Печени чушки с лук

Предполагам всички са консумирали (или поне виждали) въпросната салатка – няколко прясно изпечени пиперки, обелени, подправени богато с олио, оцет, сол и чесън, поръсени с магданоз и кръгчета лук. Сега ще поговоря точно за този dressing, както му викат по белия свят.

При едно от посещенията си в кръчмата на Капитана в стария Несебър за първи път се сблъсках със следния феномен: маринован лук. Чушките бяха поднесени със обилен салатен лук (от онзи червения, който не люти толкова и има по-голяма захарност), който предварително беше маринован с оцет, олио, сол и вероятно чесън. Резултатът беше киселичък и хрупкав лук, с вкус, който допълваше чушките.

В последствие, на рибно кръчме в Приморско направих експеримент – в чинията с печените чушки (която беше по-дълбочка за щастие) налях повечко марината и накиснах лука в нея. Специфичният вкус започна да се оформя след десетина минути. Което показва, че половин час е предостатъчен за приготвяне на лука.

Сега съм решил вече в домашни условия да си изпека чушки и да приготвя “дресинг” от скилидка счукан чесън, половин супена лъжица олио и оцет, щипка сол и четвърт глава лук като доза за една чушка. Забележката е, че се търсят хубави, големи екземпляри, че да остане нещо след печенето все пак!

Ще рапортувам със снимков материал в най-скоро време!

5 thoughts on “Печени чушки с лук”

  1. Бобси, сподели как точно приготвяш маринатата за лука. Само от вода и оцет? В какво отношение?

  2. Повечко оцет никога не е излишен.

  3. Нир, в кръчмата я правя с олио, оцет, сол – каквото има на масата. В къщи ще експериментирам с предварително натриване на лука със солта – така поема по-добре и пуска приятно сокче. Освен това друг вариант е сол и чесън и олио да се счукат в хаванче до каша и после с оцета да се наложат по лука. Тук варианти има много… могат да се ползват ситно счукани орехи дори или да се постави магданоза при стриването… Бе въобще задава се един рожден ден на Дани и се очаква тогава да си поиграя с това-онова 🙂

  4. Че опитаме и ние тукси скоро. Малко зорец набавянето на продуктите, но каквото стане. Че видим.
    Благодаря, Бобси 🙂

  5. marinatata na 4u6kite se pravi ot zehtin ocet luk 4esan magdanoz az sam rabotila tam i sam ia pravila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.