Какво е метеорологията?

Сега ще ви разкажа една кратка история на един ядосан от ненаучният подход на тази наука, която заслужава да я поставя в кавички, особено на родна почва.

Майкъл Крайтън е автор, който уважавам много. Не само заради стила на писане, а заради огромният рисърч, който подплатява всяка една книга, дори всяко фактче в нея. Когато преди около две години прочетох „State of fear“, в главата ми се дооформи и затвърди едно убеждение, което поддържах по-плахо години наред преди това.

Метеорологията не е наука, а врачуване за времето.

Тъй като не искам да звуча крайно генерализиращо, ще направя вметка, че това се отнася с най-пълна сила за родните шарлатани. Крайтън оставя впечатление в книгата си, че цялата метеогология е хубава занимавка със скъпи играчки, но дори след десетилетия с всякакви джаджи в небето, земята и морето, прогнозата за времето си остава нещо като хвърляне на боб и сухи чушки или гледане на чаени листа.

Разбира се, извинението е на лице и е старо като света – „Ми мноу йе сложну, дъйебеш Природа пуста!“. Аз съм толерантен човек и винаги съм оставял другите да си веят байряка и да си гледат кефа, стига да не ми пречат да правя аналогичното. Пръй квит искаш облачни модели, валежни прогнози и карта на вълнението на морето – докато си си у вас и си играеш в пясъчника, почти всичко е безобидно. Обаче да излизаш по национални телевизии и да говориш неща, които очевидно за всеки на мястото на събитието са измилица с неочакван край е просто нагло.

В петък сутрин (09.06) синоптиците прогнозираха за идния weekend, че по черноморието ще променлива облачност, засилена в късните часове от деня и превалявания, придружени с гръмотевици. По-лошото беше, че в неделя вечер, съобщиха че времето щяло да остане нестабилно и валежите да продължат, а облачността да намалява до разкъсана.

Подобен grim view of the universe бе споделян още от петък с краткосрочната (на теория – най-вярна) прогноза на Yahoo Weather, Weather.com, дори и родните чички от Метео.бг към БАН.

За голяма радост (и със сигурност – съжаление за гадателите на кристална топка, по прякор метеоролози), събота, неделя и понеделник аз и Дани прекарахме доста време на Несебърския плаж (както и в Каблешково и Банево) и не видях нито нестабилно време, нито разкъсана или каквато и да е облчаност, нито продължаващи валежи. Камо ли пък гръмотевици.

Намек за последното имаше едва в понеделник след 23:00, когато свърши концерта на Стинг и росна дъждец за десетина минути, който изсъхна на момента.

А най ме е яд, че когато най-сетне пекне слънце или шибне градушка, 100 човека гадатели скачат и викат „Ето, казахме ли ви, че ще вали/пече!“.

Е да, ама кога бе, джанъм?! Ай сиктир от врачки и лаици!

4 thoughts on “Какво е метеорологията?”

  1. Ще, ще! Мерси за матряла за допълнително хранене 🙂

  2. аз отдавна не ги слушам тия прогнози… 🙂

  3. Добре, че съм тъпа и упорита и тнт и не ги слушам мрачните прогнозите на Боко от всите сайтове, дето обикаля преди всяко отиване към морето. Та все с женски инат докарвам най-лошото време на тръгване от София и най-хубавото време при пристигане на морето. Ако държите на добро време при посещението си на морето може да пращате на емайла запитвания, кога тръгваме за морето, та да се облагодетелствате и вие. 🙂

    Искам да вметна следното рекламно каре.

    Организирам съботно-неделни посещения до морето с прекрасно време само срещу две места в колата. Забележка: Качеството на услугата с гарантирано. И не нося багаж. Само топлина и слънце.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.