Сериали: Caprica, Spartacus

Продължавам с част от купчинката изгледани неща предния уй-кенд.

Caprica е нов сериал във вселената на Battlestar Galactica. Прежните четири сезона, започнали през 2004-та и приключили миналата година, бяха доста успешни, макар и (ненужно?) проточени. За момента е предвиден един сезон на Caprica с 20 епизода, дебело се надявам да не го разточат и него кат юфка. Действието се развива 60 години преди събитията в Battlestar Galactica, показват дедо Адама като лапе и тн.

Визуално няма нищо трогателно, но това някак си е добре. Някак човешко и достъпно е всичко, цигари, дискотеки, нацупени тинейджъри. Няма да ви преразказвам, но с две думи – хареса ми каква посока захващат. Страшна дупка (за мен лично) беше липсата на обяснения, история и обосновка покрай Единствения Бог на силоните, а тук още в началото е зачекната темата. Човешката страна в процеса на създаване на силоните също ми хареса – да надвием смъртта, какво би направил да върнеш най-близките ти хора сред „живите“, моралното право да създаваш живот. Ще дебнем, да видим какво ще излезе от сериала.

Spartacus е баси порнографията. В пряк и преносен смисъл. В първите 15 минути – два пъти секс и сума ти цици. Главните жени са поне Playmate of the year, останалите предполагам just an ordinary lingere model. Честно казано не успях да го изгледам до края, не ми издържаха нервите. Очаквах превъзходен микс от Гладиатор и Рим, а се получава нещо със сюжетното ниво на Телетъбис, където тъбитата всъщност са пичове от Фитнес Мания и се въргалят с фолкзвезди.

В някво тракийско село идва римски легион:
Римляните: Чш, траки космати, ай дса бийм с гетите?
Спартакус: Баа, за чий ни е тва?!
Римляните: Е па ша ги избием до крак и после всенародна оргия!
Траките (заедно): ЮРУУУШ!
Спартакус: Задръж юруша дса сбогувам креватно с гуспужата…

На бой с гетите, нейде в Румънско:
Траките: Удри тия гети дееба идиотите бледи!
Римляните: А, ко стаа тука уа, вий избихте гетите!
Спартакус: Е вий са сетихте га да дофтасате, шва иба в манафите.
Баш римлянина: Мълчи и страдай уа, жууотнооо! Бегай виж де избегаа тия абдали!

В шатрата на баш римлянина:
Баш римлянина: Баси кво тъпо стана ся, тия гети са пуснаха мноу леко, гърци ли да мачкам ся, кво ли?!
Жената на баш римлянина, наметната с гигантски козяк: ДЗАК!
Баш римлянина: БА! Що чиниш тука ма, шафрантия такваз, найш що войник е налегал вънка – ако та надушат…
Жената на баш римлянина: Дойдоф да ти редим, че баща ми те мрази и вика, че си кекав плашлив педал, щот не мачкаш гърци. Ай стига по работа, мятам тоя козяк въшлив и давай дса сурвакаме!
Баш римлянина: Е аз нищях, ма щом си рекла…

Нейде из Румънско:
Дебел трак: Бах тия гети страхливи, къде са юрнаха да бегат…
Спартакус: А ве пръдльо, глей че бягат настрани, ша са заобиколят и ша на изненадат изотзадзе!
Дебел трак: ВЪХ! Ми ся?!
Спартакус: Аз си тръгвам, ибал съм ги в римляните, ако ще дса разчуй!

В шатрата на баш римлянина:
Баш римлянина: Тъй ли ша напраиш ва, Спартакус, педал долен дезертьорски! Шта оскверня и теб, и жена ти и името ти! И един ден ша кръстят на теб клуб за педали в София и тогава горчиво ша съжаляваш, че не ми пусна, щот аз шсъм там дижей и няма да ти пускам квот си поръчаш!
Спартакус: Мчи убуу, ко?!

Горе-долу това е резюмето до там, до където успях да си наложа да гледам. За да не е всичко негативно, заслужава си да се гледа заради: жените и ефектната компютърно-генерирана кръв, която се плиска на бавен каданс. Аз, обаче, ще го пропусна.

3 thoughts on “Сериали: Caprica, Spartacus”

  1. хахахаах, превивам се от смях на описанието на Spartacus, обичам блогосферата сутрин, понякога дава съвсем друго настроение на деня (оттам видях публикацията). Все пак жалко, че сериала не прилича на Рим, отдавна ми се гледа нещо подобно:)))

  2. Много добър преразказ 🙂

    И аз установих долу-горе подобни неща за двата сериала. Само че в Spartacus дори битките не ми харесаха – опитали са да направят нещо в стил 300, но са се поосрали с кръвта, която изглежда много нереалистично и се пръска навсякъде.

    А в Каприка не са се постарали за мен достатъчно, за да пресъздадат един все пак извънземен свят. В Battlestar Galactica бяха „внимавали“ доста повече всички книги и листа да са със скосени ъгли например за постигане на някакво напомняне, че това не е Земята. Можеха да добавят още такива елементи, а не да използват например Citroen DS oт 60-те години. Предполагам това е защото действието се равива в миналото спрямо действието в BSG, но е lame.

  3. Христо, съгласен съм с това, че Каприка не изглежда „чужда“ планета, прилича си на Земята след 100 години примерно. Но още не съм взел решение дали това е хубаво или лошо. Съответно не съм сигурен дали са се старали в една посока или не са – в друга.

    Имам някакво усещане (особено като се имат предвид последните 10 минути от Battlestar Galactica), че едно от внушенията на сериала е „Внимавайте в картинката!“, като че умишлено искат да прилича на Земята.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.