Бисквитена торта

Получих преди време писъмце, в което читател (ха! имам читатели!) моли да дам рецепта за нещо, което не включва месо и може да се приготви по-лесно. Тъй като привидно прости неща като език с мащерка и сметана явно затруднява хората. И понеже съм отворен към идеи и предложения – изпълнявам желанието на читателя, пожелал да остане анонимен. Нещо без месо и да се приготвя лесно – бисквитена торта.

Този десерт беше любимата ми закуска като малък. Приготвя се изключително лесно и позволява на креативните кулинари да развият редица вариации по темата.

Трябва ви правоъгълна тава или капак от йена или пък пластмасова кутия. Трябват ви 3 пакета обикновени бисквити (примерно на Нестле) и 4 кисели млека. Също и по една супена лъжица захар на всяко мляко.

Разбивате добре млеката, отваряте ги и във всяка кофичка поставяте по захарта. Разбърквате добре. В тавата (или каквото сте ползвали) заливате с тънък слой мляко дъното и разстилате с лъжица. Нареждате плътно от край до край цели бисквити (ако се наложи и не пасват – чупете последните). Залейте с мляко и разстелете с лъжица. Наредете още един ред бисквити и… т.н. и т.н. докато се свърши мат’ряла, като се подразбира, че най-горния слой ще е мляко. Ако сте работили точно не би трябвало да остават бисквити или мляко, а ако остане повече мляко – сложете и него, то ще попие.

Оставяте в хладилника да поеме млякото и след 2-3 часа е готово за консумация. Приготвянето отнема 15 минути, а като цена идва към 5 кинта. И няма месо.

А място за импровизация – бол. Ако сложите в две от млеката по една лъжица какао можете да овкусите тортата и да я направите на шарени пластове. Лимонови кори – пак става. Настърган шоколад в млякото и за декорация – прекрасно. Натрошени бисквити за среден пласт като симулация на торта с чупени гараш-платки, домашни и купешки сладка между редовете, повече мляко за по-сочна торта… Дерзайте!

Само едно предупреждение – на определени хора подобно десертче им действа силно слабително…

8 thoughts on “Бисквитена торта”

 1. Тази тортичка още утре ще я пробвам… 🙂

 2. Ей това си беше най-голямата кулинария, която можехме да правим в Студентски град, и то само през зимата, защото нямахме хладилник(то и котлон нямахме доста време). Дори веднъж се опитаха да ни откраднат тортата от перваза. Тортата не успяха, ама на съквартиранта му чопнаха една пастърма.

 3. Ще взема да ти напиша една принтмедия, че само си хабя хартията… :о)

  Пиша само с едната ръка, щото с другата кусам…

  Получи се превъзходно – само с малко повече захар и нарязани праскови от компот на върха…

  Аре, че не е културно да говориш с пълна уста… :о)

 4. Хм…

  Как преди 1час бре… ьм?…

  Преди 10тина сек. го метнах… хм…

 5. Не е ли по-яко с кремче майна? Особенно ако е пудинг мммммммм!

 6. Коце, бе то имаше принт медия, ама дей забегнала?! Тъй или инак сия новия десайн в кавички ша пускам и не ми се занимава…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.