Паламуд

Както ви предупредих преди време, почна рибен сезон! В резултат прежната седмица побързах да се снабдя с няколко паламуда. По-малки за пържене и по-големи за фурна. Ето какво излезе, с две-три думи.

Малкият паламуд дойде от локалната Фамилия (която верига магазини май няма сайт, супер странно!). Там беше на приемливата цена от 8 кинта килото, като конкретната риба беше почти точно кило. Като част от услугата момчетата на щанда изчистват и подготвят рибата по желание на клиента, така че спестиха адски много цапаница (рибата беше прясна, демек незамразена и незамразявана; който е чистил риба знае за какво става дума).

Та това едро циганче беше изчистено, измито, нарязано на 1 см шайби, богато осолено (иска много сол паламуда), отупано в брашанце и изпържено с две обръщания. Идеално стана. За гарнитура подготвих варени картофи с маринован червен лук (от същия, дето преди 2 седмици Петьо в къщи кат го видя и щеше да се фърли от терасата; успокои го само фактът, че бях отделил за него салата без лук, а помогна и плакатът на Тони Стораро, разбира се!).

Тия дни пък ми доходи от морето още два броя що-годе пресен, но вече доста по-голям (кило и полвина поне), паламуд. И тъй като бях минал пържения по реда си, пък и този малко по-мазничък идеше, та реших на фурна с доматки. Преди доста време съм писал за нещо подобно, но там правя манджата с дребна риба, а и сега вече леко съм изменил приготвянето.

Първо рибата задължително се разполовява и осолява обилно. Докато хваща сол, режат се на едро (полумесци, шайби – по избор, но да не са тънки, защото ще се стопи) по 2 нормални или 1 голяма глава лук за всяка половинка риба (демек порция). Предвиждат се и 50-тина грама маслини за порция. Доматите са на вкус, аз използвах към 400 мл прецеден сок и към 200 мл изпарени домати. Подправям с едно индийско орехче, счукано на едро за цялата смес, както и 2-3 зърна пипер и 2-3 кутийки кардамон на порция.

Лукът и маслините запържвам за 10-тина минути на силен огън. Добавям доматите и подправките и изпарявам до гъста смес (около 20 мин на по-бавен огън). През това време в загрята фурна поставям тава, леко намаслена, в която са рибоците. Докато се приготвя доматената смес ги обръщам, за да се препекат добре от всякъде.

Добавям сместа към рибата. Ако добре сте уцелили пропорцията и не ви е прекалено разлата тавата, би трябвало „плънката“ да покрие рибата. Запичам на силна фурна за 10 минути и туйто. Допълнителна гарнитура не е нужна, според мен. Така ще имате възможност да се съсредоточите върху рибата 🙂 !

One thought on “Паламуд”

  1. Паламуд – само така :изчистен,с глава и опашка, се пълни с дафинов лист,чер пипер,кръгчета червен лук и се завива в бакалска хартия.В тава се сипва олио , пръст вода и пакета.След един апиритив се обръща и се долива вода.Следва втори апиритив.Готов е когато се чупят главата и опашката , докато се обръща.Опитай!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.