Естествена красота

Преди няколко седмици, скачайки от сайт на сайт във връзка с разни техники за фото ретуш, попаднах на един клип. „Реклама“ на Dove, сътворена от огромните Ogilvy. В този клип показват едно момиче, което бива преобразено със силата на козметичната индустрия и Фотошоп.

Тогава това ме провокира и започнах да пиша един дълъг и разпален мат‘рял на тема външен вид, красота, маските, зад които се крием, комплексите ни, вечната самомнителност и незадоволеност. Искаше ми се да стане нещо като възхвала на естественото, а то се превърна в мощна псувня за всички:

 • гримирани с директно с маламашка и мистрия хора, до там, че не личат порите, цвета и въобще наличието на кожа
 • депресирани съзнания, които не приемат сами себе си
 • хора, които не отиват и боклука да хвърлят без грим и гъзарски кецки
 • криещи се зад пластове декорация дори от най-близките си
 • живеещи в страх, да не би да се види истинското им аз

Така че няма да публикувам това, а само едно лично мнение. Ако не се харесвате такива, каквито сте, никой няма да ви харесва. Декоративната козметика и култура е лъжа за пред хората, но по-лошо – за пред вас самите.

6 thoughts on “Естествена красота”

 1. Бо – трявба и за киното да напишеш едно лично мнение :о)

 2. Все пак мацки като тази от клипа в крайната му фаза съществуват, слава Богу! 🙂 Това, че в случая я съдадоха от посредствена жена е друг въпрос. Вероятно е по-скоро proof-of-concept – едва ли им е излезнала по-евтино цялата тази патаклама.

  “Ако не се харесвате такива, каквито сте, никой няма да ви харесва. Декоративната козметика и култура е лъжа за пред хората, но по-лошо – за пред вас самите.” – Туй е така, но от друга страна какво излиза: ако успееш да се излъжеш самия себе си – ще започнеш да се харесваш, следователно ще започнат да те харесват и другите. 😉

 3. Божиле, аз те знам теб – в сърцето (и леглото) ти има място само за манекенки, затуй така говориш!

  Аз не съм виждал такива мацки, за които благодариш на бог? Ако гледаш редовно Фьиешън канала, можеш да хванеш по backstage предаванията как изглеждат великите преди грим и прическа. Изглеждат нормално, но без шпакла грим и коафьор + фотошоп в последствие не приличат на тези неща от списанията.

  А последното – за излъгването… Може и да стане, но се обричаш да ставаш всяка сутрин преди останалите, за да се натаманиш, гримираш, оформиш, маникюр, педикюр, епилация по гръба и всичко останало. И в крайна сметка се превръщаш в някой друг. Което принципно не е лошо, ако не ти допада какво си в момента. Обаче това вече не е дискусия за естествената красота, а за сериозни психологични проблеми.

 4. Хахах, забавно.
  Аз по скоро писах, защото ми стана интересен каламбура в представянето на нещата по този начин – ем очевидно не е добре да се лъжеш себе си, ем всъщност е добре, защото един път успееш ли да се излъжеш, вече ще се харесваш, и няма да има нужда повече да се лъжеш.
  Обаче ако трябва да се лъжеш всяка сутрин с епилатора по гърба е много кофти наистина. 🙂
  А за манекенките в леглото ми от къде знаеш, бе? Не помня да съм те запознавал нито с Петя Свирката, която е най-доброто ми попадение досега, нито с Маги, нито с някоя от другите… :Р

 5. За мен истински добре изглеждащата жена е поддържана и стилна. Вече как – поддържана с гримове и/или натурална или изкуствена козметика – е въпрос на личен избор. Трябва да бъдем естествени, но не и запуснати. Ако една жена се поддържа и има личен стил и обноски, тя винаги изглежда елегантна и млада 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.