Как се прави книга (ок. 1950)

Непременно отделете 10 минути от времето си, за да изгледате това образователно клипче. Показва кратко и ясно процесът на производство на книга с твърди корици от времето на линотиперите, доста преди компютърния дизайн и лейаут на печатните издания.

5 thoughts on “Как се прави книга (ок. 1950)”

  1. Наистина много впечатляващо. И трудоемко. Този, който въвежда буквичките една по една има доста отговорна работа. И използва някаква странна подредба на клавишите – пише почти само с една ръка, но се справя доста бързо. Но най-много ми хареса работата на този, който подрежда редчетата в калъпи, заглажда ги с чукче и ги затяга… не знам защо 🙂

  2. Машината се казва linotype – като едноименната компания за типография. На български мисля се нарича линотипер, директна транслитерация. В статията можеш да видиш и клавиатурата.

    Иначе преди тази механизация, буквите са се набирали една по една (movable type, на който термин е кръстена и една от най-известните модерни блог системи), на ръка. Тия редчета с думички се подреждат на една линийка със скоба за затягане (линията на словослагателя – професията, която е най-близко до харесаната от теб задача).

    Предлагам ти да разгледаш връзките в предното блогиране по тая тема. Пак има едно прекрасно филмче и показват по-ръчния процес. Тъжното е, че точно този дизайн е изгубен заради компютрите. Няма го правилото “embrace the constrains”. От друга страна в момента по белия свят се наблюдава възход в тази техника – летърпрес… така че не всичко е отекло, да се надяваме!

  3. Филмчето е удивително интересно и поучително! 🙂

    Благодаря! (Да, компютрите “изядоха” работата на именно тези хора, които са правили толкова дълго, трудно, и старателно книгите за нас… сега всичко е единици и нули, няма повече механика, занаят… Е, с малки изключения, де…)

  4. Ся остава да спрат най-накрая да печатат книги и всичко ще стане наред.

  5. Гоше, няма шанс – не всеки има биде в къщи!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.