Дале дон Дале

Преди три години по дискотеките се завъртя един доста натрапчив хит с бая ремикси. Негов изпълнител беше латиното Дон Омар, а песента – Dale don Dale от албума The Last Don.

След като побаунсихме на тоя пуерторикански хит, находчиви родни цигани превърнаха изпълнението в кючек, че да можем и да повъртим гъзове малко. И тоя кючек също стана невероятен хит – една от най-пусканите не-поп-фолк песни по чалга радиата. Имам едно усещане, че сега ако го превърнат в симфония и я изпълни сливенската духова музика – пак ще стане хит.

До момента знам за две издадени изпълнения по темата – Леш Дале на Аско Шен и Дале, Дале на Динго и Асан Баба. Реално различни свирни, различен текст (чок гюзел, чок шукар!), дори темпото е различно. Но все пак са почти еднакви интерпретации на тема Don Omar.

Тази медолия е толкова популярна, че едва ли има цигански оркестър, който да не я изпълнявал на живо някъде. Търсенията ми (и допитване до компетентни органи) показаха орк. Кристали, орк. Яница и още една камара народ, който гледа да се разпише. Има дори записи от Най Клуб, до които не мога да се докопам 🙂

Приятно фъфлене на гюбеци!

4 thoughts on “Дале дон Дале”

  1. На Динго и Асан Баба версията е по-яка 🙂

  2. На мен на Аско ме кефи повече, вероятно защото няма толкова текст, а и някак по-закачлива ми е 🙂

  3. ех, добре, че попада в категорията ‘не-чалга’, да го слушам без гузна съвест!

  4. Таз категория е разтеглива кат капут на слънце, ша знайш… Тъй че слушай каквото ти ляга на сърце и не се коси за епитетите, дето някои лепят наред.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.