Евтино или скъпо?

Наскоро водих лют спор с познати и колеги по темата за евтиното, което излиза скъпо и обратното. Моята теза беше, че това правило може да се сметне за абсолютно вярно само при условие, че количеството на наличните пари граничи с безкрайност. Останалите случаи са частни и не е редно да се обобщава. Ето и няколко примера…

Обувки. Счупиха се тука да ми рекламират разни скъпи кецовки BK, Converse и прочие. Тия били издържали 3 години, пък тия 5 години! Ми добре, ама мойте летни обувки струваха 25 лева, изкараха точно година (лято, есен, зима, пролет) и са колкото подходящи за костюм, толкова и за ходене на плаж. Ако един чифт BK струва 130 лв, ми че той трябва да да издържи минимум 5 години и тогава да почнем да сравняваме! Освен това, за един сезон обувките се вмирисват. Да не говорим пък, че им минава модата и аз нямам желание да нося по 5 години едни и същи обувки всеки ден. Сега какво – да дам 1000 лева за волски цървули и да ги завещая на децата си ли?!

Автомобил. Новата кола била много по-добре от старата. Добре, вземи си един Голф на нафта, последен модел с екстри за 45 000 лева и имай 3 години безплатен сервиз. На четвъртата година ще изпращи я помпа я нещо друго и хоп – 5000 лв отскок. По-добре всяка година си купувай 6-годишна кола и я продавай, даже и далавера може да се завърти!

Компютри. Аз имам една теория, че компютърните компоненти се делят на два вида – любителски и професионални. Любителските от своя страна във всеки един момент имат три основни пазарни групи – оптимален минимум, оптимална среда и оптимален максимум. Не мой ми твърдя, че ако дадеш 3000 евро за компоненти, пък после лежиш на стари лаври 3 години, ще направиш по-умен ход от това, да дадеш 1500 евро и после на 12 месеца да даваш по още 500 евро за 3 години.

Не е приложима тая практика навсякъде… И понякога единственото, което кара хората да правят глупости е тъй названият ignorance. Сетих се и друг пример…

Плащане за външен вид. Винаги съм се учудвал, когато първият фактор, влияещ на избора за стока с практична насоченост е външния вид. Не е редно това. Ако си избираш картина, тапет или украса за елхата – добре, но ако си купуваш мебели, бяла техника или да речем палатка – зле!

С очите си съм виждал (© Ahmad ibn Fadlan) как хора предпочитат холна мебел за 3000 лв, вместо за 1600 лв, заради формата на дръжките или текстурата на фурнира на вратичките. Тениска от синтетика, един цвят дюс, за 40 лв от ЦУМ, защото пише на нея някаква марка и била поръбена с бял конец, вместо за 12 лв чудесна 100% памук тениска със щампа от БГ производител.

Аз обичам да споря. В гимназията ме изгониха от кръжока за дискусии, щото много спорих. И с кеф ще поспоря с всеки, който може да ми предложи поне няколко разумни аргумента защо, примерно, Петьовица иска кухненски шкафове за 2000 лв (при обща площ на бокса 2 кв. м., за която примерно Арон ще ти сметнат, че повече от 800 лв няма как да излязат шкафовете), или пък защо колегата иска cd case на двойна цена (която е обоснована само от прозрачността на кейса).

И под разумен аргумент нямам предвид „ми щоту йе готину!“…

19 thoughts on “Евтино или скъпо?”

 1. Специално за компютрите винаги има оптимален вариант спрямо цена и производителност. Който обикновено може да изкара поне година и половина без смени. Който иска да дава 500$ за последен модел видеокарта, с която ще играе с вместо със 60 със 100fps, нека да ги дава… все пак трябва да се плаща на ATI и nVidia за разработките, същото е и с процесорите и т.н. Обаче ако всички бяха умни като нас, нямаше да има особен прогрес.
  Така че за компютрите си прав, за автомобилите май също си прав, но нямам поглед там.
  За маратонките бих поспорил, защото едно време, еднооо времееее, га играх баскетбола на асфалт всеки ден, като си купя китайски кецове ги хвърлям след 2 седмици(защото получават дупки в подметките), а като си купя някакви по-сносни маратонки мога да играя цяло лято, че и отгоре. За съжаление в последно време нито Найка е Найк, нито Рийбока – Рийбок, пък Адидас не ги харесвам, Конвърс пък преди бяха боклуци и сега не смея да ги пробвам. Освен това българските маратонки(или там каквито са онези боклуци Мания, Рънърс, Булдозер и др. подобни) се вмирисват МНОГО по-бързо.

 2. Като сте казали за кецовете. Ето моя опит в тази област. Та значи, в България се внасят супер кирливи неща. Това май важи и не само за кецовете.

  Всичко, което е уж марково и скъпо, което се внася тук е Китайско и второ, трето, че и ако не четвърто качество. Как ня се късат и чупят ? Естествено, че ако отида в братска Америка и си купя един чифт кецове и ако си купя същия тук у нас, Американския ще издържи повече, поради простия факт, че Източна Европа е буништето на Западния свят. Което е отхвърлено оттам като качество идва с ТИР-овете у нас.

  Сигурен съм, че има и изключения, но замислете се и вие, че съм доста прав.

 3. Не знам защо се хванахте(ме) за кецовете, ама и в Щатите и тука всичкото кец дето идва се произвежда в Азия.

  Иначе, че разните мании, булдозери и рънърси са боклуци съм съгласен. И донякъде съм склонен да споря с Боби по въпроса за цената и качеството. Ся, аз имам малко по-особен крак и ми е голям зор да си намеря подходяща обувка, която хем да ми е удобна, хем да не е мноо скъпа. От тая гледна точка съвсем го намразих йофтинките кецове, щото са твърди кат цървули и само ме болят краката от тях. От друга страна напоследък “марките” не стига, че са скъпи, ами са и грозни – може да не стоят като цървули, ама изглеждат кат такива, да те е срам да излезеш с тия папуци по улицата. И честно казано много се радвам, че накрая се престраших да опитам (минутка за реклама 😉 ) Spolding – хем не са толкоз скъпи като Nike, Adidas и подобни, хем са много по-добре от Рънърси, Булдозери и подобни.

  Тъй че баланс му е майката – нито от скъпите неща ще имаш чак такава файда, а ще се вътриш могъщо с пари, но от друга страна квото и да си говорим ефтините обикновено са боклуци и то големи. За това средната зона – хем са доста прилични като качество, хем не се набутваш толкоз с парите.

  А за компютрите – който тръгне да разправя, че да се изръсиш мощно за един компютър и след това да му се кефиш 3 години е от голяма полза, ми го пращате да му наливам акъл в главата с голямата гьостерица. Щото да хвърлиш 3000$ и 1500$ за компютър разликата няма да е особено голяма, само дето тоя за 3000$ ще струва колкото този за 1500$ след 3 месеца време.

 4. честно да си кажа, познаам се с шефовете на Булдозер, тоест познавах се, преди време..Като малък съм носил Булдозер, и го питам тоя тип, добре де купил съм си от твойте обуща, на цена 30 кинта един чифт, и спрях да ги нося щото ми станаха малки…Как постигаш такова качество на такава цена?…и той ми вика, ами наще маратонки се произвеждат в същия завод където произвеждат Фила! само че те дават супер много пари за реклама и за дизайнери и затва техните цени са двойни. иначе качеството е еднакво….

  Какъв извод си направих? Ами че реално цената за производството на един продукт е в пъти по-малка от пазарната цена за крайния потребител…Мутирането на цената се влияе от адски много фактори: транспорт, мода, реклама & маркетинг, алчност на търговци и производители, патенти, лицензи други данъци, инфлация….и сигурно има още много. От тук нататък нещата стават адски качамак и не мож му ‘фана спатиите…

 5. Потвърждавам казаното от maskone. Става дума точно за Булдозер и Атлетик. Тия, вторите, ги правят в завода на Адидас мисля и на вид ги докарват. Най-добрите модели ги водят Платинум и те са всъщност “дипломни работи” на начинаещи дизайнери.
  Съгласен съм и с excessmind, че маратонките вече не са това което бяха. Сега Nike бълват такива грозни неща, че не ми се говори! Рийбок същата работа горе долу. Май само Адидас се пооправиха като пуснаха серията Трейси Макгрейди. Даже вече съм притежател на T-Mac Team маратонките. Специално за маратонките съм на мнение че трябва да са известна марка и да са скъпи, иначе миришат, отлепят се и какво ли още не. Разгледайте новата серия на Адидас. За този сезон това е най-доброто. Мислех Т-мак 4.5 да си вземам, но е някак си неестествено голям и седи грозно на крака. Другите са много добри модели!

 6. Лелеее, добре, че не нося кецовки, че като ва слушам какъв батак е работата…

 7. wseki da nosi towa koeto mu hareswa. struwa mi se bezumno da si kupuwash neshto uj skupo i to da se okazwa s kuhi podmetki. radikal NEVER again
  inuk bilo to kecowe bilo to obuwki..wsichko zalejawa po magazinite..ma ko da praish:)
  koit ne go kefi da bega..

 8. За Маратонките: имам оригинални Reebok с които бягам редовно вече около 5 години и не са мръднали,проблема е само в миризмата им,обаче няма как.Готвил съм се за изпит бягане на 10 км. около 4 месеца,така че правете си сметка какъв километраж съм изминал..Имам също и летни мания от които също съм много доволен,така че ако имате късмет и воля да обикаляте магазини и вие можете да се сдобиете с качествени маратонки на цени под 100 лв.

 9. За бога, Симон!!! Под 100 лева и то ако имам нерви! Е аз нерви нямам и повече от 30 лева няма да дам за летни обувки ако ще с джапанки да ходя! Не взимам по 1500 лв като Петьо и не мога да си позволя подобни истерии… 100 лв за обувки… Ми че това са 512 РАМ бе!

 10. А аз се бьхтам като луд да си сабера 130лв за кецове lakai(.com) !? Малко като на (хард)програмист ми мерише. Понякога и снобарството си казва думата…никьк добре несе чувствам като нося гаден airwallk (както сьм в момента), пЬ коментарите ги оставям на вас…

 11. Гъзарията топли, чувал съм. За щастие повечето хора не са гъзари иначе текстилната промишленост щеше да фалира.

 12. Предпочетох да дам близо 500 лв за Ipod, вместо двойно по-малко за мп3 плеър от друга фирма. Удоволствието от ползването на такива играчки си струва всяка стотинка. Така е и с по-скъпите автомобили. Може да не ти е по-изгодно, но ти е хиляди пъти по-комфортно 🙂

 13. Според мен пък трябва да си или много тъпо парче, или да се правиш на гъзар за да вземеш по-скъпото от две неща с еднакво качество. Ако пък качеството е различно и цената отразява това, и въпреки, че по-ниското (и евтино) качество те задоволява, ти пак вземаш по-скъпото, начи си пак много тъп или се мъчиш да гъзарееш. Единствено в случая, когато по-евтиното наистина не ти върши работа считам за нормално да се фърлят пари за по-скъпо.

  Пример: има индивиди, които си купуват като ненормални всяка нова част за компютъра си, която излезе на пазара. Ма има пича няква видеокарта с 4265 мегабайта памет, интегрирано метапланиране на пиксели и диференцирано джумбуреене на полихедрони. Обаче като излезе нов дисплей адаптер, който има 6552 памет и незнамсикво (като цяло е по-скъп от тоя, който има), гъзара веднага си го купува, макар, че абсолютно всички игри му вървят като ненормални и ИЗОБЩО няма нужда от нов адаптер. Ей това и производните на него хвърляния на Суми за ненужни скъпотии не ги разбирам.

 14. Лошото е, че у нас критерия за ефтино и скъпо не може да се приложи, защото нашите търговци надуват цените на всеки боклук.

 15. Ако може някой да ми помогне ще му бъда благодарна! Как мога да се свържа с мениджърите на “Булдозер”? Къде е централата им? Телефони, мейли?
  Моля, пишете ми на s_doncheva@abv.bg

 16. Не знам дали си програмист, но имаш точно такова мислене. Прагматик › програмист ще се окажат 2 синонима накрая.

 17. Жоре, ако говориш за мен – не съм програмист, уви… Налага ми се да наемам такива лица. Отново уви, тяхното мислене не е точно такова. Даже е точно обратното.

 18. maskone ти я маратонки са боклук и ми меришат не можах да ги носа и месец.Без коментар.Езък за парите.На цени са яки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.