Hayao Miyazaki

Навярно нищо не ви говори името на Хаяо Миязаки. И аз не го бях чувал до скоро, макар и да бях гледал някои от произведенията му. Той е известен японски аниматор и режисьор на анимационни филми. С какво ме впечатли?

Това, което много ме изумява във филмите му е наличието на камари концепции. Невероятни превозни средства, странни растения, невиждани бойни техники, симпатични същества – във всеки филм намирам по нещо, което никога не съм виждал и не съм си и представял дори. По подобна причина чета фантастика, но филмите на Миязаки бих определил като сериозен фентъзи реалистичен наивизъм.

Има способността да превърне елементарни неща от живота в поучителни истории и да ги разкаже по много достоверен начин. Скучното прави необикновено, сериозното – тъжно, веселото – приказно.

Най-популярният му филм в България е вероятно „Mononoke Hime“ (imdb), „Принцеса Мононоке“. Завъртяха го по малките кина преди няколко години. Страхотно зрелище.

Едно време по рентите се намираше „Nausicaа of the Valley of Wind“ (imdb), но едва ли ще си го спомните преди да го видите, защото отново концепцията е уникална.

Друго, което съм гледал е „Laputa – The Castle in the Sky“ (imdb), както и „Tonari Me Totoro“ (imdb), което се превежда като „Моят Съсед Тоторо“, също и „Sen to Chihiro“ (imdb), което за белия свят носи заглавието „Spirited Away“ и последно – „Howl’s Moving Castle“ (imdb).

За всички тези филми информация можете да намерите и на ей този прекрасен фенски сайт.

Тези шест филма ме очароваха и макар и качеството им да е съмнително на места (тъй като са много редки ги диря само от Муленцето, а и там е трудно) съм си ги записал за поколенията.

Характерно е присъствието на малко момиче в главната роля във всеки от филмите. Дали това ще е Мононоке – момичето от дивото, което се опитва да спаси природата от настъплението на индустриализацията, дали това ще е Наусика, която иска да покаже на оцелелите след апокалипсиса хора, че лошото е добро, дали това ще е Шиита и желанието ѝ да открие летящия замък, дали това е Сацуки, която търси изгубената си сестричка Мей, дали това е Кихиро, която с добротата си иска да спаси омагьосаните си родители, или пък е малката Софи, превърната в старица от лоша вещица и влюбена в противоречивия магьосник Хаул…

Работите на Миязаки не са за всеки. На някои могат да се сторят скучни, на други – предсказуеми, на трети – прекалено детски. На мен обаче ми харесват, а ако от моите писания и инфото по сайта, който ви казах, сте добили някаква представа и имате желание да пробвате – впрягайте Мулето 🙂 !

5 thoughts on “Hayao Miyazaki”

  1. Laputa, Nausicaа, Spirited и Momonoke ги има(ше) по free-тата от години, излишно си се тормозил да ги теглиш от мулето…

    гледай и Porco Rosso от него, няма да се разочароваш..

  2. За мен Мулето не е тормоз, а точно обратното – free-тата са ми голям спек. Както и да е, целта е постигната!

  3. Ako iskate da svaliate burzo i kachestveni ripove, eto tuk: http://www.defiant.ws/ (tva sa bittorenti). Vsiakakvi animeta. I za fenovete strahotno preporuchvam purvi i vtori sezon ot Ghost In The Shell (NE filmite, a seriite – ima korenna razlika i v geroite i scenaria i vsichko)

  4. ….obojavam animaciite na tozi 4ovek, radvam se, 4e ima i drugi kato men…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.