажа). Същия човек се ангажира да организира извозването на всяко количество събрани отпадъци в бъдеще.

На фона на тази обнадеждаваща новина смятам да направим още една оборка на плажа през юни. Ако някой има желание да се присъедини отново (или за първи път) – да следи блога по RSS, ще предупредя поне седмица по-рано.

8 thoughts on “Как се почиства плаж? И какво следва?”

 1. Боби, молба – можеш ли да помолиш твоя приятел (Петьо май беше) да пусне един Event във Facebook – така получаваме новини и по пощата, така че 100% ще бъдем информирани. Яд ме е че изпуснах предишната оборка, за тази ще се постарая да съм там!

  Мерси предварително

 2. То туй убуу, ама той отече в Египет, зе пирамида на зелено и гради харем с камили (няма равна по аромат и всеотдайност камилската либоф!). Чакам го къде края на месеца, дай боже…

 3. Здравей!

  Съвсем случайно попадам тук, но явно не е без намесата на Съдбата:)

  Също замислям подобно почистване на плаж ( възможно е да не си го чувал – този на с. Крапец, Североизточна България) и имам няколко технически въпроса:

  1. Какво препоръчваш за извозването на боклуците – важна точка е, тъй като въпросният плаж е прилежащ към село, т.е. общината или кметството по-скоро ще ни гледат странно, отколкото да съдействат. Иначе е лудост да извозваме боклуците до Варна – на 90 км е!

  2. Разбирам, че сте събирали битови отпадъци. Без органичните и неорганичните вещества изхвърляни от морето, така ли?

  Ако имаш някакви типове относно начнанието, моля да ги споделиш!

  И накрая – страхотна инициатива – зная, вероятността да се напълни с боклуци отново я има, но чувството, че си направил нещо е страхотно:) Поздравявам те:)

  Благодаря предварително за инфото и…

  wish me luck:)

 4. Здрасти! Първо пардон за закъснението, но бях на морето 🙂 !

  Знам къде е Крапец и е похвално, че някой се е загрижил за тия покрайнини! Ще пробвам да споделя малко акъл, белким е полезно.

  Извозване на боклука. Темата е обширна и щекотлива. Най-елегантното, очевидно, е алармиране на общината, от където да задвижат един камион и туйто. Някои общини откликват, други – не особено.

  В случая с плажа на Веселие положението беше патово. Ние бяхме готови да правим оборката без значение дали ще се осигури извозване от общината. В зависимост от възможностите ни, бяхме решили да пробваме извозване с лични автомобили на чувалите. Обаче се оказа, че обемът е много по-голям от очакването, а и дойдоха само една трета от предвидените хора/коли.

  Преди доста години сме правили подобна оборка, като тогава оставихме сбраните чували на плажа, на една прилежна купчина, с надежда концесионерите да ги изнесат в процеса на подготвяне на плажа за сезона. Това не стана и за една година чувалите се накъсаха. Демек трудът ни отиде на халос.

  Това лято натрупахме събраните чували не на плажа, а на пътя, близо до няколко строителни обекта. Така се увеличава шансът за извозване. За щастие не се наложи да разчитаме на добър късмет – както писах чрез далечна връзка се стигна до човек в общината, който задвижил извозването на събраното от нас. В момента (ако се прави продължение по темата) е достатъчно чувалите да се довлекат на 500 метра до къмпинг Смокиня, от където ги събират.

  Така че освен общината си струва да говорите с концесионера на плажа – те имат интерес в чист плаж, ако смятат да го разработват (което е малко вероятно, имайки предвид мястото, но все пак).

  В най-лошия случай натрупайте чувалите на компактна купчина възможно най-далече от плажа, тъй като зимата бурите имат нахалството да късат найлона и да връщат боклуците по местата им… За препоръчване е някоя стара, изоставена постройка, навес, бившо бунгало и тн.

  Препоръчвам и купуване на сериозни чували за строителни отпадъци от Бриколаж, Практикер или подобен магазин. Поне 100 микрона (ако намерите 150 или 200 – още по-добре) дебелина на стените. Не ви трябват големи като обем, защото стават невъзможни за носене, но пък то и малки от тоя тип (за промишлени/строителни нужди) няма.

  Задължително си носете поне по един чифт работни ръкавици!

  Събирайте всичко, каквото намерите за добре. Препоръчвам разделяне на отпадъците и работата. Първи обход за големи парчета, бутилки, туби, метал, стъкло. Очевидно “стъклените” чували ще ги пълните по-малко, за да могат да се носят. Метални парчета като бивши чадъри, рейки от палатки, консерви, кенове и тн лесно късат чувалите – може да е по-лесно да ги стоварите на отделна купчина. Втори обход – голямата играчка; дреболии като капачки от бира и минерална вода, фасове, опаковки от дъвки, етикети…

  Всички бутилки и кенове изпразвайте от пясък и мачкайте, за да заемат по-малко обем. Изсипването на пясъка става лесно ако си носите малък макетен нож (известен и като дизайнерско ножче или cutter) – срязва се бутилката/тубата и готово.

  Като цяло дърво, водорасли и прочее не са проблем, ако са минали процес на гниене и сушене – не миришат и не пречат, предават облик на плажа. Но често пъти по тях има налепен мазут, та има логика да се сбират.

  Това писание може да се проточи значително, но спирам, и без това се съмнявам, че ще е наистина полезно! Надявам се поне с малко да ти/ви улесня задачата! Успех!

 5. Здравей отново!;))))

  Полезно е, разбира се! Благодаря ти за отделеното време!!!
  Няколко пъти прочетох коментара ти, определено ще се възползваме от напътствията!:))

  Лошото е ( ,а може би е хубаво, кой знае?) , че този плаж няма концесионери. Както и още десетина по добруджанското крайбрежие, но това е отделна тема…

  Тааа, плажната ивица на местността е доста дълга, но ние ще се концентрираме върху участъка точно срещу потъналия кораб (, който се вижда от брега), края на горичката и в непосредствена близост до Дуранкулашкото езеро. Там няма нищо – хотели, заведения, няма бунгала…
  Ако не намеря съдействие от общината или кметството за извозване на отпадъците, ще е кауза пердута – да преместваме боклуци от плажа до езерото със защитените видове птици и тракийски останки е безсмислено…
  Както и да е, това са подробности, с които не е нужно да те занимавам. Благодаря още веднъж – съветите за събирането на боклука бяха истински ценни. Както и изводите, направени от собственият ти опит:)))

  ПС1 Никога не съм стигала по-южно от Созопол.
  Някой ден ще посетя Веселие и обещавам да пазя морето и пясъка чист:))

  Всъщност, нека всички го пазим:)

  ПС2 Как се отделят абзаци тук???:))

 6. Хммм… Почистването никога не е напразно, ако се замисли по някакъв полезен начин. Ако наоколо няма никой и нищо, плажът не се стопанисва и няма търговски интерес в него, може би трябва да предприемете друга тактика.

  Преди всичко – как ходите там на плаж? Къде отсядате, как се придвижвате? Колко време прекарвате там? Примерно вариантът за една седмица плажуване всеки ден да събирате по 2-4 чувала боклуци, които да извозвате в колата си до населеното място, където сте отседнали, е доста реалистичен. Събирайте в разширяващи се кръгове от любимото ви място за плаж.

  Ако отивате само и единствено за оборката, без планове за дългосрочен плаж, може да е по-удачно да окопаете събраните чували, но това изисква доста повече работа и материали. Прави се плитка яма, която се постила с найлон (от ролки), трупат се събраните отпадъци и се зариват до някъде (прави се нещо като “дига” около купчината, като целта е да не се подава повече от 1/2 височина на чувал над пясъка).

  По този начин предпазвате от разлитане на боклука през зимата, а и подсигурявате лесното му извозване, която някой все пак се загрижи за плажа.

  Освен да пожелая успех, не се сещам друго в момента…

  пп: Параграфи се отделят като удариш два ентъра.

 7. 😉 Привет!

  Да, почистването ще е за един уикенд и най-вероятно само за това ще отскочим до Крапец…За сега сме около 6-7 човека, приятели, с които заедно “открихме” това място преди години и оттогава този плаж е “нашият” :)))

  Ще се постараем боклуците да бъдат отнесени по предназначение. Ако организацията пропадне , ще пренесем чувалите до сметището на самото село ( ,което е на няколко километра от месността). Ако ли не – ще прокопам яма и ще стоварим боклуците там, както предложи ти. Не ми се иска да става така, за мен това е преливане на пусто в празно. Идеята е да бъдат премахнати, а не преместени, но е по-добре от нищо… А иначе, няма изгледи за скорошно строителство и евентуално извозване на нашите отпадъци, зааедно със строителните такива.

  Благодаря ти още веднъж – за труда, който си направи и за това, че ти пука.

  ПП Тц, при мен не става нито с два, нито с три ентера;)

 8. Здравейте,
  Знаем, че е няколко години по-късно, но попадайки на тази статия и всички тези коментари под нея, си мислим, че все още са останали ентусиасти, които милеят за морето и плажовете ни.
  Не искаме това да ви прозвучи като спам, но ние сме организация, която в последните 2 години се грижи за крайбрежието ни, като редовно организира различни видове акции по почиствания, лекции за информиране и образоване на обществото и други активности, за да запазим и малкото природно богатство, което ни е останало.
  Ще се радваме да се присъедините към нас и да организираме заедно почиствания по плажовете ни. Следващите, които ни предстоят, са на 6 и 7 април 2013 г. и ще се радваме да се включите: https://www.facebook.com/events/164088847083301/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.